Mi a gond a jógával, miért ellentétes a keresztény szemlélettel?
De még mennyire, hogy ellentétes a Kereszténységgel! Akkor majd én levezetem. A jóga a keleti természetvallások világszemlélete, a panteizmus része. Ez a világkép pedig egy személytelen erőben hisz, ez az isteni elv a Brahman. Az emberi élet célja ezzel az istenséggel egyesülni. Ennek elmulasztása a földre való sorozatos visszatérés: reinkarnáció. E büntetési körforgásból való kitörés, és 'istenné' válás módszere a jóga. Uralkodási képességek kifejlesztése a testen, a vegetatív működéseken, az érzelmeken , hogy eljusson az önmagában lévő isteni maghoz, azt felgerjesztve végül a hat-lépcsős fokozatának csúcsán összeolvadjon az egyetemes világszellemmel, a Brahmannal.
A jógában a testi technikák mindig a szellemi célokat szolgálják ki, attól nem választható el! Első fokozata a Hatha-jóga, légzésgyakorlataival az isteni erőt, a pránát áramoltatja testében, melyet a légkörből vesz fel koncentráció és meditáció segítségével. A jógázás ennek az 'isteni energiának' a felvétele, akárcsak 1 tabletta Kalmopyrinnel szalicilát kerül a testbe, még ha azt cukorkának képzeli is valaki. A jóga szemlélet szerint az emberi test különböző helyein jellegzetes erőközpontok – ún. csakrák – vannak, melyek a**-áramlás kitüntetett helyei. 7 ilyen központ van, a legalsó a kis medencében, a legfelső a fejtetőnél.
A jóga gyakorlat célja, hogy a legalsó erőközpontban szunnyadó életerőt a légkörből felvett és testében áramoltatott** révén felébressze és felgerjessze. Ennek a szunnyadó életerőnek a szimbóluma a feltekeredett, ún. kundalini kígyó . Végső soron a jógagyakorlat célja, hogy az ember a benne szunnyadó kígyó energiáját felgerjessze! Hogy kicsoda a kígyó, a Bibliából tudjuk, hogy Sátán, az Ördög! Döbbenetes, mennyire tetten érhetők ezek a módszerek szimbólumaikban. A Mantra - jóga hindu istenségek (pl. Krisna ) nevének sorozatos ismétlése önszuggesztió elérése céljából, melynek végeredménye ugyanez: ' rejtett felhívás ördögi keringőre'.
A jóga nyugati elnevezése az autogén tréning. Ezt a modern ember öngyógyító- önmegváltó módszerének is nyugodtan lehetne nevezni. Jutalma: önerőből ülni az élet trónján, önbizalommal-önbecsüléssel, külső segítség nélkül. Lényege a szómágia : pl. képes vagyok uralkodni a testemen, napról napra jobban érzem magam…- ami ősrégi varázslás , a sámánok technikája, amit ma képesített, tudományos fokozattal rendelkező modern táltosok gyakorolnak. Egy régi slágerszöveg szerint: „ ringasd el magad!” – és addig jó, amíg valóban csak maga-magát ringatja az ilyen ember, mert egyszer csak – észre sem veszi – amikor már valami be nem konferált, általa ellenőrizhetetlen erők veszik át a „ringatást” . Vagyis az út végén ismét ott várakozik csöndesen az Ördög!
A jóga tehát nagyon is Bibliaellenes, egy kereszténynek tudomásul kell venni, hogy emberfeletti képességekre csak kétféle forrásból lehet szert tenni. Vagy az igaz Istentől, Jézus Krisztus Atyjától, JHVH (Jahve - Jehovától) kapja az ember, mint a zsidó próféták, ill. Jézus és apostolai, vagy pedig az Ördögtől.
