Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikusok és ortodoxok:...

Katolikusok és ortodoxok: miért olyan fontos nektek a máriatisztelet?

Figyelt kérdés
Nem teologiai hanem szubiektív vélemények érdekelnek.Hogyan élitek meg, miért helytelenítik sokan közületek, hogy pl a protestánsok "csak Istenhez" fordulnak, mit adott nektek? Hol a helye a ti életetekben?
2015. ápr. 16. 01:07
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"Még ha minden hagyomány igaz is, miért nem elég Jézus?"

Na ez egy lényeges kérdés. Leginkább azért nem elég, mert maga Krisztus rendelte így.

A hagyomány azért hagyomány, mert valaki ránk hagyta. Jelen esetben pedig nem más, mint személyesen Jézus Krisztus, az Élő Isten Fia hagyta ránk, az apostolain keresztül.

Maga Jézus alapította meg az Egyházat az apostolaival azért, hogy ezt a hagyományt tovább adja a következő generációknak. Ezért tette meg Máriát a kereszten függve az Egyház anyjának, és ezért küldte le az egyháznak Pünkösdkor a Szentlelket.

Tudom, ez most megint száraz teológia volt, de ettől egész egyszerűen nem vonatkoztathatunk el. Ha ezt semmibe vesszük, akkor Jézus akaratát vesszük semmibe.

A Mária-tiszteletben azért ahogy látom, van némi különbség a katolikus és az ortodox egyház gyakorlata között.

Az ortodox egyházban ennek a mikéntje eléggé le van szabályozva. Meg van határozva, hogy mely szertartáson melyik Mária-himnusz hangzik el, és a magánájtatosságokban is kialakult rendje van az Istenszülő-imáknak. Ezek igazából csak kiegészítik a közvetlenül a Szentháromsághoz vagy közvetlenül Krisztushoz szóló imákat, de sohasem helyettesítik önállóan.

Katolikusoknál ez nincs ennyire leszabályozva. Egy misét meg lehet tartani Mária megemlítése nélkül is, de úgy is, hogy a szerepe nagyon ki van hangsúlyozva. Mindez a pap belátására van bízva, aki általában a helyi közösség igényeit veszi figyelembe.

Ugyanígy, a magánájtatosságban teljesen a hívőre van bízva a kérdés, és lényegesen nagy a szórás abban a tekintetben, hogy Mária tisztelete mennyire van vagy nincs jelen a hívő hitéletében.

Kicsit hosszúra sikeredett ez a bevezető, de kell ahhoz hogy érthető legyen a konkrét válaszom.

A magam részéről én semmi olyan szép történettel nem tudok előhozakodni, mint a 9-es válaszoló.

Részt veszek a szertartásokon, és otthon pedig a hagyományos (ortodox) imákat imádkozom. Ezen felül pedig nem szoktam semmi extrát kérni, bármekkora bajom is van. Isten úgyis tudja, hogy mire van szükségem.

Ezért tökéletesen megfelelnek számomra azok a "bejáratott" régi imádságok, amiket szentéletű emberek írtak, és az évszázadok-évezredek alatt még több embert segítettek abban, hogy szent életet éljenek :)

Ugyanígy, nem foglalkozom azzal sem, hogy az Istentől kapott kegyelmek vajon a közvetlen neki szánt imámiból, vagy Mária, esetleg más szent vagy angyal közbenjárásából fakadnak.

A Mennyei Királyság nem darabolható fel. Minden szent és minden angyal egyetlen kórusban énekel a Dicsőséges Szentháromságnak, az Istenszülő pedig ennek a kórusnak a karnagya.

Amikor imádkozunk, mi is ezzel a karral együtt szólunk Istenhez, Ő pedig mindenki hangját külön kihallja ebből a kórusból, de nem személyválogató. :)

2015. ápr. 16. 16:42
 12/14 anonim ***** válasza:
11. vagyok, én voltam a 3. is.
2015. ápr. 16. 16:44
 13/14 anonim ***** válasza:
33%

"Az oké, hogy Mária talán a legjobb példakép egy lánynak, na de imádkozni hozzá (gyakran többet mint Istenhez) azért még nem kell. "

Honnan veszed, hogy "gyakran többet "? elbújsz a sarokban a belső szobánkban? Az Üdvözlégy szövegét ismered? Nagyon szép Jézusért ad hálát és közbenjárását kéri Jézushoz. Jó és kell az ima. Egyáltalán nem gondol ilyet senki, hogy "protestánsok "csak Istenhez" fordulnak " -különösen a "CSAK " szót nem gondolja senki:D. Az is jó. Béke. Ne bántsuk ezzel egymást, mert abból semmi jó nem származik. A kereszetényeket úgyis minden oldalról bántják.

A történelmünk során kétszer történt fontos esemény ezzel kapcsolatban: Szent István és Szent László is felajánlotta Istenanyának édes hazánkat. Ez is fontos. Azonkívül a orosz misztikusok nagyon elmélyült, szível teli gondolataiban felfedezheted, hogy tkp Szófiával azonosították, a szép szívvel teli bölcs szeretettel.

Ez az igehely azt hiszem, csak a görög katolikusban van benne:

Sirák Fiának könyvéből: Sir. 24,23-31

Jó illatot árasztok, mint a szőlőtő, és virágomból pompás, dús gyümölcs terem. Anyja vagyok a szép szeretetnek, az istenfélelemnek, megismerésnek és a szent reménynek. Nálam van az út és az igazság minden kegyelme, nálam az élet és az erény minden reménye.

2015. ápr. 16. 20:46
 14/14 A kérdező kommentje:

Isen fejből tudom az Üdvözlégy szövegét.

De igen többet imádkoznak hozzá egyesek, ezt sok katolikus sem, sok pap sem helyesli, hallottam már papokat misén prédikálni akik igyekeztek helyre tenni a dolgokat, pl, hogy Máriának nincs semmiféle önálló hatalma, a Máriatiszteletnek mindig Jézusra kell tovább mutatnia stb stb, ez is mutatja, hogy még a katolikus tanítás szerint IS van gáz a "népi vallásossággal" még ha azért is imádkoznak, hogy járjon közben ,akor is hozzá imádkoznak, sőt ismerek olyna katolikust, aki saját bevallása szerint misén kívül SOHA nem imádkozik Istenhez, csak Máriához.

Az ókorban is igyekeztek meggátólni az ilyen "vadhajtásokat" mikor dogmába foglalták ,hogy Máriát szabad Istenszülőnek nevezni (sőt kell) is kiemeltek bizonyos dolgokat, nehogy félreértés legyen (pl ,hogy ő Isten léterhozásában bármi szerpet is játszott volna), megtiltották ,hogy Máriát hacsak ne mvalamilyen eseményt ábrázol az adott ikon, Jézus nélkül ábrázolják, stb stb

És mielőtt valaki félrértene, nem kötekedni akarok, amivel bajom van, az értsétek meg, a hivatalos katolikus és ortodox tanítással is szembe megy!

Én iss kérdezni szeretnék valamit, emgérteni valamit emit nem értek, de nem sok válasz érkezik (tisztelet a kivételnek, külön szeretném megköszönni az ortodox úrnak/hölgynek aki 3 alkalommal is írt)...

2015. ápr. 17. 14:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!