Mi jut eszetekbe a "vedd el, ami jár", "használd, mert megérdemled", "élvezd mert megérdemled" gondolatról?
Azt, hogy nem tudom, hogy mit érdemlek és mi jár nekem.
De az élvezettel és kényelemmel semmi bajom sincs, sőt nagyon is szükségesnek ítélem. Csak én nem egocentrikusan gondolkozom, hanem szívesen megosztom másokkal annyira amennyire lehetséges.
Nem vagyok rabszolga. Vagy így cselekszem vagy leköpöm a világot és azt aki csinálta. A mindenről való lemondás az öngyilkosság, a birkasággal meg még könnyebb a bűnt szolgálni, mint amúgy...
Úgy gondolom, hogy sem adni, sem kapni nem rossz, főleg ha ki van érdemelve.
Amit gondoltam ezalatt:
vedd el, ami jár, mert jár neked.
És a vallásosok ez nem tartják jónak, merthogy arra buzdít, hogy mindig elvegyük azt, ami jár és ez nem jó.
nem tudok most felmutatni példát, de talán azért nem jó ez a tett, mert ilyenkor az ember keze maga felé hajlik.
Mert: vedd el azt a valamit, mert jár neked, közben meg telibe _zarja a mással való törödést.
Mert a szlogen is azt sugallja, hogy annak az embernek legyen jó, aki olvassa, nem pedig a körülötte lévő embereknek.
Nekem erről a gondolatról az jut eszembe, hogy rossz dolog, mert élvezet és elvileg nem az a cél, hogy jól érezzük magunkat csak magunkkal törödve, hanem az összes lehetőséget megragadjuk, hogy a másiknak csináljuk a jót.
Ha valami jár, azt bolondság otthagyni. Az azonban, hogy mi az, ami valóban jár, már meg van határozva a Bibliában. Isten semmi jó dologtól nem tiltott el, amitől eltiltott, az rossz dolog, és nincs is hozzá jogunk, azaz nem jár, legfeljebb elérhető.
A hedonizmus, a mának élés pedig az egész Biblia lényegével szembe megy.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!