Üdv mindenkinek. miért gondolja minden vallásos ember "a saját" vallását a kizárólagosan elfogadhatónak? Főként karizmatikusok.
dubitus téved! A hit önmagában még nem hiszékenység. Nem véletlen, hogy két külön szóról van szó. Az igaz hit, valós alapokra épül, olyan hit, aminek reális alapja van. Ha én pl. már megtapasztaltam valakivel kapcsolatban, hogy bízhatok benne, mert eddig mindig megsegített, amit ígért beteljesítette, akkor teljesen logikusan bízhatok abban, hogy a jövőben is segíteni fog. Ehhez még az sem kell, hogy én személyesen ismerjem azt, akire támaszkodom. A munkáját és juttatásait anélkül is érzékelhetem, hogy közvetlenül és láthatóan előttem lenne, nemde?!
Tehát van megalapozott hit, ami előzetesen alapos ismeretre és tapasztalatra épül, és van hiszékenység, mely a (családi/vallási) hagyományra, vagy egyéb megbízhatatlan emberi ígéretekre támaszkodik, mely mögött nincs alapos ismeret és tapasztalat.
Sajnos az igaz, hogy az emberiség túlnyomó többsége bizony HISZÉKENY, és ezzel nem csak a vallásos, vagy hívő emberekre gondolok, mert milliókat csapnak be törekvő, de ígéreteiket be nem tartó világi politikusok, vagy a tudomány köntösébe bújó népszerű ideológiát szajkózó "szakemberek"!
szerintem az az élet más területén is igaz ami meghatározza az ember "fontos dolgokkal kapcsolatos nézeteit" pl vessük fel a 3 nagy etikai kérdést: halálbüntetés, abortus, eutanázia
vagy vegyünk politikai ideológiákat
ezekben az esetekben is mindenki a maga véleményét tarja egyedül helyesnek, ez nem olyan mint "én a vaniliát szeretem te meg a csokit"
persze attól még elismeri ,hogy a másiknak a maga nézetei ugyan úgy fontosak és értékesek, hogy az is egy érvényes vélemény, ugyan akkor gyakran vitatkoznak igyekeznek egymást meggyőzni, és van hogy sikerül is, ilyen viták gyakran legjobb barátok között is folynak, de ettól még a barátság ne mszakad meg
néha meg barbár módon ordibálnak egymással a felek
szerintem ez vallás esetében is hasonló, és ilyen szempontból ide kell sorolni az ateizmust is, mert van ateista akinek ha hatalmában állna fegyverrel üldözné a vallást, tehát mindnkit aki nem ért egyet az ő vallásával, és mindezt persze az inkvizícióval indokolja :D :D :D
más ateisták ellenben ha sokat vitatkoznak is teljesen elfogadják ,hogy más embernek más az álláspontja
Szia
Nam voltam vallásos. Nem is akartam az lenni.
De kaptam ajándékba egy Bibliát, és azt gondoltam, kell a tájékozottsághoz elolvasni.
Amit megtudtam, az SZÁMOMRA lett elfogadható, és mérvadó, és kizárólagos. De soha nem gondoltam, és gondolom azt hogy minden ember számára "kizárólagosan elfogadhatónak" az, amit én megtudtam, és hisszek!
Hisz az ismeretre és hitre minden embernek megvan a joga! Mindenki abban hisz, amit jónak tart, vagy megismert.
A lényeg, hogy minden embert tiszteljünk, függetlenül attól, hogy miben hisz. Nem gondolod, hogy sokkal kevesebb konfliktus lenne az emberek között, ha ezt a krisztusi alapelvet követnék?
Az a szörnyű, hogy mindig vannak ilyen szűk látókörű emberek, akik nem látják a fától az erdőt. Megszólják a hívő embereket azért, mert ragaszkodnak a saját nézetükhöz - melyet sajnos igaz, hogy a legtöbb esetben csak a hagyomány miatt gyakorolnak a hívek, de akkor is! Akkor is, maguk is csak ragaszkodnak a saját (ahány ember, annyiféle) véleményükhöz és csak ritkán hajlandóak felülvizsgálni úgy őszintén, úgy istenigazából, hogy miben is hisznek. A legtöbb nem hívő is csak úgy fogadja el a véleményeket, mint a készpénzt, csak mert forgalomban vannak és népszerűek!
És itt hiába próbáltok magyarázkodni, hogy ez nem így van, mert én is, és még nagyon sokan vallásos hit nélkül nőttünk fel, tudjuk miről beszélünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!