Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi köze van a húsvéti tojásnak...

Mi köze van a húsvéti tojásnak és nyúlnak Jézus feltámadásához?

Figyelt kérdés

Miért mondják azt hogy a tojás a feltámadó Jézust jelképezi, mikor ezek babilóniai eredetű pogány szokások?

Még nagyobb baj hogy a keresztény egyházak nem hogy tiltakoznak, de még ösztönzik is ezt.

2015. ápr. 4. 14:45
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
16%

Gratulálok, megint cenzúráztak. Nah mindegy, kezdem megszokni...

#20 - És akkor ezt te teljesen komolyan is gondolod? Mert ez teli van annyi hülyeséggel mint az állat.

"Ez egész ókori világ előtt világos volt, hogy a piros tojás és a locsolkodás termékenységi kultusz szerves része volt."

Honnan tudta? Mivel ilyen szokás nem létezett. A piros tojás keresztény legenda, mely arról szól, hogy amikor az asszonyok megvitték a hírt a tanítványoknak, hogy Jézus feltámadt, akkor azok azt mondták, hogy ez úgy igaz, mint ahogy az a kosár tojás piros. Erre az egész kosár tojás megpirosodott. Így aztán minden évben a tojások megpirosodnak hirdetve Jézus feltámadását.

LEGENDA!

---

"A tojásfestés Egyiptomból ered"

Megint, ezt honnan szedted? Mert látom marha tájékozott vagy. Egyiptomból nem származik tojásfestési szokás, egyáltalán nem is jellemző a tojás művészet Egyiptomra. Nem gondolod, hogy legalább a jellemző leletek között kellene találni ilyesmire bizonyítékot. Nem szórványosan, hanem jellemzően.

A tojásfestés egyébként a keleti kereszténységben terjedt el.

---

"a húsvét vagy angolul Ísztör elnevezés, pedig a tavasszal ünnepelt termékenységi istennő, Istárnak a neve."

Ez ám az összekevert baromság. Eleve lehet, hogy ísztörnek ejtik, de az 'easter egg'-nek írják, ami azt jelenti, hogy keleties tojás. És az égvilágon semmi köze nincsen Istárhoz. Ráadásul azért is hibás ez az összehasonlítás, mert az akkád Istárt úgy írják, hogy STR, szóval az hogy hogyan hangzósították kb. talány. Senki nem tudja. Ennyi erővel ez eSzTeR is lehet.

---

"Az ő nevét a Bibliában Aséra átiratban olvashatjuk."

Ez sem igaz. Ráadásul hova lett a 'T'? Még csak nem is hasonlít a két név egymásra. A neveket nem ám hasunkra ütve írogatjuk át.

---

"A bujazöld ligetek az ő tiszteletére lettek ültetve a Baaál oltára mellett"

Hát persze, keverd már össze az egész világ összes Isten nevét. Véletlenül nem a te országodban van egy Baál-aton (Balaton)? Vagy épp nem a magyar hagyományban ülnek ünnepekkor Baálokat?

Értelem a köbön ismét...

---

"Ez a két ókori keleti isten egy párt alkotott. "

A te fantáziavilágodban.

---

"Kettejük tiszteletéhez termékenységkultusz tartozott."

Hát persze, csak termékenységi kultusz lehet, mi más.

---

Na jó, mivel törölték az előző hsz-em, amit nem tudom, miért tettek, dehát így megy ez manapság. A hülyeség tombolhat, de ha valaki felhívja rá a figyelmet, akkor azt könyörtelenül cenzúrázzuk.

Először is, a tavasz ünnepén, amikor FELTÁMAD a téli álomból, a halott világból az élet, akkor hogy a jó ki ne mondjam fészkes fenébe lenne termékenységi ünnep? Azért teljesen nem kell elhülyülni. Ilyenkor az élőlények előbújnak, megérkeznek vándorútjukról a madarak, a fák és virágok rügyeznek, ilyenkor még NINCS TERMÉKENYSÉGI IDŐSZAK.

2.-ik osztályos biológia órán esetleg nem aludni kellett volna. Ez a kos hava, ilyenkor nincsen termékenység. Majd a bika havában jön el a termékenységi időszak, ilyenkorra feléled teljesen az élet és készen áll rá, hogy szaporodjon.

A kérdés akkor a következő, hogy a fészkes fenébe tudtok ebből állandóan "termékenységi rítust" kreálni?

