Hit Gyülekezete. Mik a pozitív, illetve negatív tapasztalatok?
@ István35
Ezt írod: "Aki objektíven vizsgálódik, az ezt könnyen felismeri."
> NEM! Aki objektíven vizsgálódik, az könnyen felismeri, hogy az Evangéliumokban és az Apostolok Cselekedetei könyvben a Szent Szellem által végzett szabadításoknak és megnyilvánulásoknak milyen tünetei voltak.
Úgyhogy kéretik - kedves István35 - kicsit mélyrehatóbban tanulmányozni a Bibliát, mert Isten Szelleme valóságos és örök, képes a mai napig is akár gyógyítani, akár szabadítani mindazokat, akik bizalommal fordulnak hozzá.
-------------------
@ 12-es válaszoló
Az, hogy a Hit Gyülekezetében a hagyomány nuku lenne, csak részben igaz.
Először is, meg kéne néznünk, mi az, hogy hagyomány.
Mert ha olyat keresel, ami a Bibliában egyáltalán nem szerepel (mint pl. keresztvetés, imára összekulcsolt (vagy összetett kéz), akkor az valóban nincs meg a HGY-ben.
Sőt, a HGY-ben olyan sincs, amit a Bibliában az Újszövetség kifejezetten tilt: mint pl. vallásos kegytárgyak használata.
Ilyen téren tehát valóban nincsenek hagyományok.
De megvan a megtérésnek, a - Bibliai értelemben vett - vízkeresztégnek, a SzentSzellem keresztségnek, a Bibliai dicséretnek és a tanításnak a hagyománya.
------------------------
@ Asperrimus (10-es)
Rendkívül mély tartalommal bíró, számomra igen hasznos válasz volt. Valóban erről van szó.
Nem is kívánok mást fűzni hozzá, mert így teljes a válasz.
------------------------
@ 8-as válaszoló
Ezt írod: "Valoban a magat egyeduli egyetemes egyhaznak megahatarozo romai Katolikus egyhaznak nem resze a HGY. Szerencsere."
> Így igaz. Tényleg szerencsére. Hogy a HGY elhatárolódik olyan (magát egyháznak nevező, de valójában szektától), amelyik apostoli tekintélyből olyanokat hirdet, amiket az apostolok sohasem tettek, és ugyebár Jézus sem tett.
Mert ugyebár Jézus sohasem beszélt Máriának a megkülönböztetett tiszteletéről, és az apostoli levelek sem említik egy szóval se a nevét. Mégcsak nem is utalnak rá.
De mintha ugyanez lenne a helyzet a közbenjáró meghatározásával is, nem??
-------------------
@ 6-os válaszoló
Ezt írod: "a 2000 éves egyetemes egyház viszont nem tekinti a saját részének a hitgyülit"
> Óóó, nem is kell, elhiheted.
A Hitgyüli köszöni szépen, de remekül megvan úgy, ahogy.
Nem szorul a katolicizmus elismerésére, mert sohasem lesz hajlandó a tanait úgy felépíteni, ahogy ma a katolicizmus teszi. Nem közösködik emberi tekintélyelvűséggel, nem közösködik bibliaellenes tanításokkal.
--------------------
> 3-as válaszoló
Figyelemre méltó a válaszod, de azért hadd pontosítsalak egy kicsit.
Először is: nem tudom, mit tartasz kicsit eltorzult istenképnek.
Ugyanis a HGY a SzentHáromságot a maga teljességében értelmezi: vagyis Isten 3-féleképpen jelentette ki magát: Atya, Fiú és SzentSzellem.
Három Isteni Személy, akik egyek.
Mi ebben az eltorzult?
--------
"Bizonyos témák túlhangsúlyozása"
> Mégis mik ezek?
Figyelj, nem lehet pusztán csak beszélni egy témáról, aztán "jóccakát", hanem időnként visszatérően, hangsúlyozottan kell beszélni róla. Isten Igéjéből sohasem elég.
Ami pedig az igazi közösséget illeti: nem tartom kizártnak, hogy sokan azért hagyják ott a gyülit, mert magányosak. Csak éppen elfelejtik, hogy Isten nem olyan, mint a BKV: megveszem a bérletet, tehát JOGOM VAN utazni (megkapom az utazást, mint amiért fizettem).
A változások az emberek életében különbözőképpen mennek végbe: van aki azonnal megtalálja a társát, van aki később.
Ugyanez a helyzet a függőségekkel kapcsolatban is: van aki könnyebben leteszi az alkoholt és/vagy a cigarettát, van akinek hosszabb időt vesz igénybe.
Minden a szív állapotától függ: mennyire nyitott az ember Isten Igéjére ÉS a Szent Szellemre: ez a kettő együtt jár.
AZ nem működik, hogy tanulmányozom ugyan a Bibliát, de nem akarom hogy Isten Szelleme bennem működjön.
A másik: a Bibliában benne van, hogy aki meghátrál, abban nem gyönyörködik az én Szellemem.
