Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Lányok! Titeket zavarna ha a...

Lányok! Titeket zavarna ha a fiútok buddhista meditálgat esténként?

Figyelt kérdés

Nem menne a szex rovására, meg ilyenek. Csak mondjuk utána elkezdene csendben, buddhista meditációs technikákat csinálni (1-1,5 órát), a sötét szobában, lehet közben ti el is aludnátok. Bár az előz barátnőmet nem zavarta, de jó lenne tudni, hogyan fogadná ezt a nők többsége. Mennyire tartjátok negatívnak (vagy pozitívnak)? Mennyire tűnne ez furcsának ez a dolog? Nekem ez olyan mint a keresztényeknek az esti ima, vasárnapi templom. Csak ez néma csöndben zajlik, illetve nem vagyok valami nagy hívő, de erre szükségem van, mert a mindennapok gondjait így könnyebben veszem, higgadtabb is vagyok amióta csinálom.

Köszi a normális válaszokat! :)

2015. márc. 26. 22:00
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
#10: Köszönöm! :) Plusz a világi buddhisták (tehát nem szerzetesek, de követik Buddha Tanításait) azok is szexelhetnek, de csak a párjukkal és nem csalhatják meg, meg nem nyomulhat rá másnak a párjára.
2015. márc. 29. 22:58
 12/17 anonim válasza:

Engem nem zavarna, sőt megkérném, hogy tanítson meg engem is.

Erről jut eszembe, adsz linket, hogy utánaolvashassak a technikának? :)

2015. ápr. 29. 14:41
 13/17 A kérdező kommentje:

Linket azt csak részben tudok neked adni, én is itt a gyakori kérdéseken kértem meg valakit (egy buddhista lányt 2 éve, azóta már szerzetes), hogy tanítson meg az alapokara.

Két meditációt használok az egyik a szamatha a másik a vipasszána.

Előbb a szamathát kell megtanulni. Szóval szamatha: Helyezkedj el kényelmesen és, hunyd be a szemedet kezd el figyelni a légzésedet. Tudatosítsd, hogy amikor belégezel hosszasan akkor "hosszan légezem be", amikor pedig kilégzel hosszasan akkor pedig "hosszasan lélegzem ki". Amikor röviden lélegzel be akkor pedig annyit, hogy "röviden lélegzem be" amikor röviden lélegzel kifelé akkor pedig "röviden lélegzem ki". Erre kell összpontosítani, és megtanulni élvezni a legezést. Egyszerűnek tűnik, de hidd el nem olyan egyszerű ez az egész... Könnyen elkalandozik az ember elméje (különösen az elején, meg ilyenek)

de ez nem baj, ha ilyen történik, csak finoman irányítsd vissza a figyelmedet a legezésedre. csak hagyd, hogy megtörténjen.

A legfontosabb, hogy ne avatkozz bele a légzésed menetébe, csak hagyd hogy megtörténjen.

Van számolási techinka kezdőknek is ezzel kapcsolatban, ez segít a figyelem összpontosítani. (én már nem szoktam használni, csak megvárom amíg jó formán transzba nem kerülök, de kezdőknek jó lehet)

Itt a link (légzés éberség c. szóra keres rá)

[link]

A második technika a vipasszána.

Ez a legfontosabb meditáció (szerintem amit az emberiség történelmében született ezidáig a legfontosabb)

Ugyan akkor emiatt szokták a buddhistákat nihilistának is mondani. Szóval az egész lényege az, hogy belátod amik vannak, dolgaid, gondoltaid, érzelmeid azok igazából nem te vagy csupán pillanatnyiak.

Ha ezt a meditációt megcsinálod akkor már nincs visszaút... (Mint amikor Neo a piros kapszulát választotta, hogy felébredjen a mátrixból, valószínűleg ez volt ami hatott a filmre is, nem vicc :D)

A legegyszerűbbet írom, mert több is van. Amikor már megy a szamatha és képes vagy figyelni a dolgokat, úgy, hogy nem avatkozol bele a légzésedbe. Kezd el figyelni a gondoltaidat, érzéseidet, vágyaidat stb. ami felmerül és figyeld meg őket, ne avatkozz bele csak figyeld.

