Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az angyalok rendelkeznek-e...

Az angyalok rendelkeznek-e szabad akarattal? Vagy csak teremtésük után egyetlen pillanatig rendelkeztek vele?

Figyelt kérdés

Egy teológiai tankönyvben olvasom, hogy az angyalokat Isten minden tudásukkal és képességükkel együtt teremtette, nem járták be az embereknél szokásos utat nem tanultak fejlődtek, hanem teremtésük pillanatában mindent tudtak amit Isten engedett nekik tudni. Az Isten mellett vagy ellen kérdésben is egyetlen pillanat alatt döntöttek és egyben ez az egyetlen pillanat volt az amikor szabad akarattal rendelkeztek. Megteremtődtek megkapták a döntés jogát egyetlen pillanatra és döntöttek. Majd a döntés nyomán egyesek (bukott angyalok) elkárhoztak. Azóta Isten terve és szándéka szerint működnek Isten mellett vagy ellen.

Ez egyben azt jelenti hogy nincs szabad akaratuk, hanem mint egy tehervonat haladnak a saját kijelölt pályájukon le nem térhetnek az a zéró mozgásterük van amit Isten adott nekik (=nincs mozgásterük).

De ha ez is így van és másképp nem lehet akkor

a) a bukott angyalok is Isten tervét hajtják végre azzal hogy Isten ellen ténykednek? Nekik az a dolguk hogy ellene legyenek és (22-es csapdája) épp ezzel hajtják végre a tervet?

b) ha nincs mozgásterük és döntési szabadságuk, minden tettük súlya és felelőssége visszaszáll a pályájukat kiszabó teremtőre vagyis Istenre? Vagyis, ha netán Belzebubot kárhoztatnánk és szidnánk cselekedeti miatt, ő egyszerűen továbbmutat Istenre mondván: sorry én csak végrehajtom a tervet. Minden amit teszek a Terv ellen, az része a Tervnek…

Mert ez sem lehet másképp.

Jól látom?

2015. máj. 31. 10:45
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

!!!!!

Elképesztő!

Jézus nem csak említette őket. Jézust háromszor megkísértette az ördög itt a Földön. Face to face találka volt!

És mintha Jézus még a pokolban is járt volna nemde....

Rosszul tudnám?

Jézus csak azért említette őket, mert nem akarta a zsidó hiedelmet kitörölni,Jézus csak azért említette őket, mert nem akarta a zsidó hiedelmet kitörölni,

2015. máj. 31. 19:41
 12/19 pelgrim ***** válasza:

# 10 «Marha érdekes dolog a Szentírás nekünk tetsző részeit tényként elfogadni más kényelmetlen kérdéseket felvető részeit meg "metafora hasonlat tanmese" címszó alatt félresöpörni.»

Nem az a kritérium, hogy a szentírás bizonyos része tetszik-e nekünk vagy sem. És nem söpörjük félre más 'kényelmetlen' kérdéseket felvető részeit, csak éppen másképp értelmezzük mert nem felel meg a természet törvényeinek, márpedig a természet törvényei Isten törvényei.

«De akkor ne fogadjuk el a feltámadást, a keresztre feszítést, az apostolokat és Jézus egyházát sem.

Hiszen mi van ha arra meg én mondom hogy tanmese.»

Én hiszem hogy Jézus valóban feltámadt, és azt is elhiszem amit a pünkösdi eseményekről olvashatunk az evangéliumban. Ez események nélkül Jézus tanítványai és a későbbi keresztények nem rendelkeztek volna akkora lelki erővel hogy évszázadokon át dacolják az iszonyatos üldözést. Ha ezek a dolgok nem történtek volna meg, akkor ma nem beszélnénk a kereszténységről. E dolgokról nem lehet azt mondani, hogy tanmese. Jézus feltámadása nem tanmese és nem ellenkezik a természet törvényeivel, mert aki isteni kilétére ébredve a Krisztust hozza kifejezés, neki semmi se lehetetlen.

