Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van olyan, hogy Isten valakit...

Van olyan, hogy Isten valakit eleve boldogtalanságra szán?

Figyelt kérdés

Már régóta foglalkoztat ez a kérdés, de egyelőre nem találtam rá a válaszra. Tudjuk ugye, hogy Isten nem a problémák megszüntetésében segít (legalábbis én legtöbbször így tapasztalom), hanem azok könnyebb megoldásában/elviselésében. Minden ember élete más, mindenki más feladatot kap élete során. De nehéz nem észre venni, hogy ezek a feladatok aránytalanul lettek elosztva. Vagy helyesebb, ha úgy fogalmazok: földi ésszel felmérve sokszor igazságtalannak tűnik, miért hordoz vki óriási terhet, míg más aranyéletet él.

Engem nagyon érdekel, hogy Isten "megment-e" minden hozzá fordulót, vagy van olyan, akit "veszni hagy", és engedi, hogy boldogtalan, nyomorúságos, szenvedéssel teli életet éljen még úgy is, hogy az a vki hisz Ő benne? Ha vki tudja a választ (akár bibliai idézettel alátámasztva), kérem, írjon! Előre is köszönöm!

2010. febr. 23. 18:15
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
46%

ha erre az egy konkrét kérdésre szeretnél választ kapni: NEM.

ugyanúgy, ahogy sátán sem Istentől származik. sátánt ugyanis NEM Isten teremtette. a kérdéseidre van válasz, Isten előtt nincs kemény, vagy elítélendő kérdés. van privátom is.

2010. febr. 24. 15:49
 12/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm az utolsó választ is, és a lehetőséget, hogy írhatok az e-mail címedre! Nekem ezen kívül (most) nincs más kérdésem, de azért tényleg köszönöm!

Egyébként én úgy tudtam, Isten teremtette a Sátánt, aki jó angyal volt kezdetben, de később rossz útra tért és szembefordult Istennel.

2010. febr. 25. 18:45
 13/18 anonim ***** válasza:
58%

Kedves kérdező!

Azt javaslom, hogy a 23%-os válaszolóval vigyázz, mert ő az Őrtorony társulat nevű szekta (másnéven Jehova tanúi) fanatikus tagja, és itt próbál jófejnek, meg nyitottnak mutatkozni, valójában csak zaklatja a többi keresztényt. Vigyázz vele, mert megpróbál behálózni a szekta működésébe, érzékeny módon hízelegni fog, hogy mi az igazság, meg mutogat, hogy bezzeg a többi egyház, stb...

[link]

[link]

[link]

[link]

2010. febr. 25. 21:28
 14/18 anonim ***** válasza:
Abszolút nem szán Isten senkit sem boldogtalanságra, csak sok ember hajlamos a saját gondjait sokkal komolyabbnak látni, mint másokét és azt mondani, hogy "de jó másnak". Közben meg lehet, hogy annak az embernek sokkal rosszabb a sorsa. Nem tudhatod, hogy kinek milyen gondja-baja volt. Nekem is volt olyan régebben, hogy azt gondoltam másról, hogy milyen könnyű neki, aztán egy napon megtudtam, hogy mennyire beteges már évek óta. Van olyan ember, aki tele van gondokkal, de nem látod rajta. Isten nem tesz senkire olyan nagy terhet, amit nem bír el. A terhek pedig jók, mert azoktól erősödsz meg. Ha az élet csak a jóról és szépről szólna, képzeld el, hogy milyen emberek lennénk. Semmi felelősségtudatunk, empátiánk stb nem lenne. Próbáld félre tenni a pesszimizmusodat és a saját problémáid megoldani ahelyett, hogy másokét méregeted. Ha képes vagy erre, észre fogod venni, hogy a terheid könnyebbednek majd. Senki sem él arany életet. Szerinted miért van az, hogy akár milliomosok is öngyilkosok lesznek, alkoholisták, drogfüggők vagy szinglik? Nincs arany élete senkinek sem. Tedd fel a kérdést, hogy mitől vagy boldogtalan és próbálj azon segíteni.
2010. febr. 25. 23:22
 15/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm az utolsó két választ is! :-) (Megfogadom a tanácsokat!)