Vagyis kitartónak kell lenni.
--------------------------
@ 2-es válaszoló
Valóban pozitívum, hogy nem kötelező csatlakozni.
Mégpedig azért, mert a HGY nem erőszakolja rá magát senkire. A biblia ugyanis önként, önálló meggyőződésből felvállalt Istenkövetést tekinti elfogadottnak - úgy, ahogy a HGY is teszi.
Viszont jó csatlakozni.
--------------
@ 1-es válaszoló
Asperrimus találóan értékelte ezt a választ: gyógyszeres megvonás tünetének értelmezte.
Így van. Mert az, amit az 1-es válaszoló írt, mindössze hallomásokból, innen-onnan származó tévismeret. Nem több oltári nagy baromságnál. Nevetségesen közönséges.
Asperrimus!
Ugye milyen jó érzés, mikor valaki a tanításaitokat támadja? Többször megtetted már, ezért most én is megteszem, persze ezt ne bosszúnak vedd, hanem örülj neki, hogy felhívom a figyelmedet arra, hogy rossz helyen vagy. Ez azt mutatja, hogy törődöm veletek.
Jehova tanúi vagyunk, nem jehovisták. Látom a visszatámadás az megy, de nem is számítottam tőled értelmesebb válaszra, talán majd kzs-től...
Ezen kívül még hülyeségeket is beszélsz, milyen rendszerre gondolsz? Merthogy Isten mai népének valóban rendezett szervezetet kell alkotniuk, nem mehetnek a saját fejük után, de ez az elsőszázadi keresztényekkel is ugyanígy volt, ettől még megmarad az objektivitás.
kzs!
"Aki objektíven vizsgálódik, az könnyen felismeri, hogy az Evangéliumokban és az Apostolok Cselekedetei könyvben a Szent Szellem által végzett szabadításoknak és megnyilvánulásoknak milyen tünetei voltak."
És annak milyen tünetei voltak, ha valakit megszállt egy démon? Az újszövetségből ugyanis pontosan tudhatnátok, hogy milyen állapotban van az, akit démon szállt meg... A démmonnal megszállt ember nagyon beteg, őrjöng, alvajár, stb. Akikből állításotok szerint démonokat űztök ki, valóban ilyen tünetekkel rendelkeznek még a démonűzés előtt? Így jönnek a gyülekezetetekbe? Nem kell válaszolnod rá, elég ha magadnak válaszolsz, nekem ugyanis van hitgyülekezetes ismerősöm, akitől tályékozódom, ha akarok.
Mellesleg mit keresnek a ti előadásaitokon démontól megszállt emberek? A milyeinken miért nincsenek? A válasz egyszerű, imában kérünk segítséget a teremtőtől, hogy tartsa távol tőlünk a gonosz szellemi lényeket, nincs szükségünk démonűzésre. Figyeld meg, hogy az elsőszázadi Keresztények idejében sem maguk között voltak a démontól megszállt emberek, hiszen Őket a szent szellem megvédte (kivétel ez alól talán csak Júdás, de Ő kivételes eset volt, hiszen Őt maga Sátán szállta meg, nem egy közöséges démon).
Szerintem az a helyzet, hogy amikor rángatózva vonaglanak az emberek a gyülitekben, valójában akkor fogadják magukba a démont. A szent szellem általi csodatevő képességek napjainkra nem vonatkoznak, az csak az apostolok idejében volt elterjedt, az utolsó apostolok halálával valószínűleg megszüntek. Ezeknek a csodatevéseknek akkoriban meg volt a maga szerelük, most azonban már nem erről kell ismerté válniuk a keresztényeknek. Akik napjainkban is karizmatikus képességeket mutatnak fel, azokról itt beszél Jézus:
(Máté 7:22-23 ÚVF) . . . ,,Sokan mondják majd nekem azon a napon: »Uram, Uram, nemde prófétáltunk a te nevedben, démonokat űztünk ki a te nevedben, és sok hatalmas cselekedetet vittünk véghez a te nevedben?« 23 De én akkor megvallom nekik: Soha nem ismertelek titeket! Távozzatok tőlem, ti, akik törvénytelenséget műveltek!"
Mit mond Jézus, hogyan azonosítja a hamis követőit? Olyan embereknek akik az Ő nevében démonokat űznek ki:
Máté 7:22 WHNU "πολλοι ερουσιν μοι εν εκεινη τη ημερα κυριε κυριε ου τω σω ονοματι επροφητευσ αμεν και τω σω ονοματι δαιμονια εξεβαλομεν και τω σω ονοματι δυναμεις πολλας εποιησαμεν"
"polloi erúszin moi en ekeiné té émera kürie kürie ú tó szó onomati eprophéteuszamen kai tó szó onomati daimonia exebalomen kai tó szó onomati dünameisz pollasz epoiészamen"
A hatalmas cselekedetek ez a görög szó: δύναμις (dünamisz)
Thayer Greek Lexicon meghatározása szerint: erő, erőmegnyilvánulás, csoda(tevő erő), képesség, lehetőség, hatalom.
