A tudatos álmot elfogadja-e a kereszténység?
Sziasztok! Már egy ideje gondolkoztam azon, hogy elkezdjek-e tudatos álommal foglalkozni. És a bökkenő, hogy keresztény vagyok, szóval nem tartom kifejezetten helyénvalónak, hogy egy "meditációhoz hasonló" dologba fogjak, ám mégis nagyon szeretem az álmokat. Anyám azt mondja, hogy Isten alvásra és álmokra adta az estét, de nekem nem kell megbolygassam. Utána is olvastam a dolognak, és az én meglátásom szerint teljesen független. Ti hogy gondoljátok?
U.i.: Nem vagyok katolikus. Metodista (protestáns) felekezetbe járok, és ott gyakorlom a vallásom, szóval ne gyertek légyszíves Szűz Máriával, meg mindenféle Szentekkel... Csak Isten és az Ő Fia! *smile*
# 20!
"Elferdítik a tanításait. Azt tanítják: „Te is lehetsz Krisztus”, „legyél Te a saját Krisztusod”, stb."
Óvatosan, mert ellentmondasz annak akinek a szavaira hivatkozol.
"Én vagyok a világ világossága,..Ti vagytok a világ világossága."
"Ez nem azt jelenti, hogy meditált, hanem hogy annak ellenére, hogy Ő Isten Fia, alázatos volt, nem élt vissza vele. Mát. 26,39 Atyám! ha lehetséges, múljék el tőlem e pohár; mindazáltal ne úgy legyen a mint én akarom, hanem a mint te."
És ez miért zárja ki,hogy meditált?:) Inkább csak alátámasztod,amit én írtam.Simán utalhat a meditációra.A "megüresítette magát" kifejezés szerinted mire utal? A meditáció pontosan erről szól,az elme lecsendesítéséről,megüresítéséről.Az alázat pedig ennek az egyik következménye.
"16-os te kinek mondod Jézust? Akik Jézust nem a Megváltó Krisztusnak mondják, nem keresztények. S a Kérdező a keresztényeket kérdezi ld. kérdésében „Csak Isten és az Ő Fia!"
Én is Isten fiának tartom,és megváltónak is olyan értelemben,hogy utat mutatott az emberiségnek,reményt,hitet,békét hozott.Senki HELYETT nem végzi el a megváltást a klasszikus értelemben,mert akkor minek vagyunk itt önálló emberként,ha más járja végig helyettünk az utat?
A kérdező tudtommal sehol sem kötötte ki,hogy csakis vérbeli keresztények válaszolhatnak neki.Ha szerinted ez volt a kikötése,akkor fölösleges volt feltennie a kérdést,hiszen úgyis tudja,hogy a keresztények 99,9%-a ellenezni fogja a tudatos álmodást "ördögi ezoterikus maszlag" jelszóval.Minek is akkor más emberek véleményét is elolvasni,szélesebb körben tájékozódni,kicsit nyitottabbnak lenni?
# 20/22
Az általad beidézett igerész miben támasztja alá állításod,miszerint elferdítik Krisztus üzenetének lényegét? Én ezt nem látom sehol.És tudtommal Jézus sem tiltotta meg,hogy bemenjünk ezoterikus könyvesboltokba,és ott is olvassunk róla.
A szinkretizmussal ferdítik el, azzal, hogy Jézust egy sorba teszik Mohameddel, Buddhával, Lao Ce-vel, azt állítván ő is csak egy „nagy erkölcsi tanító volt”.
Azt is állítják, hogy Isten nem személy, a keleti panteista világkép szerint, Isten egyenlő a természettel, nincsen a teremtett világtól különálló létezése. A kereszténység masszívan ellentmond a panteizmusnak, Jézus egyértelműen mint Személyről beszél az Atyáról.
„10,27 Az én juhaim hallják az én szómat, és én ismerem őket, és követnek engem:
10,28 És én örök életet adok nékik; és soha örökké el nem vesznek, és senki ki nem ragadja őket az én kezemből.
10,29 Az én Atyám, a ki azokat adta nékem, NAGYOBB MINDENEKNÉL; és senki sem ragadhatja ki azokat az én Atyámnak kezéből.
Az ezoterikus tanítások szerint Jézus kereszthalálának nem volt értelme.
Marianne Williamson:
„A slain Christ has no meaning”
Do not make the pathetic error of „clinging to the old rugged cross”
Barbara Marx Hubbard, aki állítólag Jézustól kap üzeneteket:
I did not suffer on the cross and rise again onthe third day to show you what I coluld do, but what you can do. Yours is the power. Yours is the glory. That is my message to you!
Neal Donald Wlasch:
„Many have been Christed, not just Jesus of Nazareth. You can be Christed too.
„You are already a God. You simply do not know it.
