Ha az igaz vallás, igaz tanítását keresnétek hogy álnátok hozzá a kereséshez?
ha elutazhatnátok bárhova a világon,lenne bármenyi pénzetek és idötők is a kutatáshoz, és hogy gyöznétek meg a más vallásuakat hogy a tietek az igazi? Az Ábrahámita vallásokon belül gondoltam.
Tudnátok ezzel a témával kapcsolatos könyveket ajánlani? 12/f
„De mi alapján döntöd/döntik el, hogy ki nem igazi próféta? Milyen bizonyítékot követnek, ami segít nekik eldönteni a kérdést? Mi alapján törnek pálcát eltérő tanok felett, mondván, azok nem igazak?”
Hogy ki az igaz tanító, pl. Jézus vagy Mohamed, úgy döntheted el, hogy összehasonlítod őket.
- Jézus erkölcse sokkal magasabb, mint Mohamedé (nem szólít erőszakra)
- Jézus élete, magaviselete erkölcsös, míg Mohamedé nem (embert is ölt, hogy terjessze a hitét)
- Jézus feltámadt, Mohamed egyszerű halandó volt
- Jézus próféciákat teljesített be, Mohamed nem
- Jézus csodákat tett, Mohamed nem
- Mi igazolja tehát Mohamedet, hogy írása az Istentől származik? Semmi.
T. Kerdezo!
Mivel tudjuk, hogy a Szentiras Istentol ihletett konyv, ezert nagyon egyszeru annak a vizsgalata, hogy melyik az igaz hit. Ismerni kell a Biblia kovetlmenyeit. Majd utana az adott vallas/vallasok cselekedeteit osszehasonlitani a Bibliai alapelvekkel. Mindjart kivilaglig, hogy melyik az igaz hit. Amelyik maradektalanul betartja a Szentirasban foglalt kovetelmenyeket, az az igaz hit. Amennyiben elteres van egyes dolgokban, ott mar felmerul a ketseg.
Nagyon jo peldat irt neked itt az egyik valaszado a hamis es az igazi penzrol. Maskulonben sok vallas van, amely betart bizonyos kovetelmenyeket a Szentirasbol. Viszont van egy olyan pont, amelyben mindegyik elter az ott leirtaktol. Ez pedig az, hogy "reszt vesznek a politikaban". Holott egy kereszteny ezt nem teheti meg. Teljesen semlegesnek kell lenni, mint amilyen Jezus es az I.szazadi keresztenyek voltak.
Ha kerdesed van, szivesen valaszolok. Udvozlettel: Judit!
Az Újszövetség ihletettségét egyrészt a benne foglalt tanítások magas szellemisége önmagában bizonyítja (ehhez peresze ismerni kell más gondolkodásokat vallásokat is, hogy az embernek legyen mihez viszonyítani)
másrészt az Újszövetség hitelességéről 2 jó előadás:
(Azt a kritikát szokták felhozni az újszövetségi kánon ellen, hogy önkényesen válogatták össze a könyveket a 4. században.)
- Hogyan lett könyvvé az Újszövetség?
Dia: [link]
Hanganyag: [link]
- Manipulálta-e az Egyház Jézus üzenetét?
Dia: [link]
Hanganyag: [link]
Ha 12 éves vagy még csak, ajánlom az Omega Kiadótól a Gyermekbiblia c. kiadványt, nagyon jól benne van az összes bibliai történet, nagyon színvonalas könyv, az omega kiadós változatnak (ld alábbi kép, erről van szó:
pedig a kivitele is szép.
Még felnőtt fejjel is szeretem olvasni :)
Ha szeretnéd megismerni a Bibliát, érdemes az Újszövetséggel kezdeni, azon belül is pl. János evangéliuma.
Az Ószövetség keményebb dió. Azokból leginkább a bölcsességi irodalom megismerése ajánlott: Jób könyve, Zsoltárok könyve, Prédikátor könyve, Példabeszédek, később a többi ószövetségi írás is. Pl. szerintem kezdőként is elolvashatod és néhol mulatságos olvasmány a Jónás könyve.
10. hsz-ben adtam meg egy könyvet az Ószövetségről, az sokat segít az értelmezéséhez.
Illetve egy áttekintés kezdőknek: Mi a Biblia? (Rózsa Huba)
Szerintem eddigiek elegendő nyári olvasmányt jelentenek :)...
Ha meg vagy keresztelve, ha nem akkor is, most térdelj le, és egy nagyon egyszerű imát mondj el Istennek arról, hogy tudni szeretnéd az igazságot. Ennyi a dolgod.
Isten cselekvő, a Biblia arról szól, hogy Isten cselekszik. Cselekszik. Nekünk két dolgunk van: ráhagyatmozni, majd együttműködni a kegyelmeivel.
1) "Ha az igaz vallás, igaz tanítását keresnétek hogy álnátok hozzá a kereséshez?"
Itt, Európában általában a Biblia tanítását tartjuk igaznak. Csakhogy a Biblia összesen kb 1500 oldal, vagy valamivel még több.
Igaz, a központi része, a Mózes öt könyve "csak" 200 oldal, de ez sem kevés.
Ezenkívül a Biblia szövegét elég nehéz útmutatás nélkül megérteni, mert nagyon tömör és sok benne a jelképes szöveg. Ezért szükség ven egy megbízható irányítóra, igazán hívõ és tanult papra, rabbira.
Mindenesetre nagyon kell vigyázni azzal, ogy "igaz". AZ igazság nagyon sokszínû. Így sok minden van a Koránban is, ami nagyon is igaz. Más kérdés, hogy ezek legtöbbje ( ha ugyan nem mind ) benne van a Bibliában is.
Sok igazság van a távol-keleti vallásokban is ( Buddhizmus, Hinduizmus, ezek változatai ), de azok európai fejjel még nehezebben érthetõk.
2) "ha elutazhatnátok bárhova a világon,lenne bármenyi pénzetek és idötők is a kutatáshoz, és hogy gyöznétek meg a más vallásuakat hogy a tietek az igazi?"
SEHOGY. Zsidó vagyok és a zsidó vallásban a térítés tilos. Ha kérdenek alaszolunk, de senkit nem akarunk meggyõzni arról, hogy "ez az egyetlen igazság", senkit nem akarunk rábeszélni, hogy legyen zsidó.
3) Könyv: mint mondtam a Biblia, csak kell hozzá, aki segít megérteni.
Huh, bocsi, nem vettem észre # 15 07-05 11:51 -et, akinek abban igaza van, hogy az un "Ószövetség" keményebb dió, de abban már nem, hogy az eleje ráér.
Ha arra a kérdésre, "Melyik a legfõbb az összes parancsolat közül?"
Jézus így válaszolt:
"A legfõbb ez: Halljad, Izráel, az Úr, a mi Istenünk, egy Úr, és szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedbõl, teljes lelkedbõl, teljes elmédbõl és teljes erõdbõl. [Mózes ötödik könyve, 6. fejezet 4-5. vers] A második ez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. Nincsen más, ezeknél nagyobb parancsolat." [Mózes harmadik könyve, 19. fejezet 18. vers]" ( Márk evangéliuma 12. fejezet 28-31. vers. )
akkor azért valószínû, hogy a Bibliát mégis csak a Mózes öt könyvével kell kezdeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!