«nem mellesleg csak egy tudatlan mondhat olyat hogy a Sátán csak egy kibúvó a felelősség a gonosz tettek alól.»

A sátán létezéséről sem tevékenységéről nincs az evangéliumokhoz hasonlítható elbeszélés. Nem, a sátán nem létezik, az nem több mint egy fanyar ábránd, hiszékeny emberek tudatában.

# 11 «Elképesztő!

Jézus nem csak említette őket. Jézust háromszor megkísértette az ördög itt a Földön. Face to face találka volt!»

Ahogy mondod, rosszul tudod, ...

Nem, Jézus nem találkozott szemtől szemben a sátánnal, de belátta, hogy képességeivel akár az egész világ fölött uralkodhatna, de ugyanakkor azt is belátta hogy neki nem az a hivatása. Ő jól tudta, hogy a sátán, mint egy gonosz valaki, nem létezik, de hogy beszéljen belátásáról tanítványainak, akik szentül hitték, hogy az a gonosz személy létezik?

«És mintha Jézus még a pokolban is járt volna nemde....»

Jézus azt is tudta, hogy a pokol, vagy a mennyország nem földrajzi helyek, hanem a tudat állapota.

Az evangélium említi, hogy Jézus halála után a pokol tornácára ment, ez szerintem azt jelenti, hogy átélte a legmélyebb szenvedést, a legmélyebb kétségbeesést, amit egy ember átélhet. Erről tanúskodik a felkiáltása a kereszten „Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?”

2015. máj. 31. 22:12
 13/19 A kérdező kommentje:

Khm.

[link]

Jézus pusztai megkísértése (1. rész)

„Akkor a Lélek elvezette Jézust a pusztába, hogy megkísértse az ördög. Miután negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. Odajött hozzá a kísértő és azt mondta neki: ’Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek legyenek kenyérré.’ De Ő ezt válaszolta: ’Írva van: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely az Isten szájából származik.’

Ja és mintha az Ószv-ben az angyalok a földi nők közül választottak volna maguknak asszonyt és velük háltak volna. Ami érdekes szitu lehetett hiszen az angyalok szellemi teremtmények, nincs nemük (ill van hiszen bármilyen alakot felvehetnek érdekes módon az összes angyal aki erre vetemedett nőt keresett magának, egyről se tudunk aki nővé vált volna és ffit keresett volna. Hímsovinizmus már akkor is? hm)

2015. jún. 1. 08:32
 14/19 A kérdező kommentje:

A második kísértés során a sátán már nem a világosság angyalaként jelent meg Krisztusnak, mert a Megváltó már felismerte, hogy kivel van dolga. Ezért szemtől szembe állt az Üdvözítővel,

Szemtől szemben. Templom hegy stb. Erre nincs mit mondani.

Miután Krisztus legyőzte az első kísértést, a sátán újabb támadással próbálkozott: „Akkor magával vitte Őt az ördög a szent városba, odaállította a templom ormára és azt mondta neki: ’Ha Isten Fia vagy, vesd le magadat! Mert írva van: Angyalainak parancsolt felőled: a kezükön hordoznak téged, hogy kőbe ne üssed lábadat.’ Jézus ezt mondta neki: Az is írva van: ’Ne kísértsd az Urat, Istenedet.’ Azután magával vitte őt az ördög egy igen magas hegyre. Megmutatta neki a világ összes országát és azok dicsőségét, majd azt mondta neki: ’Ezeket mind neked adom, ha leborulva imádsz engem.’ Jézus azt felelte néki: ’Távozz, Sátán! Mert írva van: ’Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj.’ Akkor elhagyta Őt az ördög, és íme, angyalok jöttek hozzá és szolgáltak néki

