Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A hit gyülekezetéről (mérsékel...

A hit gyülekezetéről (mérsékeltebben) válaszok?

Figyelt kérdés
A kérdésemet nemrég már feltettem, de törlésre került mielőtt érdemi választ kaptam volna rá, ezért megpróbálom kevésbé személyes hangvételben feltenni. A hit gyülekezete miért áll ki ennyire a cionizmus és az izraeli kormány mellett, amikor a judaizmussal egyáltalán nem értenek egyet? A vasárnapi szentmiséiken is rengeteget beszélnek zsidókról, és hogy nagyon védeni kell Izraelt, de a tényleges zsidó vallást ugyanolyan okkultistának bélyegzik, mint más tradicionális vallásokat.

2015. júl. 9. 20:47
1 2 3
 21/28 Roland G. ***** válasza:
34%

19#!

Amit írtál a Róma 11-ből,azzal egyetértek,egy-két rész kivételével.Persze,hogy nem fog minden zsidó megtérni,de ezt nem is tanítják a Hit-ben sem.Pál ószövetségi igékkel tanít és ezért vallom,hogy az Izraellel kapcsolatos ígéretek be fognak teljesedni.Ha pedig ez így van,akkor Izrael kiválasztottsága nem szűnt meg,ha megszűnt volna,nem teljesednének be az ószövetségi próféciák.Az Ószövetség egyetlen betűje sem veszítheti el az érvényességét,amíg az egész meg nem valósul.Ezt Jézus mondta.Ez az oka,hogy a keresztények támogatják Izraelt.

Amit a Szentírásról mondtál,viszont már nem értek egyet.

Luther meggyőződését vallom:sola scriptura!

2015. júl. 12. 14:10
 22/28 anonim ***** válasza:
21%

Roland, hát nem tudom, hogy mit tanítanak a HGY-ben, meg a karizmatikusok között, de eddig akármennyire szóbakerült Izrael megtérése akkor, amikor a karizmatikusokkal beszéltem, szinte mind a Róma 11-re alapozták Izrael egyetemes megtérését. De mindegy is, mert az előző kommentben ez a fejezer már ki lett vesézve röviden, így többet nem foglalkozok vele. Pál valóban ószövetségi igékkel tanít, de milyen kotexusban használja őket? "Mindezek pedig példaképen estek rajtok; megírattak pedig a mi tanulságunkra, a kikhez az időknek vége elérkezett."(1Kor 10,11). Pál egyrészt bölcsességirodalomként használja az ószövetségi írásokat, hogy tanítsa a pogányokat, másrészt bizonyítékként, hogy igazolja Jézus messiási voltát a honfitársai előtt (Ap.Csel 17,1-3). Amikor Izraelről ír, (vagyis beszél, mert a leveleit rendszerint diktálta, vagy megfogalmazását az írnokaira hagyta) teljesen más a szempont. Az Újszövetség egyáltalán nem tanít arról, hogy Isten népe testi leszármazás alapján lenne beazonosítható. Elég ha megfigyelük az Ó és Újszövetség közötti különbségeket:

"Boldog vagy Izráel! Kicsoda olyan mint te? Nép, a kit az Úr véd, a te segítségednek pajzsa, és a ki a te dicsőségednek fegyvere! Hízelegnek majd néked a te ellenségeid, és te azoknak magaslatait taposod." (Deut. 22,29).

Az Újszövetség ellenben ezt mondja:

"Mert nincs különbség zsidó meg görög között; mert ugyanaz az Ura mindeneknek, a ki kegyelemben gazdag mindenekhez, a kik őt segítségül hívják. Mert minden, a ki segítségül hívja az Úr nevét, megtartatik." (Rm 10,12-13)

Az Ábrahámi vérvonalnak többé már nincs döntő szerepe. Már Jézus sem tekintette annak, pedig ő még hivatalosan az Ószövetség idején élt. Mit is mondtak neki a kortárs zsidók? "Felelének és mondának néki: A mi atyánk Ábrahám" (Jn 8,39/a). Jézus elfogadta a vérvonalra való hivatkozást? Nem. "Monda nékik Jézus: Ha Ábrahám gyermekei volnátok, az Ábrahám dolgait cselekednétek."(Jan 8,39/b). Később még azt is mondja neki, hogy az ő atyjuk nem más, mint Sátán (Jn 8,44). Mi történik itt? Az, hogy Jézus lefekteti annak a tanításnak az alapját, ami a páli teológiában szélesedik majd ki, miszerint Ábrahám utódaivá CSAK hit által lehet válni, és a származás ebből a szempontból teljesen lényegtelen. Ez teljesen szöges ellentéte a rabbinikus teológiának, ami önmagában a vérvonalra hivatkozik függetlenül attól, hogy milyen a lelkülete. Pál apostol - aki a vérvonalból adódóan szó szerint Ábrahám utóda - már a maga idejében is hevesen harcolt ez ellen a tévtanítás ellen.

Az ígéretekről pedig: Kérlek szépen, ha Isten Izraele az Újszövetségben Ábrahám lelki gyermekei, vagyis a lelki Izrael, (vagyis a zsidó és pogány emberekből álló keresztény egyház) akkor logikus, az a régi ószövetségi ígéretek is rajtuk teljesednek be. Nézzünk egy példát:

"És lészen azután, hogy kiöntöm lelkemet minden testre, és prófétálnak a ti fiaitok és leányaitok; véneitek álmokat álmodnak; ifjaitok pedig látomásokat látnak. Sőt még a szolgákra és szolgálóleányokra is kiöntöm azokban a napokban az én lelkemet." (Jo 2,28-29)

Jóel próféta zsidó ember volt, így értelemszerűen a "fiaitokon" és a "leányaitokon" a honfitársait érti. De vajon Izraelen teljesedett be ez az ígéret? Szent Péter szerint nem. Az (Ap.Csel 2,14-18) szerint az apostol a hittestvéreire alkalmazza ezt a jövendölést, és a gyakorlatban is azt látjuk, hogy a Jóel által megígért látomások a keresztények életében teljesedtek be. Gondolok itt a zsidó származású Péterre (Ap.Csel 9,10-11), vagy a pogány származású Kornéliuszra (Ap.Csel 10,2). A többi ószövetségi ígéret is hasonlóan fog beteljesedni a keresztényeken.

