A nem vallásos emberek mit tennének akkor, ha kiderülne, hogy tévedtek, és számot kell adni Isten előtt a tetteikért?
Ez alapvetően szerintem csak attól függ hogyan élt. Ateista is lehet jó ember és vallásosból is láttunk már gonoszt. A megítélése eléggé az alapján fog megtörténni hogyan élt. Nem pedig úgy, hogyan ájtatoskodott miközben gonosz volt.
Ismerjük erre a példabeszédet: Az apa mondta a két fiának, hogy menjenek ki a szőlőbe. Az egyik azt mondta kimegy, de nem ment ki végül. A másik azt mondta nem ér rá végül kiment és megcsinálta amit kellet. Ki teljesítette atyja akaratát? Aki mondta de nem csinálta, aki pedig nemet mondott, de végül megcsinálta? (utóbbi)
De ha tételezzük fel, hogy tévedtünk volna? Mi történhetne velünk? Semmi...
De mi történik veled? Ha van Isten, akkor mi lesz veled? Mert ha van, akaratát végrehajtja. Ember a kezét nem fogja meg. Hál Istennek. :) Akkor Te vagy a bajban.....
Értelemszerűen itt nem a tisztességes ateista emberekről van szó, hanem azokról, akik mondjuk tudták, hogy bűn a megcsalás, de mégis szexuális viszonyt folytattak a feleségük mellett a titkárnőjükkel. Mondván, úgysem derül soha sem ki, Isten meg nincs.
Ezek az emberek mit tennének, ha kiderülne, hogy mégis van?
Még valami: Természetesen vannak képmutató vallásos emberek is, ott is tiszta sor, hogy büntetés lenne a jutalom.
grkaty:
Én egy szóval sem mondtam, hogy nem vagyok hívő ember. Te viszont bajban vagy, mivel ítélkezel anélkül, hogy megismernéd a másikat :-)
Én nem félek, nincs miről számot adni. Nem hiszek istenben, de ezen túl nem tettem semmi rosszat, legalábbis nem többet mint bárki más. Egy ateista - csak azért mert ateista - nem rosszabb a szememben a vallásosnál. Elutasítom azt, hogy egy vallásos - csak azért mert vallásos - bármennyire is humánusabb, emberibb, értékesebb, szeretetre méltóbb, jobb szándékú lenne a nem vallásosnál. Egy ateista is lehet jó ember, egy hívő is alávaló.
Nincs objektív bizonyíték a túlvilág, isten stb. létezésére, csupán régi könyvek, amit emberek írtak. Azt nem kérheti számon rajtam isten, hogy ezeknek nem hiszek. Miért kéne hinnem bennük? Ha meg azt szeretné, hogy higgyek benne, adjon egyértelmű jelet.
De tudod mit: engem csak pozitív meglepetés érhet. Meghalok és kiderül, mégis van isten, mennyország, tök jó. De mi lesz ha egy vallásos számára derül ki: nem úgy van, mint hitte?
Ha valaki erkölcös, becsületese ember, annak semmi félnivalója, akár vallásos, alár sem, ha meg nem ilyen, akkor megintcsak mindegy, hogy vallásos vagy ateista.
Azt feltételezni, hogy valaki csak azért, mert nem nem hiszi, hogy van isten, erkölcstelenebb, mint az, aki elz elhiszi, elég primitív dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!