2015. jún. 1. 08:41
 15/19 anonim ***** válasza:
Szabad akarat van, folyamatosan mindenkinek jár. Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy működőképes akarat csak egy van az Istené. Ő valójában nem kér mást csak az akaratomat. Ha nem az ő akaratában vagyok semmi baj, de a következményeket viselnem kell. Ha azonban a „legyen meg a te akaratod” nem csak üres mondat, hanem komolyan gondolom akkor az Ő akaratában beilleszkedve, mint egy önként lemondva a saját akaratomról (ez is egy szabad akaratú döntés) őt magát vehetem birtokba. A teremtés célja is ez, hogy amennyire az én akaratom engedi, vele eggyé váljak. Mert csak így élhetem át azt, amit nekem szánt, tehát hogy átérezzem a létezés, a tökéletesség örömét. De ezt csak Ő benne rajta keresztül tudom megélni. Teljesen egyértelmű hogy ez a folyamat nem mehet másként csak az Ő akaratában.
2015. jún. 1. 13:07
 16/19 A kérdező kommentje:

Így van és vissza is tértünk sikeresen az alapproblémához. Mivel Isten szabad akarattal teremtett tudnia kell (másképp nem lehet) hogy egyes szabad akaratú teremtményei az ő akarata mellett mások az ő akarata ellen dolgoznak majd.

És ha ezt tudja még a teremtés előtt (tudnia kell, ezt egy mezei ember is kisakkozza logikával, nem kell hozzá végtelen intellgencia) akkor ennek az akarat ellen való működésnek is a nagy terv bekalkulált részének kell lennie.

Ahonnan elindultunk: ha Isten akarata mellett vagyok, támogatom, ha ellene, akkor is támogatom, hiszen épp az az ő akarata hogy egyesek ellene legyenek.

Ha ez nem így van akkor bizony oltári nagy hiba van a nagy tervben. Ha programozó fejjel nézem (az vagyok uis) akkor ez egy kőkemény abend ciklus a tervben.

Isten vagy kalkulált az ellene levőkkel előre és ez esetben ők is részesei a tervnek, vagy nem kalkulált de akkor egy oltári kókler volt.

2015. jún. 1. 13:29
 17/19 anonim ***** válasza:
kedves kérdező, látom, hogy átgondoltad ezt a problémát alaposan. én is arra jutottam, hogy ez egy terv része. véleményem szerint az ember azért lett megteremtve, hogy kiszűrje a gonoszokat az égben. ez be is jött.
2015. jún. 1. 14:06
 18/19 anonim ***** válasza:
Azt mondod, hogy az Isten tervbe vette az ellenszegülést. Nem. Csak a lehetőségét biztosította annak, hogy ellenszegüljenek a teremtmények. Mint ahogy én is mindent megteszek a gyerekeimért minden lehetőséget biztosítok számukra, de ha nem élnek vele és szembefordulnak velem és elhagynak ez az ő döntésük. De nem azért neveltem fel őket hogy számítsak az ellenszegülésükre, hiszen szeretem őket. De tudomásul veszem a döntésüket és nyitva tartom számukra az ajtómat. Mivel Isten legyőzhetetlen ezért előbb utóbb mindenki belátja tehetetlenségét és tévedését, és visszatér hozzá. A gonosz létrejötte a szabad akarat miatt lehetséges volt, de nem kellett volna így történnie. Senkit nem kényszerített az Isten semmire. Csak a lehetőséget biztosítja mind két irányba.
2015. jún. 1. 15:38
 19/19 A kérdező kommentje:

Azért az finoman szólva is oltári baromság ha azt feltételezi a mi jó Istenünk hogy két utat kínál és 100% az egyik úton fog elindulni a szinte végtelen számú teremtett lényből és senki a másikon.

Totálisan abszurd.

Ha meg úgy van ahogy írod hogy mindenki aki a másik utat választotta idővel belátja tehetetlenségét és visszatér, akkor az meg egyenesen egy inkorrekt hatalmas átverés, hiszen két út van melyből az egyik Istenhez vezet, de a másik nagy kanyar után visszatér az elsőbe -és Istenhez vezet.

Ez már a pofátlanság netovábbja lenne.

Hol itt a választás? Hisz mindkettő oda lyukad ki ahova.

A gonosz létrejötte a szabad akarat miatt

lehetséges volt, de nem kellett volna így történnie.

2015. jún. 1. 18:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!