Származik ma bármi előnye vagy hátránya egy gyereknek abból, ha nincs megkeresztelve?
Férjemmel gyerekvállalás előtt vagyunk.
Én nem szeretném megkereszteltetni a gyermeket, mert nem tartom etikusnak azt, hogy egyáltalán nem járunk templomba, nem is volt templomi esküvőnk, de azért a gyereket kereszteljük meg, mert szokás...
Férjemnek az a válasza, hogy neki se volt így problémája, mert hogy nem pogány...nem mintha bárki kérdezte volna valaha tőle, hogy az e vagy sem...a háttérben az áll igazából, hogy anyósom amikor gyerekről van szó úgy beszél, hogy "majd a keresztelőn, mert az kell ( mint a 2 gyerek is, de már megértette, hogy csak 1 lesz...) és igazából nem akar balhét? MIt tennétek?
Az első link én vagyok, de ha elolvasod és értelmezed a 2 kérdésnek tartalmilag semmi köze egymáshoz ugyanis itt az a kérdés, hogy mi az előnye és mi a hátránya...igaz erre nem érkezett válasz...a másik meg teljesen mást kérdez...
Az eljegyzéses nem én vagyok.
A kereszteléssel azt a kötelezettséget vállalja magára elsősorban a keresztszülő, de a szülök is, hogy vallásos kereszténynek nevelik a gyermeket.
Ha ezt vállaljátok, akkor lehet keresztelni.
Ha nem, akkor viszont nincs keresztelő és nincs is miről beszélni.
A keresztelésnél nem a keresztény életre való nevelésre kötelezik el magukat, hanem az adott egyház tanításainak megfelelő nevelésére. Tehát ha katolikus keresztelő van, ott elhangzik, hogy mind a szülők, illetve a keresztszülők a katolikus egyház szerint nevelik a gyereket.
(Megjegyezném, hogy nem mindenben áll párhuzamba a kereszténységgel ez)
A gyerek szempontjából tök mindegy, hogy meg van-e keresztelve vagy sem. Annyi talán az előnye, hogy ha egyházi esküvőt akar (legalábbis olyan egyházit, ahol megkeresztelkedett) akkor nem kell mondjuk esküvő előtt hetekig oktatásra járnia, mielőtt felnőttként megkeresztelik.
Hátránya, tekintettel, hogy magatehetetlen gyermekről van szó, nyilvánvalóan sem evilági, sem teológiai hátránya nem származik szerintem.
Semmiféle hátrány nem származik abból, ha nincs megkeresztelve. Ha meg megvan, abból sem.
A keresztszülők meg nem csak vallásosak lehetnek, minthogy valaki említette, hogy akkor azt vállaljátok, hogy vallásos nevelést kap. Mert nem. A keresztszülő egy titulus. Mindennapjainkban már nincs olyan nagy szerepe, mint régen volt. De ugyanakkor azért jól meg kell gondolni. Mert a keresztszülőség azt is jelenti, hogy ha Ti veletek történne valami, akkor ők nevelhetik tovább a gyermekeiteket. Szóval egyfajta előkötelezettség is jár vele. Ebből a szempontból jó, mert ha nektek mint szülőknek nincsenek rokonaitok akik felnevelhetnék, nem maradnak árván.
De ne adják az istenek, hogy ez megtörténjen. Boldog életet és gyermeknevelést kívánok nektek, jó sokáig!
Csak azt tudnám miért érzik fontosnak hogy válaszoljanak azok, akik azt sem tudják, hogy miről van szó...
Konkrétan a 13. és 14. válaszolókra gondolok. Ennyi hamis információt összehordani nem semmi...
Ha szigorúan csak materiális, állampolgári szempontból nézed, akkor ma már sehol nincs semmi jelentősége annak, hogy a gyerek meg van-e keresztelve.
Innentől kezdve a kérdés nem vallási, hanem családi probléma, és nem fogsz rá a gyk-n választ kapni. Egyik megoldás sem jó és nem is rossz - előadhattok egy színjátékot a templomban azért, hogy örömet szerezzetek a szülőknek, de el is utasíthatjátok a képmutatást. Esetleg csinálhattok egy "polgári keresztelőt" egy egyszerű otthoni vendégség, ünnepség keretében.
Sajnos onnantól kezdve, hogy férjed elhagyta a szülei vallását, ezek a konfliktusok elkerülhetetlenek. Elkerülhetetlenek, de nem megoldhatatlanok.
Ha nem volt templomi esküvőtök, akkor meg se kereszteli a pap a gyereketeket. Nekem ismerősöméknek nem akarta.
Másik haverom meg nem is bérmálkozott és azért nem lehetett keresztelni a gyerekét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!