A hit gyülekezetéről (mérsékeltebben) válaszok?
Nem fejtetted ki.
Egyébként a cionizmus a zsidósággal nem teljesen össze egyezthető.
Nem vagyok hit gyülis, de ez az egyik oka Izrael népéhez való hozzáállásuknak:
"Népek szolgáljanak néked és nemzetségek hajoljanak meg előtted; légy úr a te atyádfiain, és hajoljanak meg előtted a te anyádnak fiai. Átkozott, aki téged átkoz, és aki téged áld, legyen áldott." 1 Móz 27:29
Valójában, ha figyelmesen elolvasod saját magad, a kérdésfelvetésed, benne van a válasz. :)
Te magad is kettéválasztod a judaizmust a zsidóságtól, Izrael államától és jól teszed, mert különbség is van.
Nem ismerem a Hit Gyülekezete hivatalos álláspontját, (utánajárhatnék azért), de szerintem nem olyan bonyolult.
1. Bibliában Izraelt tekinti és választotta Isten magának egyetlen népül a sok nemzet közül. Gyakorlatilag az Ó-és az Újszövetség döntő többsége róluk szól. Jézus is Zsidó emberként született. Mózes zsidó volt, Dávid is, próféták is...sorolhatnám. Mi pedig az ő példájukat látva és más hit hősök példáját, ahogyan sok megpróbáltatás között jártak az Örökkévalóval. Ők a hitben járás mintái, példaképek. Zsidók.
Elvitathatatlan érdemei vannak a zsidóságnak és ha valaki ki akarná írni őket a Könyvből, akkor talán egyetlen lap sem maradna a bibliában, mert mindenhol szerepelnek. Vagy ők, vagy aki írta, vagy a zsidó törvények...stb.
A Könyv népe.
Ha ezen elgondolkodsz, akkor ki az a Hit Gyülekezete, vagy bármelyik más közösség, hogy a zsidóság érdemeit ne ismerje el, ne méltassa őket?!
2. Másrészről pedig prófétai jövendölés és beteljesülés Izrael államának újbóli megalakulása.
Isten tervezte és mozgatja a szálakat.
Úgy vélem, mindenki saját és jól felfogott érdeke, ha Isten munkáját támogatja.
3. Az Igék, amiket Isten valaha is kimondott élnek és hatnak.
pl.
Jákob -későbbi Izrael áldása:
"Átkozott, aki téged átkoz, és aki téged áld, legyen áldott."
"Nem a kérdéseddel volt a baj, hanem a beszélgetőpartneremnek annyira nem tetszett az utolsó válaszom, hogy töröltette a kérdést. Ráadásul vasárnap d.e. volt, nem is tudtam, hogy van olyankor admin. Szerintem ha ha bemásolnám mégegyszer megint eltűnne a kérdésed. :D"
-->Nem tudom, hogy ki volt az, akivel beszélgettél, de ha arra a vitára gondolsz, amely a törölt kérdésnél Izrael választottságáról és a cionizmussal folyt, akkor én voltam az a felhasználó. És elmondom, hogy nem én töröltettem a kérdést, semmi okom nem volt rá. Számumra az utolsó válaszod, amire emlékszem, az volt, amikor Izrael választottságával kapcsolatban hivatkoztál egy pár igehelyre, többek között a Róma 11-re. Ezekre az igehelyekre én írtam egy elég részletes választ, ahol rámutattam, hogy ezeknek a szövegeknek a karizmatikus megközelítése megítélésem szerint merőben téves. Ráadásul a vita már ott bukfencet kapott, hogy nem tudtad bizonyítani, hogy a próféciák értelmezését illetően miért pont a futurista iskolát kéne elfogadni, amikor a másik három nagy értelmezési iskola sokkal pontosabb hermeneutikai alapokon nyugszik. Arról nem is beszélve, hogy a futurizmussal ellentétben a historikus vonalat jóval nagyobb próféciamagyarázók képviselték a történelem során. De még ha mindegyiknek egyenlő esélyt is adnánk, és százalékot vonnánk az értelmezési irányzatokból, akkor elég pontosan ki lehet számolni, hogy mindössze csak 25% lenne az esély, hogy a futurista a helyes. Ezt pedig készpénznek venni, elég nagy butaság.
A zsidó nép már nem kiválasztott.
Ez már az Újszövetség emberek! Az Ószövetségi törvények nem érvényesek, Jézus új törvényeket hozott.
A Hit Gyülekezete a zsidókra, mint kiválasztottakra tekint. Ez nem keresztény tanítás, viselkedés.
#7-nek.
Szóval az utolsó válaszom el sem olvasta amit akkor adtam mielőtt törölték a kérdést. Ha óhajtja elküldöm privátba, de mivel a kérdezö konkrétan egy felekezet zsidókhoz való viszonyulására vt kiváncsi, annak az okaira, és nem más felekezetek, egyházak álláspontjára és teológiai iskoláira, ezért a nyilvános beszélgetést illetve lelkiismereti harcokat ebben a témában ennél a kérdésnél én befejeztem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!