---

Nyúl: Ez egy keleti csillagkép, nyugaton ez a szűz. A szűz hirdeti a feltámadást, amikor Jézus feltámad kivel találkozik először? Hát nem egy szűzzel? Ki viszi a hírt a tanítványoknak? Nem egy szűz?

Vajon miért van 'playboy nyuszi'. Hát nem azért, mert nyulakat húznak meg, hanem azért mert ez tömény fekete mágia, a szüzesség vagyis a tisztaság megrontása.

Tojás: Már fentebb leírtam, hogy miért festünk piros tojást. És vajon kik adják a tojásokat? Jajjjjj nem, egész véletlenül szűz lányok??? Jajj nem, egész véletlenül akkor ez nem azt jelenti, hogy a leányok hirdetik JÉZUS FELTÁMADÁSÁT?

De természetesen "Echte pogány termékenységi szimbólumok. Annyi közük van Jézus Krisztus feltámadásához, mint egy ébresztőórának."

-.-'

Locsolás: Ez való igaz, hogy picit közelebb van a termékenységhez, de még ez is csak előkészíti az új élet az ÖRÖK ÉLET befogadását. Véletlenül nem a magyar mondja, hogy "sárlós boldogasszony"? Véletlenül nem a sáros talaj ad új életet és segíti az élet FELTÁMADÁSÁT? Véletlenül nem a bibliában van benne, hogy "A te neved ne legyen ezentúl Szára(z), hanem legyél ezentúl Sár(a)"?

---

És továbbra is tartom, hogy mélységesen mélyen szégyelljétek el magatokat, hogy ennyire semmi közötök nincsen az égvilágon a keresztény hagyományokhoz. Csak a befordult sötét panelvilágotokban éltek és ítélkeztek a világ fölött, a fotelban ülve, miközben a világról az égvilágon semmit nem tudtok.

---

Anonymus

2015. ápr. 5. 17:57
 22/27 anonim ***** válasza:
75%

Vidiripi

Anonymus!

"Na jó, mivel törölték az előző hsz-em, amit nem tudom, miért tettek, dehát így megy ez manapság. A hülyeség tombolhat, de ha valaki felhívja rá a figyelmet, akkor azt könyörtelenül cenzúrázzuk."

Ne bosszankodj! Nekem is töröltek már kommentemet! Na és akkor mi van? Ilyen a világ és kész.

Viszont ha nem tűnt volna fel - s nem tűnt fel mert az írásod ezt mutatja - ami a kommentemben szerepel az idézőjelben van! Kivéve az utolsó mondatot mivel az az én írásom. A többi szöveget csak idéztem.

S igen ezzel hibát követtem el. Mert általában utána nézek a dolgoknak de most nem tettem meg mert néhány dolog ami szerepel a szövegben az nekem is ismerős volt ezért úgy gondoltam hogy akkor oké a szöveg.

Hiba volt el ismerem! De az viszont teljes mértékben megállja a helyét hogy sem piros tojásról sem locsolkodásról nem számolnak be a Bibliában. De a nyúl sem húsvéti állatként van bemutatva benne.

Szóval az utolsó általam írt és nem idézett mondat az teljesen helyén van.

Egyszóval - Semmi!!!!!!

De hogy legyen egy kis elemzés is.

[link]

"A kérdés akkor a következő, hogy a fészkes fenébe tudtok ebből állandóan "termékenységi rítust" kreálni?"

Hát így!

"Az angol Easter a német Ostern szóval együtt keresendő. Őse egy germán istennő, Ostara a tavasz keleti (v.ö. angol East, német Ost) úrnője, ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt."

[link]

Nyúl!

- Mit jelképez az Újszövetségben a nyúl?

"Jajj nem, egész véletlenül akkor ez nem azt jelenti, hogy a leányok hirdetik JÉZUS FELTÁMADÁSÁT?"

Egészen véletlenül nem! Ugyan is Jézus nem azt hagyta meg hogy így kell hirdetni! Már ha ezt egyáltalán lehet annak nevezni. Mert mint hívő azt mondom neked hogy erősen kétlem hogy a piros tojástól bárki is hívő lett volna.

S mond csak ha ki mennél az utcára és kérdezgetnéd az embereket hogy mit jelképez a piros tojás akkor hányan tudnák a választ?