„God is creation”
"A szinkretizmussal ferdítik el, azzal, hogy Jézust egy sorba teszik Mohameddel, Buddhával, Lao Ce-vel, azt állítván ő is csak egy „nagy erkölcsi tanító volt”."
Merthogy mondott olyat Jézus,hogy imádjuk őt?
És amúgy mi van azzal,amit Pietrosol idézett?
A buddha szó jelentése: felébredett, megvilágosodott. Olyan lény, aki megszabadult az anyagi világ kötöttségeitől, és megvalósította a tökéletes, zavarodottságtól és szennyeződésektől mentes tudatosság állapotát.
Akkor mi olyan nagy szakadék van Buddha és Jézus között?
„Merthogy mondott olyat Jézus,hogy imádjuk őt?”
Mondtam én olyat, hogy Jézust imádni kell? Ő a Jó Pásztornak mondja magát.
Ján. 10,11 Én vagyok a jó pásztor: a jó pásztor életét adja a juhokért.
És azt tanítja, hogy Istent imádjuk:
12,30 Szeressed azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, és teljes elmédből és teljes erődből. Ez az első parancsolat.
És amúgy mi van azzal,amit Pietrosol idézett?
Nem szabad a szövegből kiragadni idézeteket és azt összemosni Buddha megvilágosodásával.
Máté
5,13 Ti vagytok a földnek savai; ha pedig a só megízetlenül, mivel sózzák meg? nem jó azután semmire, hanem hogy kidobják és eltapossák az emberek.
5,14 Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város.
5,15 Gyertyát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá, hanem hogy a gyertyatartóba tegyék és fényljék mindazoknak, a kik a házban vannak.
5,16 Úgy fényljék a ti világosságtok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.
Vagyis a keresztények ne rejtsék véka alá a hitüket, hanem másokkal is osszák meg, és Jézus tanításait kövessék, és növekedjenek a szeretetben. (Egyébként Jézus tanításait nem lehet követni Nélküle, a hit nélkül „A ki én bennem marad, én pedig ő benne, az terem sok gyümölcsöt: mert nálam nélkül semmit sem cselekedhettek.”)
Jézus azt mondta magáról:
Ján 14,6 Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.
Vagyis a kizárólagosság igényével lépett fel. Mivel támasztotta alá, hogy Ő az Istentől megígért küldött:
- magasrendű erkölcsi tanítás (szeretet állította középpontba)
- csodákat tett: feltámadt, halottakat feltámasztott, születéstől vak szemét megygógyította, bénát lábra állította, kenyeret szaporított, stb
- próféciákat teljesített be.
Háromszorosan igazolta magát.
S az Újszövetség és a tanítványok is erről tanúskodnak, minden egyes írása az ÚSZ-nek.
Apcsel:
4,12 És nincsen senkiben másban idvesség: mert nem is adatott emberek között az ég alatt más név, mely által kellene nékünk megtartatnunk.
2 Ján.
1,9 A ki félrelép és nem marad meg a Krisztus tudománya mellett, annak egynek sincs Istene. A ki megmarad a Krisztus tudománya mellett, mind az Atya, mind a Fiú az övé.
Stb.
"Mondtam én olyat, hogy Jézust imádni kell? Ő a Jó Pásztornak mondja magát."
Te lehet,hogy nem,de úgy látom elég sok keresztény imádja.
"Nem szabad a szövegből kiragadni idézeteket és azt összemosni Buddha megvilágosodásával."
Miért,miben változik a lényeg?
"Jézus azt mondta magáról:
Ján 14,6 Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam."
Igen,ez így van.Aki a szeretet útján jár,az az atyához megy.Buddha,és még sokan mások ismerték,és ismerik ma is a szeretetet.Amit idéztél,annak nem az a lényege,hogy feltétlen kereszténynek kell vallania magát valakinek,ahhoz,hogy az atyához menjen.Vagy a szeretet szerint igyekszik élni,cselekedni valaki,vagy nem.A lényegen nem változtat,hogy keresztény,vagy buddhista,vagy néger,eszkimó,akármi.
"Mire szeretnéd használni a tudatos álmodást? Szerintem eltávolít Istentől az ilyesmi. Ez a mágia kategória, tudattal befolyásolni az anyagot, énközpontúvá tesz. Keresztény erényeket (szeretet, szelídség, türelem, igazmondás, stb.) nem javítja."
Való igaz,hogy amiket felsorolsz,ezek a leglényegesebb erények.Ezek mellett bennem felmerül a kérdés,hogy Jézus mivel befolyásolta az anyagot,ha nem tudattal? Önző,nagyképű alak lett volna?
Abban persze egyetértek,hogy meg kell gondolni,ki mire használ ilyen képességeket,ezt ugye írtam is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!