Jézus ezt mondta a követőinek:
„Bizony, bizony mondom néktek: A ki hisz én bennem, az is cselekszi majd azokat a cselekedeteket, a melyeket én cselekeszem; és nagyobbakat is cselekszik azoknál ; mert én az én Atyámhoz megyek.” (János 14,12)
Azt viszont tudni kell, hogy Ők a gyógyítás ajándéka mellett Istentől megkapták a halottfeltámasztáshoz való erőt is a szent szellem (Isten hatékony ereje) által, tehát együtt működött az evangélizálás, a gyógyítás és a halott feltámasztás. Vö.”Elmenvén pedig prédikáljatok, mondván: Elközelített a mennyeknek országa. Betegeket gyógyítsatok, poklosokat tisztítsatok, halottakat támasszatok, ördögöket űzzetek. Ingyen vettétek, ingyen adjátok.” (Máté 10,7-8)
Korunk csodagyógyítói pedig sem nem prédikálják Isten mennyei országát (Jézus Krisztus királyságát), de halottat sem tudnak feltámasztani, ugyanis ezt az ördög nem tudja végrehajtani, amazt meg nem akarja végrehajtan (s persze az ingyen adás se stimmel). Nem csoda, hogy a követői (az általa erőt nyertek) hasonlóképpen cselekszenek. Vö. „Nem is csoda; hisz maga a Sátán is átváltoztatja magát világosság angyalává. Nem nagy dolog azért, ha az ő szolgái is átváltoztatják magokat az igazság szolgáivá; a kiknek végük az ő cselekedeteik szerint lészen.” (2 Kor. 11,14-15)
Tehát a keleti vallásfilozófiából eredő összes szellemi irányzat, gyógymód, (jóga, karate, akupunktúra, varázsvessző, jövendölés, stb.) mind szemben áll a szent és Élő Isten Igéje
„Ne legyen közöttetek... varázslást űző, se jelmagyarázó, kuruzsló vagy igéző. Ne legyen köztetek átokmondó, se szellemidéző, se jövendő mondó, se halottaktól tudakozó, mert utálatos az Úr előtt mindaz, aki ilyet cselekszik.” (5Móz. 18,10; 12-14)
Azokat az embereket, akik a keleti vallásfilozófiában semmi kivetnivalót nem találnak, és ezért azoknak alapjait elfogadva gyógyítanak az ahhoz tartozó gyógymódokkal – sajnos teljesen hidegen hagyják, hogy a Biblia Istene előtt utálatosak, ezért annál inkább csinálják... Ki az, aki nem hallott még arról, hogy a Biblia elítéli ezeket a gonosz szellemi hátterű praktikákat? Ezek az emberek egyszerűen átnéznek a Biblián, mint a levegőn. Kérdés, hogy mit fognak majd csinálni, amikor bekövetkezik az, amiről Pál apostol így írt:
„a mikor megjelenik az Úr Jézus az égből az ő hatalmának angyalaival. Tűznek lángjában, ki bosszút áll azokon, a kik nem ismerik az Istent, és a kik nem engedelmeskednek a mi Urunk Jézus Krisztus evangéliumának.” (2 Thess. 1,7-8)
** A védjegy jogtulajdonosa nem járult hozzá a szó használatához.
Istvan35!
Ha felébredne benned az éhség e szellemi diétázástól és kicsit alaposabb lettél volna a kutakodásban, akkor nem írtál volna ennyi sületlenséget.
A hindu metafizika nem panteista, hiszen egy abszolútról beszél. Így: "Aham Brahmasmi (Én brahman vagyok)". Ismerős? "Én és az Atya egy vagyunk." Ha a jóga okkult, akkor Jézus tanítása is az. Ha számodra okkult, hogy a jóga a gondolataidon és az érzelmeiden való uralkodásra tanít, akkor Jézus szavai is ilyen okkult praktikát jelentenek, hiszen tanításai a belső világod működésére és az azokon való felülemelkedésre bíztatnak. Ha számodra okkult a**, reiki, akkor a szentszellem is okkult. Ha a kundalini okkult, amely a lelki erő ébredését jelenti, akkor ez is okkult: "Lélek az Isten: akik imádják, lélekben és igazságban kell imádniuk."