Mert ugye a hülyeség az tombolhat amivel egyet is értek. Mert ugye azt te sem akarod mondani hogy ez az egész húsvét alkalmával csinált szokások Biblián alapulnak?

"Véletlenül nem a bibliában van benne, hogy "A te neved ne legyen ezentúl Szára(z), hanem legyél ezentúl Sár(a)"?"

S ez véletlenül, de inkább pontosan hol is található?

"És továbbra is tartom, hogy mélységesen mélyen szégyelljétek el magatokat, hogy ennyire semmi közötök nincsen az égvilágon a keresztény hagyományokhoz. Csak a befordult sötét panelvilágotokban éltek és ítélkeztek a világ fölött, a fotelban ülve, miközben a világról az égvilágon semmit nem tudtok."

Én inkább örülök hogy már semmi közöm ezekhez a hagyományokhoz. Mert ezek nem keresztényi hagyományok és soha nem is voltak azok.

Inkább azért kellene szégyenkezni hogy az emberek többsége nincs tisztában azzal hogy pontosan miért is halt meg Jézus. Hogy milyen ünnep is ez az ünnep!

De legfőbb kép azért kellene szégyenkezniük mert fogalmuk sincs hogy hogyan is kell ünnepelni. Na azért tényleg lehet szégyenkezni. Szerinted hányan imádkoznak a hagyomány őrzők közül? Ha már keresztény hagyomány ugye a húsvét.

2015. ápr. 5. 19:38
 23/27 anonim ***** válasza:
0%

De láttam, hogy idézet, de a megfogalmazás így egyszerűbb volt. Természetesen nem kell magadra venned, csak annyit, amennyit szeretnél.

A hagyományok ismeretét ne a mai emberen mérd le légyszíves, hanem azon a történelmi szakaszon, amíg létezett és létezik ez a hagyomány. Ugyanis a hagyományainkat körülbelül 1910 és 1956 között veszítettük el véglegesen. Ekkor Magyarországon kivéreztették azt a réteget, amelyik őrizte a Magyar kultúrát és hagyományokat, illetve még értették, hogy mit miért csinálunk.

Egyet értek, hogy ma már nem is igazán tudják az emberek, mire jó a húsvét, de azért az a demagógia és butaság, amit itt levágtak egyesek, hogy ez nem keresztény ünnep... kérem szépen, ez keresztény ünnep.

Nyilván nem zsidó-keresztény ünnep, hanem keleti típusú, tudva levő, hogy keletről érkeztünk így nyilván nem kell ezen meglepődni, hogy a mi kereszténységünk is keleti típusú lesz akkor.

---

Engem nem az háborít fel, hogy nem tartjátok keresztény hagyománynak, mert ez engem nem érdekel. Az háborít fel, hogy ti nem vagytok hajlandóak elismerni, hogy zsidók vagytok és zsidóként tekintitek ezt az ünnepet, hanem kijelentitek magatokról, hogy ti ősmagyarok vagytok és a magyarok nevében elutasítjátok ezt az ünnepet. Vagyis romboljátok a magyarságtudatot.

Hát fel kellene ébredni, ez magyar hagyomány, akár csak a karácsony, és ha tetszik lehet csatlakozni, ha nem tetszik, akkor meg csendben lehet maradni és húzd be a függönyt, ha nem akarod látni sem.

Csak akkor ezek után ne sértődjön meg senki azon, ha valaki nem tart magyar embernek titeket. Felőlem lehettek akármik az már a ti dolgotok.

Engem az háborít fel, hogy őseim kultúráját ilyen kéjes élvezettel vagytok képesek gúnyolni és lenézni, ilyen undorral és megvetéssel vagytok képesek szavakkal "leköpködni".

Ennek ékes jele, hogy csak abból tudtok kiindulni, hogy számotokra érthetetlen és "pogány", akkor ez csakis valamilyen abberált szexuális rítus lehet állatokkal szimbolizálva.

Kikérem az őseim és minden magyar ember nevében! Ez az én kultúrám, és jogom van felháborodni rajta, ha valaki ezt kritizálja. Nekem ez a múltam és ősiségem, engem ez az ünnep a feltámadásra, az élő Isten dicsőségére emlékeztet, mert ebben az évben is tiszta szerető erejével feltámasztotta alvó ("halott") állapotából a világot.