Arra fogsz rádöbben, hogy ezek a semmiből keletkeznek és a semmibe távoznak. Nem az vagy amit gondolsz vagy érzel. Ezek csupán pillanatok amivel azonosítod magadat.( A tested is ki van téve ennek, hiszen az is egy múlandó szerves anyag az sem te vagy.) Ezt szoktam használni akkor is amikor boldog vagy szomorú vagyok vagy haragszom. Ez mindig emlékeztet rá, hogy ezek csupán pillanatnyi dolgok, amik elmúlnak. (sajnos a jó is)

Tehát fogod és elkezded figyelni amik felmerülnek, és csak figyeled, nyugodtan; nem avatkozol bele az nem te vagy.

Ezzel gyakorlatilag lelehet állítani a gondoltaidat, ha hosszasan csinálod.

Ha kérdésed van írj.

Gyanítom kicsit bonyolult a vipasszána, elsőre olvasva. :D

2015. ápr. 29. 16:10
 14/17 anonim válasza:

Óóóó, nagyon köszönöm! :)

Most picit meglepődtem, úgy látszik gyerekkorom óta ösztönösen használom mindkét technikát. Ugyan az utóbbi 1-2 évben csak a vipasszánát (örülök, hogy van neve) alkalmaztam/alkalmazom.

Van esetleg még? Add át a tudást. :D

2015. ápr. 29. 17:10
 15/17 A kérdező kommentje:

Azért próbáld ki ezekkel az instrukciókkal amiket írtam, meditációban. Szerintem úgy másabb lenne, vagy hát nem tudom.

Hogy van-e még más?

Nos, szoktam olvasgatni szútrákat és az is egy fajta meditáció, megérteni őket...

[link]

Tudom még az álomjógát (tudatos álmodás) is.

Ezzel is próbálkoztam, de nem jutotta vele túl messzire, mert testen kívüli élményeim lettek belőle, és elég ijesztő volt... (bár, hogy ténylegesen a testemen kívül voltam-e azt erősen kétlem)

Itt egy könyv róla:

[link]

A lényege pedig annyi, hogy vizualizálod fénnyel ezt a jelet a melkasodon

[link]

(odaképzeled fényből ezt a betűt a mellkasodra) és megpróbálsz úgy elaludni, hogy megtartod gondolatban és magadban kántálod az "ÁÁÁÁÁÁÁ" hangot.

A könyvben jobban kifejtik, pontosan hogyan csináld ezt.

Van még a metta meditáció, amit néha szoktam használni.

Így: Keresztbe teszed a kezed.

"xy érje legyen része egészségben. xy érje el a békét. xy teljesítse minden helyes célját"

először magadnak kívánod ezeket. Utána azoknak akik közel állnak hozzád, utána a közömbös embereknek, utána pedig akiket nem kedvelsz annyira.

Van még az aszubha meditáció, de ezt nem szoktam használni, ennek az a lényege, hogy megutáld a világi dolgokat. (ezt szerintem már csak szerzetesek vagy komoly, gyakorló buddhistáknak kelhet, nem átlag embernek mint mi, bár nem tudom)

[link]

Így hirtelen ennyit tudok mondani erről az egészről.

Majd írj ha még kérdésed van meg, hogy pontosan kipróbálod őket. Kíváncsi vagyok, főleg az álom jógára. :)

2015. ápr. 29. 18:43
 16/17 anonim ***** válasza:
Én gyakran meditálok, de szerintem a szex rovására megy, mert meditáció elött már kezdek agyilag ráhangolódni. Utána meg jó abban a békés állapotban lenni, asszimilálni amit a meditáció adott. Szeretem a szexet, de a két dolog üti egymást.
2015. máj. 3. 08:47
 17/17 A kérdező kommentje:
#16 Hát nem tudom nekem nem okozott ez problémát. Pedig én is sokat meditáltam, (és szexeltem is) főleg az utóbbi időben.
2015. máj. 4. 13:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!