Katolikusok és ortodoxok: miért olyan fontos nektek a máriatisztelet?
Bocsi hogy válaszolok (ugyanis protestáns vagyok).
Engem inkább a teológiai része érdekelne. Lévén hogy erről lenne érdemes vitatkozni.
Számomra nehéz a szubjektív részét különválasztani a kérdés teológiai aspektusától és az apostolok hagyományától.
Mindenek előtt a megváltásunk története Mária szavaival kezdődik: "legyen nekem a Te igéd szerint". Ha Mária nem mond igent Isten tervére, akkor Krisztus meg sem születik.
Ugyancsak Mária volt az, aki a kánai menyegzőn közben járt az emberek érdekében, hogy Jézus "kinyilvánítsa isteni erejét", megtegye a legelső isteni csodáját.
A Megváltó még a keresztfáról is Máriát és Jánost, mint anyát és fiút egymásnak ajánlotta. János ez esetben az egész Egyházat képviselte, hiszen ő volt az egyetlen az apostolok közül, aki jelen volt a Golgotán. Így Mária az egész Egyház és minden hívő keresztény édesanyja.
Az apostolok ehhez tartották is magukat. Mária már életében is nagy tiszteletnek örvendett az Ősegyházban. Halála és csodás mennybevétele után pedig még inkább tisztelték.
Az első két Mária-ikont Lukács evangelista festette, még az Istenszülő életében.
Az első ismert Mária-himnusz pedig már majdnem az újszövetségi írásokkal egyidőben megszületett, valószínűleg még az első apostoli nemzedék idejében. A második apostoli nemzedék idejéből már írásos emlékünk is van róla.
Ezek ismeretében számomra az Istenszülő tisztelete teljesen magától értetődő. Az szorulna inkább magyarázatra, ha nem így tennénk. Igyekszünk ebben is az apostolokat követni. :)
2. és 3. jól leírta, nekem is főleg ezek jutottak eszembe. Máriának fontos szerepe van a megváltásunkban, mert igent mondott Istennek, hogy megszülethessen Jézus. Mondhatta volna azt is, hogy nem, hiszen ugyanúgy szabad akarata volt, de ő azt mondta, hogy "Legyen nekem a te igéd szerint". Ez egyébként példa nekünk is, hogy hasonlóképpen fogadjuk el Isten tervét velünk kapcsolatban. És a másik, hogy Jézus a kereszt alatt anyjául rendelte őt nem csak János apostolnak, hanem az egész Egyháznak.
Én nem helytelenítem, hogy a protestánsok csak Istenhez fordulnak, ez teljesen rendben van. Imádás csak Istent illeti meg, a Szűzanyát mi csak tiszteljük és kérjük, hogy imádkozzon értünk.
Na a kérdésre még baromira nem válaszoltatok, mert nem mondtatok személyeset, a teologiai válaszaitok már a könyökömön jönnek ki, egy rakás ilyen könyvem van, eltekintek a teologiai kötekedéstől, mert most nem ez érdekel, hanem, hogy miért olyan fontos az egyénnek?
Az oké, hogy Mária talán a legjobb példakép egy lánynak, na de imádkozni hozzá (gyakran többet mint Istenhez) azért még nem kell. És akkor a többi szentnek akik szintén jó példaképek miért nem jár ekkora tisztelet?
Ismerek katolikusokat akik nem is szoktak szentekhez imádkozni, nem tartják helytelennek, mise alatt ők is mondják az imát együtt a tömeggel, de ők sem értik amúgy mi szükség rá, mégha "esetleg hasznos is lehet"
szóval élményeket és nem teologiát kérek légyszi
3. vagyok és pontosan a kérdésedre válaszoltam, de akkor még egyszer:
Azért fontos ez nekem személyesen, mert az apostoloknak is fontos volt. Nagyjából ennyi.
És hogy hogyan élem meg? Nagyon jól. Derűvel, örömmel, nyugalommal és áhítattal.
Nem szoktam tőle rángatózni meg semmi extrém dolgot produkálni, ha esetleg erre gondolsz. ;)
segítsetek már, hol olvashatok Mária csodás menybevételeléről a bibliában?
"Az apostolok ehhez tartották is magukat. Mária már életében is nagy tiszteletnek örvendett az Ősegyházban. Halála és csodás mennybevétele után pedig még inkább tisztelték. " a bibliaverseket előrre is köszönöm.
#7 A Biblia azt írja, hogy még a Bibliában sincs minden megírva:
"Van még sok egyéb is, amit Jézus tett, s ha azokat egyenként mind megírnák, úgy gondolom, az egész világ sem tudná befogadni a könyveket, amelyeket írni kellene." Jn 21,25
Máriát is Jézus vette fel a Mennybe. A katolikus és ortodox egyházak ezt számon tartják, mert híven őrzik az apostolok hagyományát. (Ezt a hagyományt Luther nyomán a protestánsok szándékosan elvetik.)
Akkor lehet, hogy én kérdezek rosszul, tisztelet a kivételnek, a legutóbbi válaszadónak
A szokásos protestáns nyafogást kérném mellőzni, magam is bele tudok kötni a mária-teologiába, ha akarok, majd ha szükségét érzem megteszem.
Úgy gondolom az apostoloknak nem volt ANNYIRA fontos mint a mai hívők sokaságának, akik ha meghallják ,hogy valaki nem vagy nem eléggé gyakorolja a mária tiszteletet akkor megindul velük a föld. (még olyan katolikus teologia szerint is eretnek nézetek is léteznek, melyek szerint Jézushoz csak édesanyján vezet el az út, Mária társmegváltó, mert Jézus neki adta át a döntés jogát, hogy ki üdvözüljön, a legjobban azon a rajzom akadtam ki amin Mária függ a kereszten)
Még ha minden hagyomány igaz is, miért nem elég Jézus?
(akkor hogy példa is legyen, olyasmi válaszokat légyszi mint a legutóbbi)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!