Nem elég, hogy Jézus ártatlanul föláldozta magát, még több ezer évig esedeznie és fohászkodnia is kell?
Feltételezem, hogy az "Izrael" volt a szerinted felesleges szó. Én pedig azt állítom, hogy Izrael kiválasztottságát nem írta felül az Egyház kiválasztottsága. Valójában Izrael és az Egyház egymással párhuzamosan létező privilegizált testület, és nem egymás ellenlábasai. A világ pedig soha nem lett kiválasztva, csupán elhívva. Jézus is azt mondta, hogy sokan vannak az elhívottak, de kevesen a választottak. Valójában minden egyes embert hív Isten a megtérésre. De kiválasztva csak azok lettek, akik ennek a hívásnak engedelmeskedtek, nem hiába jelenti az Egyháznak fordított "Ekklészia" szó szerint a kihívottak közösségét.
Tény, hogy Izrael a kispadra került, de egyáltalán nem végleg:
"Az evangéliumra nézve ugyan ellenségek ti érettetek; de a választásra nézve szerelmetesek az atyákért. Mert megbánhatatlanok az Istennek ajándékai és az ő elhívása. Mert miképpen ti egykor engedetlenkedtetek az Istennek, most pedig irgalmasságot nyertetek az ő engedetlenségük miatt: Azonképpen ők is most engedetlenkedtek, hogy a ti irgalmasságba jutásotok folytán ők is irgalmasságot nyerjenek; Mert az Isten mindeneket engedetlenség alá rekesztett, hogy mindeneken könyörüljön." (Rm 11,28-32)
Szerintem világos.
hogy megtaláltad a szót- nem véletlen! :D
"Izrael kiválasztottságát nem írta felül az Egyház kiválasztottsága."
De a Krisztus előtti hitet igen.
Nem lehet ugyanúgy "várni a Messiás" aki diadalra viszi a kiválaszott népét, a Golgota óta.
Mintha mi sem történt volna!!
Emberekről van szó,nem államról és egyházról. Egyszeri megismételhetetlen emberekről, akikért testet öltött a Logosz - egy eldugott kis váraskában, a KIVÁLASZOTT helyen.
Hogy az ember Vele lehessen, kopogtat az emberi szíveken.
"Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem". Jel 3,20
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!