A hit gyülekezetében van kiközösítés?
Sok ember nem egy másik felekezetből, hanem a világból, a bűnből jön Jézushoz. Ezektől az emberektől nem várható el, hogy egyik napról a másikra szakítsanak mindennel, ami addigi életüket meghatározta. Ez azt jelenti, hogy mindenképpen számolnak a Gyülekezetben egy átmeneti időszakkal, és nem várják el az emberektől, hogy aki ma megtér, az a jövő héten már olyan előrehaladást érjen el a megszentelődésben, amit mások sem értek el annyi idő alatt. Ez egy életmű.
Sok olyan embert ismerek személyesen, aki a megtérése pillanatától fogva azonnal abbahagyta a dohányzást, az alkoholizálást, a kábítószerezést, de nem mindenkinél volt az Istennel való találkozás ennyire drámai. Én például négy évig jártam úgy a Hit gyülekezetébe, hogy dohányoztam, de az is igaz, hogy ezt nem kötöttem mindenkinek az orrára, sajnos segítséget sem kértem, mert megpróbáltam magam intézni a dolgot, de nem jártam sikerrel. Aztán egy alkalommal sarokba lettem szorítva, mert a feleségem elmondta egy elöljárónak, hogy dohányzom, aki elmondatott velem egy megbánó imát, imádkozott értem kézrátétellel, és akkor meg is szabadultam napi két és fél doboz Sopianae-től. Szerintem sokkal hamarabb is megszabadulhattam volna, ha korábban bátorságot mertem volna venni, de tele voltam kétségekkel.
Amúgy nem tolerálják a bűnök egyik kategóriáját sem, de senkit nem zárnak ki, akiben a készség egyébként megvan a bűn elhagyására, még ha a képesség nincs is még meg. Az azonban előfordul szerintem, hogy amennyiben valaki nem is akar megtérni a bűneiből, annak előbb-utóbb beszólnak, hogy döntse el, hogy hova akar tartozni, és aztán annak megfelelően lépjen tovább: befelé, vagy kifelé a küszöbről. Erről a félig kint, félig bent állapotról Istennek sincs jó véleménye:
"És megfenyítem mindazt, aki a küszöbön ugrál ama napon, akik erőszakkal és csalárdsággal töltik meg az ő uroknak házát." (Sof 1,9)
Lehet, hogy valaki a megtérésekor nem hagy fel azonnal a bűnnel, aminek sok oka lehet: hitetlenség, félelem, kételkedés, értetlenség, dac, stb. Előbb-utóbb azonban Isten úgy intézi a dolgot, hogy be legyenek szorulva egy olyan helyzetbe, amikor dönteniük kell. Ilyenkor van, aki továbblép a megtérés útján, mások pedig megsértődnek, elhagyják a Gyülekezetet és rossz hírét költik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!