Talán azért nem látod az analógiákat, mert a vallásod tulajdonképp a kollektív egoizmus. Az "én, mi" miben vagyunk különbek, mint "azok". Így működik az egó, fókuszpontban a különbség, homályos periférián az azonosság.
Ha életed során csak egyszer tudnál a saját szubjektumod kicsiny világából kilépni, nagy lépést tehetnél a megváltás felé.
Minden jót hozzá!
István35!
Az internetről remek maszlagokat olvashattál a jógáról, de nem voltál egyen sem, és azt se tudod, hogy miről szól.
Hát, nálam sem ellentétes. :)
Viszont egy olyan ismerősöm, aki nálam jóval buzgóbb keresztény, úgy nézett rám, mintha megőrültem volna. Én gondoltam, hogy ilyesmiről van szó, de mint írtam, nekem ez nem ellentét.
Piestrosol!
Akkor mégegyszer, mert látom nem megy a szövegértés. Emberfeletti képességekre kétféle forrásból lehet szert tenni. Vagy az igaz Istentől, vagy Sátántól. Az elsőszázadi keresztények természetesen Istentől kapták, csakhogy Ők a gyógyítás ajándéka mellett Istentől megkapták a halottfeltámasztáshoz való erőt is a szent szellem (Isten hatékony ereje) által, tehát együtt működött az evangélizálás, a gyógyítás és a halott feltámasztás. Vö.”Elmenvén pedig prédikáljatok, mondván: Elközelített a mennyeknek országa. Betegeket gyógyítsatok, poklosokat tisztítsatok, halottakat támasszatok, ördögöket űzzetek. Ingyen vettétek, ingyen adjátok.” (Máté 10,7-8)
Ezzel ellentétben korunk csodagyógyítói sem nem prédikálják Isten mennyei országát (Jézus Krisztus királyságát), de halottat sem tudnak feltámasztani, ugyanis ezt az ördög nem tudja végrehajtani, amazt meg nem akarja végrehajtan (s persze az ingyen adás se stimmel). Nem csoda, hogy a követői (az általa erőt nyertek) hasonlóképpen cselekszenek. Vö. „Nem is csoda; hisz maga a Sátán is átváltoztatja magát világosság angyalává. Nem nagy dolog azért, ha az ő szolgái is átváltoztatják magokat az igazság szolgáivá; a kiknek végük az ő cselekedeteik szerint lészen.” (2 Kor. 11,14-15)
Tehát mi nem érthető? Szerintem világos, mint a nap! Elnevezéseikben az irányzatok ugyan más-más névvel illetik az istenséggel azonos természet(felett)i erőt (az asztrológia kozmikus sugárzásnak; - a jóga , hinduizmus pranának; - a kínai taoizmus taonak; - a mesmerizmus fluidumnak; - a magnetizmus egyik japán ága reikinek nevezi), de ez teljesen lényegtelen, hanem ami a lényeg, hogy a Biblia szemszögéből nézve ezek egyike sem származhat Istentől, sokkal inkább az Ördögtől!**, Jóga, reiki, kundalini (kígyó), agykontroll, parapszichológia, homeopátia, mesmerizmus stb. ezek mind egy tőről fakadnak! Nem Istentől valók, hanem Sátántól.
Amikor az Úr Jézust visszajövetele felől megkérdezték, válaszának első mondatában az e l h i t e t é s t ő l óvott. ,,Vigyázzatok, nehogy valaki félrevezessen benneteket.” (Máté 24:4)
De ki az, aki félrevezet? Ki e világ istene?
