Kedves Jehova tanúi! Amikor imádkoztok, Istent Atyának, vagy Jehovának szólítjátok, és miért?
Én Atyának szólítom,mert apa-fiú viszony van köztem és közte.Nem a személynevén hívom-ami JHWH- hanem Atyámnak,mivel természetes szinten sem szólítom édesapámat a nevén,hanem azt mondom neki:apám!
Jézus mindig Atyámnak szólította,és amikor az imáról tanított,szintén azt mondja,hogy Atyának szólítsuk Őt.Az egyetlen alkalom,amikor Istent nem Atyámnak szólította,amikor kereszten volt,hogy te és én Atyámnak szólíthassuk meg!
János 1:12 ~Valakik pedig befogadák őt, hatalmat ada azoknak, hogy Isten fiaivá legyenek, azoknak, akik az ő nevében hisznek~
Róma 8:15-16 ~ Mert nem kaptatok szolgaság lelkét ismét a félelemre, hanem a fiúságnak Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: Abbá, Atyám!Ez a Lélek bizonyságot tesz a mi lelkünkkel együtt, hogy Isten gyermekei vagyunk.~
Aki befogadta Jézust,az Isten gyermeke, a fiúság szelleme van benne,Istennel apa-fiú kapcsolata van,s ezért én amikor imádkozom,így kezdem:Atyám...
A vita lényege szerintem ezzel és minden mással kapcsolatosan az Új Világ fordítás hitelességével kapcsolatosan van!
Vagyis hiába hivatkozik bárki is az eredeti görög Újszövetségre,azt a Jehova tanúi nem fogadják el,mondván,hogy az nem hiteles,mert szándékosan ki lett törölve belőle a Tetragrammaton(JHVH).
Kedves Roland G!
A kérdésedre a válasz az, hogy amikor imádkozunk, Atyának is és Jehovának is szólítjuk/szólíthatjuk Istent, mert mindkettőre alapos, szentírási okaink vannak, és a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem vagyunk dogmatikusak ebben a kérdésben.
A héber ihletett szent iratok (ha úgy tetszik, Ószövetség) egyértelművé teszik, hogy Isten neve, akihez imádkoznunk kell, Jehova. Erre kismillió íráshely létezik..
Ugyanakkor a keresztény ihletett iratok (Újszövetség, benne Urunk, Jézus tanításaival) azt tanítják, hogy Istenhez, az Atyához, Jézus Krisztus Atyjához imádkozzunk.
Mivel az egész ihletett Írás az egyetlen Istentől való (2Tim 3:16), nem lehet és nincs is ellentmondás a Szentírás tanításában. Mindkét elnevezést használjuk, mert mélységesen tiszteljük Istenünket, ezért a Jehova nevén szólítjuk, de szólítjuk földi gyermekeiként szeretetünkből égi Atyánknak is.
Utolsónak!
'Figyu!' :) Ha túl személyeskedőnek érezted, bocsánat , nem akartalak megbántani/sérteni! Ami pedig a "kioktatást" illeti, éppenhogy te akartál engem - csak nem ennél a kérdéskörnél, hanem másiknál - és én az üzenetemben csak világossá tettem ,hogy tudom, mi van...
Csak azért küldtem "privátot", mert OFF, bár úgy látom, ezt itt nem nagyon veszik figyelembe, ezért most én is ide írom. Neked is céloztam rá (ezt most személy szerint ne vedd magadra), de talán jobb is ,ha kiírom, hogy amikor egy Tanú válaszol (tisztességesen, nem olyan minősíthetetlenül mint néha itt is némelyek), akkor ne az legyen a cél, hogy azt mindenáron meg kelljen cáfolni/belekötni/pocskondiázni (lásd előző hsz ironikus, semmitmondó kötöszködése - nem is kap választ), hanem ha valakinek van értelmes véleménye a kérdező kérdésére, akkor tessék ARRA válaszolni. És ha megfigyelted, és az itt olvasók is, akkor láthatod, hogy mi, Jehova Tanúi sosem pocskondiázzuk/gyalázzuk máshitű "felebarátaink" véleményét (amit mi nagyon sokszor megkapunk), még akkor sem, ha nyilvánvalóan nem értünk velük egyet. Mi - és én is - a nekünk címzett kérdésekre próbálunk röviden (litániák nélkül - mert azt úgysem olvassa el senki - jogosan) válaszolni, hogy látható legyen az álláspontunk.
Szió!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!