Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha Mária szeplőtelen volt...

Ha Mária szeplőtelen volt mármint szűz Jézus születéséig, akkor utána sem volt Józseffel soha?

Figyelt kérdés
2010. febr. 24. 12:35
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
40%
Pontosan. Ezért lett József később Szent József.
2010. febr. 24. 12:44
 2/30 anonim ***** válasza:
57%
a biblia ezt mondja ezzel kapcsolatban:" de nem hált vele, amíg az fiút nem szült" akkoriban nem az 1-2 gyerekes családmodell volt a "menő", ebből, a fentebb idézett részből, és abból, hogy Jézus sok helyen testvérének nevezi pl jakabot, ( sokan úgy gondolják, hogy csak unokatestvére volt)arra következtetünk, hogy mária bizony teljesítette a feleségi kötelességét, mint ahogy erre Isten parancsot is ad: ne tagadja meg a feleség a férjtől azt, ami megilleti. egyébként is, természetes úton nem lehet világrahozni úgy gyermeket, hogy ne szakadna át a szűzhártya.
2010. febr. 24. 12:50
 3/30 anonim ***** válasza:
25%
kedves 12:44 szent józsefről hol ír a biblia?
2010. febr. 24. 12:50
 4/30 anonim ***** válasza:
47%
gondolod, hogy az, aki megtartóztatja magát a nőktől, szent lesz emiatt? (ezt írtad!) vajon Isten, aki megalkotta a férfit, és a nőt, létrehozta a házasságot, és ezt a parancsot adta az első házaspárnak: "szaporodjatok, és töltsétek be a földet!" ez az Isten megtiltaná egy házasságban élő párnak a szexuális örömöket? NEM. Isten csak arra az időre korlátozta ezt az időt, ameddig megszüli Jézust, és letelnek a megtisztulásának napjai.
2010. febr. 24. 12:54
 5/30 anonim ***** válasza:
82%

Mária teljesen normális nő és családanya volt, és természetesen volt utána a férjével. Ez egyrészt sejthető a kor szokásaiból, másrészt bizonyíték rá a Biblia, ami több helyen is említi Jézus testvéreit.

Az, hogy Mária mindig szűz maradt egy középkorban kialakult katolikus tanítás, amiről a Biblia semmit se tud. A tanítás gyökerei a szűz istennőről/istenanyáról és gyermekéről viszont sokkal mélyebbre, régi pogány kultuszokig nyúlnak, amit a középkori egyház sok más mellett magába olvasztott.

A személyes véleményem az, hogy ez a tanítás egy abnormális családmodellt mutat be követendő példaképnek. A szexualitás a házasságon belül az öröm forrása és maga Pál apostol is írja, hogy a házastársak ne tartóztassák meg magukat hosszú időre egymástól. Ha egy nő vagy férfi szűz akar maradni az az ő dolga, van ilyen, de akkor ne akarjon megházasodni.

2010. febr. 24. 14:04
 6/30 anonim ***** válasza:
80%

Bizonyára nem azért házasodtak össze, hogy ne nyúljanak egymáshoz. Hiszen Gábriel is azután látogatta meg Máriát, miután már eldőlt a házasság. Hogy Jézus születése után sem háltak együtt, az szerintem egy baromság, hiszen szerették egymást. Mi értelme lett volna? A zsidó hagyományok nem írnak elő ilyesmit, az önmegtartóztatás és szűzi fogadalom a keresztényekre jellemző.

Ja, ezt katolikusként mondom, nem értek egyet a katolikus tanítással ebben a pontban. Sok katolikus úgy ragaszkodik ahhoz, hogy Mária élete végéig szűz volt, mintha ez valami olyan nagy erény lenne. Pedig szerintem az anyaságon és harmonikus családon nincs mit szégyellni. Magyarázzák, hogy a testvér az valójában unokatestvér, noha sehol nincs explicite leírva, hogy Mária élete végéig szűz lett volna. Bele lehet magyarázni, de nincs semmivel sem rendesen alátámasztva.

2010. febr. 24. 14:18
 7/30 anonim ***** válasza:
100%
nem valószínű, és nem is lett volna Istennek tetsző dolog szerintem. József azért lett szent, mert hitt Máriának, és mert felnevelte Jézust, valamint egyebekben is példás életet élt.
2010. febr. 24. 14:37
 8/30 anonim ***** válasza:
0%
egy kérdés, ami foglalkoztat engem: ha mózes, és noé, vagy ábrahám nem szentek, miért szent pl márton, vagy ferenc? eggyáltalán kik ezek? de pl ugyanilyen alapon miért szent józsef, ha noé nem az? hol ír erről a biblia? az az igazság, hogy azt sem találtam meg, hogy mária szentnek lett volna nevezve. pedig kerestem.
2010. febr. 24. 16:49
 9/30 anonim ***** válasza:
66%

"egy kérdés, ami foglalkoztat engem: ha mózes, és noé, vagy ábrahám nem szentek, miért szent pl márton, vagy ferenc? eggyáltalán kik ezek? de pl ugyanilyen alapon miért szent józsef, ha noé nem az? hol ír erről a biblia? az az igazság, hogy azt sem találtam meg, hogy mária szentnek lett volna nevezve. pedig kerestem."

őket is szentként tiszteli a katolikus egyház, csak nem teszi ki elé a Szent titulust. De attól még ugyanolyan szentek. Ilyen értelemben Mária is szent.

2010. febr. 24. 19:43
 10/30 anonim ***** válasza:
75%

"Ha Mária szeplőtelen volt mármint szűz Jézus születéséig"

utána is, ugyanis a szeplőtelenség nem szüzességet jelent, hanem azt, hogy mentes minden bűntől (az eredendőtől is).

2010. febr. 24. 19:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!