Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Származik ma bármi előnye...

Származik ma bármi előnye vagy hátránya egy gyereknek abból, ha nincs megkeresztelve?

Figyelt kérdés

Férjemmel gyerekvállalás előtt vagyunk.

Én nem szeretném megkereszteltetni a gyermeket, mert nem tartom etikusnak azt, hogy egyáltalán nem járunk templomba, nem is volt templomi esküvőnk, de azért a gyereket kereszteljük meg, mert szokás...

Férjemnek az a válasza, hogy neki se volt így problémája, mert hogy nem pogány...nem mintha bárki kérdezte volna valaha tőle, hogy az e vagy sem...a háttérben az áll igazából, hogy anyósom amikor gyerekről van szó úgy beszél, hogy "majd a keresztelőn, mert az kell ( mint a 2 gyerek is, de már megértette, hogy csak 1 lesz...) és igazából nem akar balhét? MIt tennétek?

2015. máj. 2. 08:58
1 2 3 4
 21/33 Mojjo ***** válasza:

Szia!

Én annyit tudok hozzátenni, hogy ismerek olyat, aki rettenetesen haragszik a szüleire, mert megkeresztelték. Azért, mert döntöttek helyette egy vallásról, még akkor is, ha csak egy jelkép, főleg egy ateistának - de maga a tény, hogy a jelképet a beleegyezése nélkül a homlokára sütötték, rosszul esik neki.

Én személy szerint úgy vélem, nem éreznék így adott esetben, ettől függetlenül tiszteletlennek érzem én is egy gyerekkel szemben, ha rásütnek egy vallási bélyeget, még azelőtt, hogy bármiféle véleménye kialakulhatna erről. Én szívből azt tudom tanácsolni, hogy ne tegyétek. Nem a rokonok miatt, ne a szokások miatt, ne bárki más miatt, hanem a gyerek miatt.

2015. máj. 2. 16:06
 22/33 anonim ***** válasza:
33%

Ha a gyerek azért mérges a szüleire, mert megkeresztelték, akkor ott nagyon komoly gondok vannak. Nem hiszem, hogy a kérdezőt egy ilyen szélsőséges példa el kéne riassza. A keresztelőn nem sütnek rád semmilyen lemoshatatlan bélyeget. Világi jelentősége nincs, a templomon kívül nem írják fel sehova, vallási szempontból pedig onnantól kezdve, hogy valaki felelőssége teljes tudatában kimondja: "nem akarok megkeresztelve lenni" - már nincs is megkeresztelve. Az égvilágon semmilyen kötelezettsége nem származik a gyereknek abból, ha megkeresztelik.

A másik válaszra reagálva: valóban vannak papok, akik elvárják a kereszteléshez a templomi esküvőt / vallásos keresztszülőket, de ez erősen papfüggő. Lehet olyat találni, aki hajlandó megkeresztelni.

Így újra végiggondolva én inkább hajlanék arra, hogy legyen megkeresztelve. Általában a templomi esküvők kapcsán is erre a következtetésre jutok. Az ember életének egyik legnagyobb eseménye a gyermeke esküvője, unokája keresztelője - miért vegyük el tőlük ezt az örömet? És ha nem hisz az ember az egészben, akkor is megélheti egy egyszerű ceremóniaként, egy színjátékként - semmilyen varázslat nem történik, semmilyen kár nem származik belőle.

2015. máj. 2. 16:28
 23/33 Netre járó lélek ***** válasza:

Megkérdezném #14-ként a #16-st, hogy mi is volt hamis információ amit mondtam? Mert arra már nem tért ki.

Nem értem miért szól valaki hozzá egy kérdéshez, ha egyszer érdemi választ nem ad. Itt konkrétan a #16-s válaszolóra gondoltam.

2015. máj. 2. 16:32
 24/33 Mojjo ***** válasza:

"A keresztelőn nem sütnek rád semmilyen lemoshatatlan bélyeget. Világi jelentősége nincs, a templomon kívül nem írják fel sehova, vallási szempontból pedig onnantól kezdve, hogy valaki felelőssége teljes tudatában kimondja: "nem akarok megkeresztelve lenni" - már nincs is megkeresztelve."

De, lemoshatatlan. A templomban felírják, és nem, ez nem visszavonható, nem visszacsinálható, nem törölhető. Persze, ez nem más, mint egy jelkép, ha valaki nem akar megkeresztelve lenni Viszont az emberek sokfélék. Van, akiknek semmit nem jelentenek az ilyen jelképek - én is ilyen vagyok -, van akinek meg rengeteget. Ez nem szélsőséges példa, ez csak annyit jelent, hogy ez emberek sokfélék - és ennél triviálisabb kijelentést nem is lehetne tenni. És akinek jelentéssel bírnak a jelképek, annak szarul eshet. Ez ilyen egyszerű.