És ez az ünnep senkinek sem árt, senkit nem tesz tönkre, senkitől nem vesz el, senkit nem bánt vagy öl meg. Innentől kezdve akár pogány akár nem az, nincs joga senkinek elítélni!

---

Anonymus

2015. ápr. 5. 19:56
 24/27 anonim ***** válasza:
0%

"Ne bosszankodj! Nekem is töröltek már kommentemet! Na és akkor mi van?"

Nem azon bosszankodtam, hogy törölték, mert az nem érdekel. Ha így döntött, ám legyen. Engem csak az zavar, hogy ez kettős mérce. Az én kultúrámat szidják, mégis ha szót emelek ellene (jó bevallom picit csúnyán), de akkor azt törölni kell...

A másik pedig, hogy nem szeretem újraírni a hsz-t.

---

Anonymus

2015. ápr. 5. 19:58
 25/27 anonim ***** válasza:
75%

Vidiripi

"Egyet értek, hogy ma már nem is igazán tudják az emberek, mire jó a húsvét, de azért az a demagógia és butaság, amit itt levágtak egyesek, hogy ez nem keresztény ünnep... kérem szépen, ez keresztény ünnep."

Akkor pontosítsunk. A szokások amelyek az ünnepköré "rakódtak" azok nem keresztények!

"Az háborít fel, hogy ti nem vagytok hajlandóak elismerni, hogy zsidók vagytok és zsidóként tekintitek ezt az ünnepet, hanem kijelentitek magatokról, hogy ti ősmagyarok vagytok és a magyarok nevében elutasítjátok ezt az ünnepet."

Hogy mi van? Én soha nem tettem ilyen kijelentést. Miért lennék én zsidó? Szerinted én használok kipát vagy héberül olvasok jobbról-balra? Vagy mitől leszek zsidó? Egyáltalán kik mondanak ilyesmit? A magyarok nevében?

Igen magyar vagyok! De hogy ősmagyar lennék arról nem tudok. Ki az ősmagyar?

"Hát fel kellene ébredni, ez magyar hagyomány, akár csak a karácsony, és ha tetszik lehet csatlakozni, ha nem tetszik, akkor meg csendben lehet maradni és húzd be a függönyt, ha nem akarod látni sem."

Ha magyar hagyomány akkor mi köze van a kereszténységhez. Illetve a kereszténységnek mi köze a magyar hagyományhoz?

"Csak akkor ezek után ne sértődjön meg senki azon, ha valaki nem tart magyar embernek titeket. Felőlem lehettek akármik az már a ti dolgotok."

Ha akár mi lehetek akkor miért gond neked hogy hívőnek vallom magamat és nem értek egyet a húsvéti hagyományokkal. (nyuszi, piros tojás, locsolkodás, stb.)

De ha akármi lehet akkor meg minek ez az egész. Jelenleg szabad országban élünk szabad szólás és vallás szabadság van.

De ha neked ez a legnagyobb problémád hát akkor veled van a baj. Tudod én sokkal nagyobb problémának tartom hogy egy becsületesen dolgozni tudó és akaró embernek két állást is el kell vállalnia hogy rendesen el tudja tartani a családját.

Vagy az is sokkal nagyobb probléma hogy Legyen az ősmagyar vagy csak sima magyar hogy inkább elhagyja az országot mert külföldön jobban megél még kétkezi munkásként is mint itthon.

S még is lenne a legnagyobb probléma hogy ki mit gondol a fejében illetve hogy azt hogyan éli meg az életében? Ugye most csak viccelsz?

"Engem az háborít fel, hogy őseim kultúráját ilyen kéjes élvezettel vagytok képesek gúnyolni és lenézni, ilyen undorral és megvetéssel vagytok képesek szavakkal "leköpködni"."

Engem meg a hitem miatt ugyan ilyen kéjesen lehülyéznek, fanatikusnak neveznek, bolondnak meg mit tudom én. De attól hogy felháborodok még nem lesz változás. Engem is zavar sok minden. Pl. zavar ha kések néhány napot a csekk befizetéssel akkor egyből késedelmi kamatot számítanak fel. De ugyan ez fordítva már nem lehetséges. Na de mindegy!

"Ennek ékes jele, hogy csak abból tudtok kiindulni, hogy számotokra érthetetlen és "pogány", akkor ez csakis valamilyen abberált szexuális rítus lehet állatokkal szimbolizálva."

