Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikusok és ortodoxok, mi...

Katolikusok és ortodoxok, mi a válaszotok a protestáns nézetre, hogy a szentek és angyalok tisztelete nem bukkan fel a szentításban (illetve egyáltalán nem egyértelműen)? (szokásos protestáns trollkodást kérem mellőzni)

Figyelt kérdés
Jehova tanúinak sem kell az ujjukat koptatni

2015. máj. 10. 14:36
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
hát nem is azt gondolják mint azt írták is, viszont azt belátják, hogy minden ami az üdvösséghez kell benne van, egy nyitott protestáns végül is fogalmazhat úgy is akár, hogy a hagyomány még hiteles és igaz si lehet, de mivel nem kell az dvösséghez biztos ami biztos inkább nem foglalkozik vele
2015. máj. 12. 16:32
 12/14 anonim ***** válasza:

Ez mindenre igaz lehet. "Mindent szabad, de nem minden használ."

Nyilván, szokásokat tartani nem baj, karácsonyt is tarthatnak a keresztények, ahogyan születésnapot is és sorolhatnám. Tehát szimpla tisztelettel nincs baj.

Az már viszont más kérdés, ha imádkoznak a szentekhez vagy Máriához. Márpedig ez történik manapság. Nyilván arra hivatkoznak, hogy csak a közbenjárásukat kérik, de ilyet a Biblia nem tartalmaz, ergó jó szándékból, de megszegik Isten törvényét.

2015. máj. 12. 17:57
 13/14 szp72 ***** válasza:

Mint mondottam a Szentlélek megszólítása sem szerepel a Bibliában. Sőt egyáltalán Jézus imáit kivéve, nagyon kevés megszólításos ima van az Újszövetségben.

A halott szentek megszólítása és imájuk kérése egyszerű logika:

Ha amíg éltek, meg lehetett őket kérni az imára és hatékonyak voltak, akkor miért nem lehet ugyanezt megtenni a haláluk után, ha egyébként tényleg élnek és valóban Krisztussal együtt uralkodnak. Mária, az apostolok, a vértanúk és szentek, mint királyok szerepelnek a Jelenések könyvében. A királyok általában befolyásos emberek, valamire csak jók.

A szentek tisztelete, a szentek megszólítása, a szentek imája az Egyház egységének misztériumához tartozik. Isten szereti ha imádkozunk egymásért, Isten megáldja, ha választottjaihoz fordulunk, akkor is amíg ebben a testben élnek, és akkor is, ha már az Úrnál vannak. Isten azt akarja, hogy ne csak őt szeressük, ne csak vele tartsuk a kapcsolatot, hanem egymással is jóban legyünk, egymást is támogassuk.

El nem tudom képzelni, hogy például egy ilyen imában vajon mi lehet a rossz:

Szent Péter és Pál apostol könyörögjetek érettem! Szeretnék én is a hit hőse lenni, mint ti. Én is szeretném Krisztust jobban megismerni, én is szeretném Istent jobban szeretni. Segítsetek nekem, hisz ti is egyszerű emberek voltatok.

Persze mindent túlzásba lehet vinni.

2015. máj. 13. 00:38
 14/14 A kérdező kommentje:

köszönöm az utóbbi választ :)

Látom van aki nem bírja ki h ne offoljon ezért szeretném külön is kiemelni:

tökéletesen ismerem a cáfolatokat, de érdekel a katolikus álláspont is, ezért most azt szeretném olvasni, a protestáns nézeteket kívülről fújom

2015. máj. 13. 17:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!