Továbbra is azt mondom, hogy ilyesmit a gyerekre ráhúzni, mielőtt bármiféle világképe kialakulni, egész egyszerűen tiszteletlen.

2015. máj. 2. 16:34
 25/33 Mojjo ***** válasza:
És még annyit, hogy nem a nagyi az elsődleges, aki meg akarja élni az unoka keresztelőjét, mert az milyen szép. A legeslegelső a gyerek.
2015. máj. 2. 16:36
 26/33 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat.

Én úgy gondolom , hogy ezeket a ceremóniákat élje meg a szülő a saját gyermekein, de az unokái neveltetésébe már nem kellene beleszólni, főleg nem kioktató stílussal csak tanácsokkal.

Nagymamám is vallásos, engem ő nevelt fel, de soha nem duruzsolta a fülünkbe , hogy de meg KELL keresztelni bárkit is, ránk hagyja ,ezzel szemben anyósom tipikusan olyan, hogy ha nincs az amit ő mond és valaki nem úgy látja ahogy ő....elfogadja, nem az, de az az idő amíg ez lecseng az ami sok és főleg az zavar, hogy férjem is csak azért menne bele, hogy ne legyen vita, arra már nem gondol, hogy nekünk kell templomba vinni, ott a hittan stb...,mert ugye anyósom 130 km-re lakik. Én akkor sem tartom ezt etikusnak, ha meg az a válasz, hogy hisz nem lesz semmi baja akkor nekem az a válaszom , hogy akkor se ha nem lesz megkeresztelve.

2015. máj. 2. 16:37
 27/33 Mojjo ***** válasza:
50%

Kedves kérdező!

Helyes, állj ki a gyerekedért. A gyerek nem alku tárgya, a legkisebb, legjelentéktelenebbnek tűnő kis dolgok sem áldozhatók be vele kapcsolatban csak azért, hogy "jajj, legyen békesség".

2015. máj. 2. 16:43
 28/33 anonim ***** válasza:

Ha jól értem a szavaidat, kedves Kérdező, ez egy "normális" anyós-férj-feleség hatalmi harc, a legtöbb család megéli, biztosan ti is meg tudjátok majd békésen oldani. Ha így van, akkor az egésznek tulajdonképpen semmi köze a valláshoz, ugyanígy ő akar majd eldönteni a pelenkaválasztástól kezdve az iskolaválasztásig mindent. Itt valóban nem működik a "jobb a békesség", minél előbb tisztázzátok, hogy ki az úr a háznál, annál jobb. Persze ezt próbáljátok meg a lehető legkisebb sértődéssel megoldani, mert főleg első gyereknél azért még nagyon nagy szükségetek lesz a nagyira. Ha alapvetően mindannyian jószándékkal álltok egymáshoz, akkor meg lehet az ilyesmit beszélni, még mielőtt elmérgesedne a dolog.

Viszont továbbra is állítom, hogy ha ez mégsem egy hatalmi harc, hanem csak ez az egy konkrét vallási dolog ilyen fontos neki, akkor lehet, hogy tényleg élete értelmét veszitek el azzal, ha az unokája "pogány" marad. Meggyőződésem, hogy ilyenkor igenis bele kell menni a színjátékba. De a válaszaidból úgy látom, nálatok nem ez a helyzet.

2015. máj. 2. 16:59
 29/33 A kérdező kommentje:

Mint írtam, nem vagyunk rosszban, megjegyzés és kis idei besértődés jellemzi az ilyen dolgokat ,majd elfelejti aztán kezdi megint.

Még meg is érteném ezeket a KELL dolgokat ha ő is példaként járna elöl, de még ez sincs meg, nem jár templomba ő sem a lényeg mindig a szokások, 49 éves szóval nem is régi betanított korokból hozza ezt , csak mivel ő is ezt meg azt csinálta a gyerekeivel akkor a gyerekeinek is így kell tennie.

2015. máj. 2. 17:07
 30/33 anonim ***** válasza:
Én örömmel olvastam kérdező sorait, amennyiben számára ez erkölcsi dilemmát okoz. A legtöbben nem veszik komolyan a világnézetüket, és hagyománytiszeletből, a balhék elkerülésének céljából, vagy hülye romantikus okból ("a templomi esküvő az olyan szép!") afféle fogyasztóként vesznek igénybe egyházi szolgáltatásokat miközben vallásukat egyáltalán nem gyakorolják, vagy esetleg nem is hisznek Istenben. Én ezeket kicsit lenézem, sőt el is ítélem, hiszen mélyen erkölcstelen dolog, a szentségek megcsúfolása, ha valaki nem hívő lélekkel vesz részt ezeken az egyházi szertartásokon, hanem csak a fentebb említett nemtelen okokból. Én ateistakén soha nem tennék ilyet.
2015. máj. 2. 19:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!