Az utolsó válaszadónak: igazad van abban, hogy a külsőség nem minden, és senki se láthat bele mások életébe. Én nem is azt mondtam, hogy akinek x millió forintja van, szép a külseje és megbecsült munkát végez (vagy nem végez semmilyet, csak a pénzét számolgatja), kizárólag boldog lehet.

Csupán azt mondtam, hogy a vak is látja, hogy a "feladatok" nem egyformán vannak elosztva. Nem lehet kívülről megítélni más életét, de azt hiszem, ha megnézünk egy szélsőségesen nyomorúságos sorsot (pl. egy afrikai éhezőét), és egy jóléti államban élő kisgyerekét mondjuk, aki néhány évesen meghal egy balesetben úgy, hogy a korábbi rövid élete felhőtlenül boldog volt, láthatjuk a különbséget. Valaki nyolcvan év szenvedést kap, valaki hat év boldogságot.

Az egyenlőtlenség tény, azt hiszem. De szeretném hangsúlyozni: nagy vszínűséggel csak "földi" logikával tűnik igazságtalannak az élet. Nyilván van vmilyen mélyebb oka annak, mi miért történik, ki miért azt a sorsot kapta, amit, stb.

Engem nagyon érdekel az "Isteni" logika és az, hogyan működik a világ. És szeretnék bízni is abban, hogy Isten mindenkit boldognak szeretne látni, és ha hozzáfordulunk, megadja a segítséget ahhoz, hogy boldogan élhessünk. Csak hát annyi szenvedést látni a földön, hogy felmerült bennem a fentebbi kérdés: hogy valóban mindenkinek benne van-e a sorsában a boldogság? (Ha mégsem, gondolom, annak is jó oka van - de mégis megnyugtató azt olvasni tőletek, hogy Isten mindenkit boldognak szeretne látni.)

2010. febr. 26. 18:47
 16/18 anonim ***** válasza:

Mi számít jónak, és mi számít rossznak? Van ezzel kapcsolatban egy tanmese:

Cseng apó, komoly Istenfélő ember, a szomszédai nem értik miért, hisz minden vagyona egy kanca, és a 20 éves fia. Egy napon Cseng apó kancája kitör a karámból és elszökik. Mondják is mindjárt a szomszédok, na Cseng apó, mire a nagy hit, hát milyen Istened van neked, semmid sincs, és még az egyetlen lovad is elveszett! Micsoda szerencsétlen ember vagy te Cseng apó! De Cseng apó csak csendesen ennyit mond: majd meglátjuk. Egy hét múlva haza tér Cseng apó elszökött kancája, és jön vele egy gyönyörű fekete mén, egy vad ló, és látszik hogy a kanca vemhes. Irigykednek is a szomszédok, micsoda szerencsés ember vagy te cseng apó, nem csak a kancád lett meg, nem csak hogy egy gyönyörű vad méned lett, de nemsokára egy kiscsikód is lesz. Milyen szerencsés vagy te Cseng apó. De Cseng apó csak ennyit mond szerényen, majd meglátjuk. Egy hét múlva Cseng apó fia beakarta törni a vad mént, de az levetette a hátáról és eltört a lába. Mondták is a szomszédok, még sem vagy te olyan szerencsés, itt az aratás, és az egyetlen fiad aki segíthetne, az ágyban fekszik törött lábbal, hát még sem segít a te Istened. De Cseng apó csendesen csak ennyit mondott: majd meglátjuk. Egy hét múlva a császár katonái eljöttek a faluba, és minden 20 év körüli fiút elvittek, mert a császár hadba vonult, kivéve Cseng apó fiát, mert ő törött lábbal feküdt az ágyban.

A Jézusba vetett hit reményt ad.

2010. febr. 26. 20:08
 17/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a legutolsó választ is! Ez a mese nagyon szép - függetlenül attól, hogy szerintem vannak egyetemesen jónak és rossznak nevezhető értékek, és ugyanígy sorsok is. De persze meglehet simán, hogy tévedek.
2010. febr. 27. 23:19
 18/18 világvége1 ***** válasza:
Teljesen véletlenszerűen alakul a gonoszok sorsa, Isten nem avatkozik közbe, csak ha ezzel egy jónak segít.
2020. júl. 2. 15:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!