Ha Mária szeplőtelen volt mármint szűz Jézus születéséig, akkor utána sem volt Józseffel soha?
Mária teljesen normális nő és családanya volt, és természetesen volt utána a férjével. Ez egyrészt sejthető a kor szokásaiból, másrészt bizonyíték rá a Biblia, ami több helyen is említi Jézus testvéreit.
Az, hogy Mária mindig szűz maradt egy középkorban kialakult katolikus tanítás, amiről a Biblia semmit se tud. A tanítás gyökerei a szűz istennőről/istenanyáról és gyermekéről viszont sokkal mélyebbre, régi pogány kultuszokig nyúlnak, amit a középkori egyház sok más mellett magába olvasztott.
A személyes véleményem az, hogy ez a tanítás egy abnormális családmodellt mutat be követendő példaképnek. A szexualitás a házasságon belül az öröm forrása és maga Pál apostol is írja, hogy a házastársak ne tartóztassák meg magukat hosszú időre egymástól. Ha egy nő vagy férfi szűz akar maradni az az ő dolga, van ilyen, de akkor ne akarjon megházasodni.
Bizonyára nem azért házasodtak össze, hogy ne nyúljanak egymáshoz. Hiszen Gábriel is azután látogatta meg Máriát, miután már eldőlt a házasság. Hogy Jézus születése után sem háltak együtt, az szerintem egy baromság, hiszen szerették egymást. Mi értelme lett volna? A zsidó hagyományok nem írnak elő ilyesmit, az önmegtartóztatás és szűzi fogadalom a keresztényekre jellemző.
Ja, ezt katolikusként mondom, nem értek egyet a katolikus tanítással ebben a pontban. Sok katolikus úgy ragaszkodik ahhoz, hogy Mária élete végéig szűz volt, mintha ez valami olyan nagy erény lenne. Pedig szerintem az anyaságon és harmonikus családon nincs mit szégyellni. Magyarázzák, hogy a testvér az valójában unokatestvér, noha sehol nincs explicite leírva, hogy Mária élete végéig szűz lett volna. Bele lehet magyarázni, de nincs semmivel sem rendesen alátámasztva.
"egy kérdés, ami foglalkoztat engem: ha mózes, és noé, vagy ábrahám nem szentek, miért szent pl márton, vagy ferenc? eggyáltalán kik ezek? de pl ugyanilyen alapon miért szent józsef, ha noé nem az? hol ír erről a biblia? az az igazság, hogy azt sem találtam meg, hogy mária szentnek lett volna nevezve. pedig kerestem."
őket is szentként tiszteli a katolikus egyház, csak nem teszi ki elé a Szent titulust. De attól még ugyanolyan szentek. Ilyen értelemben Mária is szent.
"Ha Mária szeplőtelen volt mármint szűz Jézus születéséig"
utána is, ugyanis a szeplőtelenség nem szüzességet jelent, hanem azt, hogy mentes minden bűntől (az eredendőtől is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!