A bibliai kinyilatkoztatás szerint létezik egy olyan ősellenség, aki Sátán, az Ördög néven van megnevezve, aki ,,e világ istene és fejedelme” (2Korinthus 4:4; János evangélium 14:30), aki „ világosság angyalaként, juhok ruhájában” jön (2Korinthus 11:14; Máté 7:15), észrevétlenül beköltözik a gyanútlan ajtónyitóba, és azt megfertőzi, tisztátalanná, „a gyehenna fiává” teszi! (Máté 23:15, Károli ford.) Ez a szellemi lény valamikor oltalmazó kérub volt, aki fellázadt az Édenben Isten ellen, és azóta minden ember elpusztítására törekszik. (Ezékiel könyve 28:14-16) Ő az a hatalmas sárkány, ama régi kígyó, aki „az egész világot elhiteti, becsapja”. (Jelenések 12:9)
Vajon a természetgyógyászat nem e olyan kapu, amin át észrevétlenül besurranhat egy ismeretlen tolvaj, gyilkos és rabló? Vajon a testi-lelki gyógyulást kínáló módszerek mögé nem rejtőzve nem vár e egy ősellenség, hogy lecsapjon a gyanútlan kiszolgáltatottra – a betegre? Vajon a természetgyógyászat az alapjait tekintve magában hordozza egy rejtett kapcsolatfelvétel lehetőségét a természetfeletti világgal? Létezik-e egyáltalán természetfeletti világ? Nagyon is létezik! Ha azonban ez az út nem Jézus Krisztuson át vezet, akkor csak az Istennel ellenséges, démoni világgal kerülhet kapcsolatba a becsapott és megtévesztett, gyanútlan ember.
Jó, hogy említetted a kudalinit, nagyon is jól látom az analógiákat! Hát nem figyelemre méltó, hogy a Biblia Sátánt ama régi kígyónak mondja, amivel meglepő módon a természetgyógyászatban is találkozhatunk? Csak ott pl . kundalini kígyó a neve, amit bizonyos csakra-technikák útján fel lehet éleszteni. Ezekben a gyógyászati ágakban fogalmuk sincs a szellem-gyógyászoknak, hogy miféle háttér-erővel van dolguk, igaz, nagyon nem is érdekli őket. Fontosabb az, hogy sikeres és népszerű praktizálók legyenek, és sok (ilyen szempontból) tudatlan beteg bizalmát elnyerjék...
Kérdező, oké, én szóltam. Sátán illegális úton, az emberi értelem és tudat megkerülésével férkőzik közel áldozataihoz, ezért veszélyesek mindazok a módszerek és praktikák, amelyek a tudatküszöb alatt dolgoznak ill. a tudat és az akarat kikapcsolásával! Ezek útján (természetgyógyászati, vagy kitudja még milyen álnéven) tudattalanul ajtót nyitunk az Ördögnek.
A helyedben én ezt nem venném félválról, a Biblia óva int ezektől, de te persze tudud, hogy valóban Istennek tetsző életet szeretnél e élni...
Istvan35!
Röviden:-aki nem úgy látja a világot, mit te, sátáni. Aki veled egyetért, isteni. Ellentmondásos, hogy Isten nevében utálkozol, miközben egy reiki mester, jóga tanító kigyógyít az utálkozásból.
Megmutattad az elkülönültségedet, most mutasd meg a szeretetedet! Rajta, látni szeretném, mert eddig csak azt mutattad, hogy miképp tudsz utálkozni!
Piestrosol!
Én a Biblia szemszögéből válaszoltam, mivel a kérdés az volt, hogy miért ellentétes a jóga a KERESZTÉNY szemlélettel? Márpedig a keresztények a Bibliát Istentől ihletettnek (sugalmazottnak) tekintik, nem mazsolázgatnak abban, csak a nekik tetsző kijelentéseket fogadva el. Tehát nem értem a problémát, a válaszom teljes mértékben bibliai volt!
Hogy te ezt az egészet máshogy gondolod, az a te dolgod, de mégegyszer: én csak a kérdésre válaszoltam, keresztényként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!