Reformatus vagyok, ortodox eskuvom lesz szombaton. Kell keresztet vessek?
Kedves kérdező!
Együtt érzek veled és sajnos tanácsot nem tudok adni. Ugyanakkor a vallásos képmutatásnak ez jellegzetes formája, amit szegény férjed és anyósod tesz, mert az isteni szeretet helyett kényszerbe hajszolnak, pedig egyetlen egy egyház van, az pedig Krisztus egyháza.
Azt hiszem, hogy a feleség engedelmességgel kell szolgáljon a férje felé, de ugyanakkor nem hiszem, hogy ez az engedelmesség kiterjed a bálványimádatra is.
Imádságban kérj Istentől útmutatást és támaszt, ez az egyetlen egy javaslatom csak.
"7 Mindenki úgy cselekedjen, ahogy eltökélte szívében, ne kelletlenül vagy kényszerűségből, mert a vidám adakozót szereti az Isten."
2 korintusz 9:7
próbáld átérezni és megérteni miért csinálják ezt, én is református vagyok, de nekem nem zavaró meghajolni vagy keresztet vetni, ez is egyfajta imádság
mondok egy hasonlatot:
van egy dolog amit ki akarsz fejezni, legnyilvánvalóbb, hogy elmondod szavakka, de lehet ezt jelekkel vagy jelkomunikációval is tenni (siketnémák esetében pl), esetleg leírhatod, de morse-val is lekommunikálhatod és így továb
ugyna így az imádság nem csak beszéd lehet, hanem társulhat cselekedetekkel is, már az ózövetségben is voltak ilyenek, illetve feltételezem ,hogyh a imádkozol te is meghajtod a fejed és összekulcsolod a kezed, holott ez a szokás csak a középkor óta létezik, de ez a testhejzet is kifejez valamit, ugyan így az ortodoxokná, csak egy kicsit másképp :)
Szereted vagy becsülöd te egyáltalán a férjedet? Mert ha én szeretek valakit, akkor nem okozna ekkora szenvedést kibírni egy szertartást a kedvéért..
Egyébként én katolikus vagyok, nálunk is van keresztvetés, de aki nem katolikus, annak nem kell, senki nem fogja kinézni emiatt. Egyébként meg van ökumenikus házasságkötés, ami élig az egyik, félig a másik felekezet szertartása szerint van. Voltam már ilyen esküvőn, ott a református félnek esze ágában sem volt keresztet vetni és nem is kellett a katolikus esküszöveget végigmondania...
A pravoszlávok is vetnek keresztet.
Csak ők három ujjal (hüvelyk, mutató, közép), és náluk úgy van, hogy homlok, szív, jobkléz és balkéz.
Amúgy meg csak figyeld meg a többieket.
A keresztvetés mozdulattal kifejezett imádság, ahogy azt az 5. válaszoló is írta. Bővebben itt olvashatsz róla:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!