Tehát pontosan olyan emberekről beszél, amilyeneket védsz... Jézus nevében beszélnek, démonokat űznek ki, csodatevő erőmegnyilvánulásokat mutatatnak fel, és ezek dacára mit mond Jézus?
„Távozzatok tőlem”
Miért mondja ezt nekik? Ezek az emberek elfelejtik a legfontosabbat:
Máté 7:21 "Nem minden, aki ezt mondja nekem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát."
Márpedig Isten akarata az, hogy az evangélium jó híre hirdetve legyen, Isten akarata az, hogy tanítványokat képezzünk, Isten akarata az, hogy Jézus Krisztus követői legyünk, azt az életet éljük, amit ő példaként ránk hagyott.
Jehova tanúi nem űznek démonokat Jézus nevében, nem cselekszenek hatalmas csodatevő erőkkel csodákat, ezért ez az Ige nem rájuk vonatkozik, viszont Jehova Tanúi cselekszik Isten akaratát, azt teszik, amit Jézus és a követői tettek az elsőszázadban, vagyis elviszik monden emberhez a jó hírt, a Máté 24:14 próféciáját beteljesítve ezzel. Vagyis
Jehova Tanúi Jézus igaz követői és nem azok, akik hanyatt esnek és vonaglanak a gyülekezetekben, jobb, ha ezt minnél előbb felismered!
Még egy másik gondolatodra is szeretnék reagálni:
"Először is: nem tudom, mit tartasz kicsit eltorzult istenképnek. Ugyanis a HGY a SzentHáromságot a maga teljességében értelmezi: vagyis Isten 3-féleképpen jelentette ki magát: Atya, Fiú és SzentSzellem. Három Isteni Személy, akik egyek."
Tehát mert a szentháromságot valljátok, már nem lehet eltorzult az istenképetek? Arra esetleg nem is gondolsz, hogy maga a szentháromság is egy eltorzult istenkép? Azt kérded: "Mi ebben az eltorzult?" Ennek felismerésehez azonban szintén alapos bibliai ismeretre van szükség, de akkor röviden: Az, hogy Jézus és a mindenható Isten nem egyenlőek, Jehova Jézus felett áll, Ő teremtette, vagy ha úgy jobban tetszik: szülte, Jézus mindig is a fejének, Istenének tekintette Őt, a követőinek pedig egy Istenről beszélt (az Atyáról), Jézus a közbenjáró Urunként van azonosítva, Jehováról viszont mint legfelségesebb Istenről beszél a Szentírás, aki ellőtt Isten még nem formáltatott és utána sem lett egy sem.
A szent szellem pedig nem egy harmadik ugyanolyan hatalommal bíró isteni személy, mint az Atya, ez szintén csak Bibliaidegen filozófia, mely a 4. század táján keveredhetett bele az egyházba. A szent szellem Isten ereje ezért, az Atyától származik és sokmindenre felhasználja. Nincs külön neve, a szentírásban mindig ugyanazon kifejezéssel jelölik (héber szövegben 'rúah', görögben pedig pneuma).
Látom annyit felismertetek, hogy a szent szellemet hibás 'lélek'- nek fordítani, ezt jól teszitek, ezt viszont mindenképp pozitívumnak tartom részetekről, meg persze azon írásaiddal is maximálisan egyetértek, hogy a magát apostoli eredetűnek tartó Katolikus egyház rég letért az igaz útról és Istenkáromló tanításokat tett magáévá.
"meg volt a maga szerelük"
* szerepük
* előtt az egy l
Itt pedig:
"A szent szellem Isten ereje ezért, az Atyától származik és sokmindenre felhasználja."
rossz helyre tettem a vesszőt, az ezért elé szántam, bocsi az ilyen hibákért csak siettem :)
Istvan35, kzs, Asperrimus gyerekek..
Titeket össze kéne zárni egy szobába egy Biblia társaságában. :))
Kedves István!
Ti nem Jehova tanúi vagytok, hanem a saját bigottságotok és kontárságotok tanúi, ezért nevezlek titeket jehovistáknak. És nem, én sem haragszom rád, vagy rátok. A témát átrágtuk már minden irányból, és csak azokkal megyek bele bárminemű úgymond értelmes vitába, akiknél némi nyitottságot látok. Ha átfogó véleményre vársz tőlem, javaslom, szemezgess az elmúlt év terméseiből. Elég sok időt fordítottam rátok, hogy azt mondjam, többet nem adok addig, amíg nem látom értelmét. A Hit Gyülekezetéről pedig nem vagyok hajlandó vitatkozni. Aki érdeklődik, azt felvilágosítom. Az ellenzőit én is ellenzem. Szerintem korrekt, mások véleménye pedig nem érdekel.
13-as válaszoló vagyok:
Most nem azért asperimus és István ..
De a Hitgyüli még egy-pár %-kal (úgy kb. 1-2 netán 2,5 %-kal) jobb mint a jehova tanúi.........
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!