És még két dolog.

1. Luther a Sola Scriupturán eredetileg NEM azt értette, hogy minden mást vessünk el. Ő világosan mondta, hogy a Szentírás mellett az egyházatyák írásait, a pápai határozatokat, és az egyházi törvényeket kívánja védeni. Sőt olvastam egy levélt is a Pápához, ahol világosan közli, hogy nem a személye ellen kíván szólni. Sőt, még új egyházat sem akart alapítani, csupán megreformálni a sajátját, amelynek doktora volt.

2. Ismét szeretném elmondani: Csak azok az emberek támogatják Izraelt és azon belül is inkább a cionizmust, akiknek az eszkatologikus szemléletükben a zsidóknak szerepük van. Ezek pedig a karizmatikus közösségek. Tehát, ha keresztényekről beszélsz, akkor tedd hozzá, hogy ezek azok, mert sem én, sem a családom, sem rajtam kívül még más keresztények sem vesznek részt semmilyen körülmények között a cionizmusban. Még az ortodox zsidók is elítélik, mert ellentétes, mint a hitvallásukkal, mint a józan ésszel. Tehát támogasd Izraelt ha akarod, csak ezt NE vetítsd ki arra a több mint 1 milliárd emberre. Remélem érthető voltam, mert ennél világosabban tudom elmondani.

Ami pedig a JT-ket illeti, hidd el, a Károli Bibliából is ki tudnak szedni olyan igéket, amivel megpróbálják alátámasztani a tévtanításaikat.

2015. júl. 12. 15:24
 23/28 Roland G. ***** válasza:

Látom nem értünk egyet,de legalább kulturáltan beszélgettünk.

A fő probléma egyik oka az eszkatológiai tanítások eltérése.

Azért te is vedd figyelembe,hogy a karizmatikus mozgalom a leggyorsabban növekedő irányzat a kereszténységen belül,

kb 5-6 százmillió tagja van.(Nem beszélve azokról,akik nem tagjai papíron)

Isten áldjon meg téged és a kedves családodat is!

-Roland

2015. júl. 13. 00:35
 24/28 anonim ***** válasza:
2015. júl. 13. 19:26
 25/28 Roland G. ***** válasza:

Izraelben rengeteg irányzat van a Judaizmuson belül és sok mindenben vitatkoznak.Ez a rabbi elképesztő butaságokat mond.

Jót nevettem azért,köszi!

2015. júl. 13. 21:14
 26/28 Járfás János válasza:
46%
Az a nép a kiválasztott. De ne beszéljünk Izraelről, mint államról, hanem mint a kiválasztottról. Ahogy az egyház Krisztus menyasszonya, úgy Izrael a felesége. Ez a kettő később egy lesz! Ott is van mindenféle nép. Buza, parázna, gyilkos. Nem a népről kell beszélnünk, amikor az olajfáról beszélünk, hanem azokról, akiknek fontos Isten. Az olajfa gyökere, és törzse Izrael, mint kiválasztott! Az ágai mint beoltott vadolaj ágak pedig az egyház.
2015. júl. 20. 13:43
 27/28 anonim ***** válasza:
35%

@Roland

"Látom nem értünk egyet,de legalább kulturáltan beszélgettünk."

-->Igen, nem értünk egyet, de ez nem gond, mindenkinek meglehet a maga véleménye.

"A fő probléma egyik oka az eszkatológiai tanítások eltérése."

-->Na ja. A kereszténységen belül több iskola is kialakult az eszkatologikus próféciákról. A kommentárok közül a magam részéről az ókori és középkori kommentárokat részesítem előnyben, különösen előbbi azért is fontos, mert azok a magyarázók még közelebb voltak az Biblia (főleg az Újszövetség) keletkezéséhez.

"Azért te is vedd figyelembe,hogy a karizmatikus mozgalom a leggyorsabban növekedő irányzat a kereszténységen belül, kb 5-6 százmillió tagja van.(Nem beszélve azokról,akik nem tagjai papíron)"

-->Valóban nagyon gyorsan növekszik, de ez még önmagában nem érv mellette. Jézus halálát is nagy tömeg követelte, mégsem volt igaza. A karizmatikus mozgalom növekedése nyilvánvalóan annak köszönhető, hogy az istentiszteletein nem a hagyományos egyházi liturgiát követi, hanem azt az világias mintát, amit showműsorokban látunk. Ez pedig tetszik az utca emberének.

"Isten áldjon meg téged és a kedves családodat is!"

-->Viszont kívánom.

2015. júl. 22. 01:32
 28/28 A kérdező kommentje:
Kedves Roland, köszönöm a válaszaidat, te vagy kb az első Hit Gyülekezet tag, aki úgy válaszol, hogy nem gúnyolja ki a többi válaszolót. Az azonban nagyon nem szép dolog hogy kinevetted a rabbit. Illik tiszteletben tartani ANNYIRA más véleményét, hogy ha nem is értek vele egyet, nem nevetem ki.
2015. aug. 26. 04:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!