Meglehet! De had jegyezzem meg hogy nem minden pogány szokás ered az ősmagyaroktól. Azért ezt is figyelembe kellene venni. Persze most lehetne az apró részletekig ezt folytatni de van e értelme?

"Kikérem az őseim és minden magyar ember nevében! Ez az én kultúrám, és jogom van felháborodni rajta, ha valaki ezt kritizálja. Nekem ez a múltam és ősiségem, engem ez az ünnep a feltámadásra, az élő Isten dicsőségére emlékeztet, mert ebben az évben is tiszta szerető erejével feltámasztotta alvó ("halott") állapotából a világot."

Nyugodtan kérd ki. De akkor ebből kiindulva nekem is jogom van hozzá hogy én meg azt kérjem ki magamnak hogy milyen jogon mossák össze az ősmagyar szokásokat a kereszténységgel? Miért tehetik ezt meg?

"És ez az ünnep senkinek sem árt, senkit nem tesz tönkre, senkitől nem vesz el, senkit nem bánt vagy öl meg. Innentől kezdve akár pogány akár nem az, nincs joga senkinek elítélni!"

Oké! Biztos van olyan ember a Földön aki még soha nem ítélt el semmit. Csak hogy én ezt nem hiszem el. De attól még lehet.

"Engem csak az zavar, hogy ez kettős mérce. Az én kultúrámat szidják, mégis ha szót emelek ellene (jó bevallom picit csúnyán), de akkor azt törölni kell..."

Ha zokon veszed ha nem. Képzeld el hogy másoknak is van kultúrája nem csak neked.

Itt pl. az a kultúra hogy "Tilos

trágár kifejezéseket, sértő szavakat, másokban megbotránkozást, félelmet keltő kifejezéseket használni;..."

Ez van! Az hogy te nem olvastad el a szabályzatot az a következményektől még nem ment fel. S itt a válasz hogy miért törölték a hsz.

De ha nem vagy képes magad kifejezni trágár szavak nélkül akkor miért kommentelsz itt?

A másik dolog amit még mindig nem bírtam megérteni hogy a VALLÁS témakörben lévő kérdések válaszainál még is mire számítanak az itt írogatók? Hogy mindenki mindenkivel egyet fog érteni? Vagy hogy soha semmi olyat nem fog olvasni ami neki nem tetszik?

Rengeteg olyan van ami nekem nem tetszik de attól még nem kezdek el szitkozódni. Minek?

Mi az értelme? Semmi! Leírom hogy én mit gondolok és kész. Vagy ha nem értek egyet akkor azt. Ennyi!

2015. ápr. 5. 21:34
 26/27 anonim ***** válasza:
0%

Sárlós boldogasszony? A kanca szokott sárlani, de ilyenkor boldogtalan, amíg elő nem kerül egy csődör, de azután már egészen biztos, hogy nem szűz.

Szamármese

Csömörön élt az öreg dőre Göre Döme, annak volt

egy csengeri csengős pörgeszőrű göndör csődöre.

De bármilyen pörgeszőrű göndör csődör volt

Csömörön az öreg dőre Göre Döme csengeri

csengős csődöre, nem szerzett neki virgonc,

kenceficés kancát időre az örökkön ődöngő-lődörgő

dőre öreg.

Így hát csurig csorgatta csöbörbe könnyeit

és csúfos csődörcsődöt mondott az örökké ődöngő-

lődörgő öreg dőre Göre Döme csengeri csengős

pörgeszőrű göndör csődöre.

Szomszédságban élt a fösvény Szemere,

annak volt egy nőstény szamara.

A szamárnál szamarabb Szemere sem szerzett

hamarabb szamárfi szamarat szomorú szamara

számára, ezért sok szemérmes szamárkönny

szemerkélt a szamárnál szamarabb Szemere szomorú

szamara szemére.

Ámde mit csinált egy szép napon az örökkön

ődöngő-lődörgő öreg dőre Göre Döme csengeri

csengős pörgeszőrű göndör csődöre és a szamárnál

szamarabb Szemere szemérmes szamárkönnyet

szemerkélő szomorú szamara? Na mit csinált?

Öszvért!

2015. ápr. 5. 21:37
 27/27 anonim válasza:
72%

Most nincs kedvem ilyen sokat írni... jöjjön az igazság a húsvétról:

https://www.youtube.com/watch?v=eenafU1f9EM

2015. ápr. 6. 03:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!