Ha bebizonyosodna mindenki előtt, hogy más bolygón is van élet az mennyire befolyásolná például a keresztény vallást?
"Ha a másik bolygón is emberek élnek, akkor ugyanaz vonatkozik rájuk is, mint a földi emberre. De ha azok a lények nem emberek, akkor nem vonatkozik rájuk semmi, mármint az üdvtörténet szempontjából."
De hogyan definiálod azt, hogy ember? Genetikailag még csak - csak lehet, ámbár, ezen az alapon a csimpánz is igen közeli rokonunk - bár a tapasztalataink szerint még távolról sem ember.
Gondolkodó, civilizációt építő lény? Akkor egy - feltételezett - fejlett földönkívüli még meg is haladhat bennünket ezen a téren. Ő is a - szerintetek - isten által teremtett Univerzumban él, és akkor őket rekesszük ki üdvösségből? Már ha egyébként igényt tartanának rá.
Lehet, hogy szerencséjük is lenne. Ugyanis a nagy felfedezések idején nem nagyon foglalkoztatta a kereszténységet, hogy a távoli területek ember lakói igényt tartanak - e Jézus hitére. Tűzzel - vassal rájuk erőszakolták, megnyugtató, hogy az esetlegesen egyszer felfedezendő idegenek esetében erre az egyház nem tart igényt.
"Egyébként is ostobaság feltételezni, hogy többmilliárd csillag bolygói közül egyiken sincs élet."
Szerinted ostobaság azt feltételezni, hogy a többmilliárd homokszem között a tengerparton az egyik sem él?
Nincs még egy lakott bolygó. De ha van, bizonyítsd be. Ha meg nem tudod bebizonyítani, ne nevezz engem ostobának, mert úgy vélem, hogy szerintem nincs.
Ezt te hol hallottad, hogy a keresztények nem hiszik el az evolúciót? Érdemes lenne ennek azért utána járni...
Egyébként tök mindegy, hogy az idegen lények intelligensebbek-e nálunk vagy sem.
Az üdvtörténet, ami Bibliában le van írva, az nem róluk szól és főleg nem nekik szól.
Az pedig, hogy nekem mit mond a Biblia, az meg teljesen független attól, hogy vannak-e értelmes lények az űrben vagy nincsenek. Ha vannak, akkor is ugyanazt a tízparancsolatot kell betartanom, mintha nincsenek.
Nem bonyolult dolgok ezek. A hit nem scifi, nem űrlényekről, hanem Istenről szól. :)
"Ezt te hol hallottad, hogy a keresztények nem hiszik el az evolúciót? Érdemes lenne ennek azért utána járni... "
Vannak, mondjuk én sem.
"Nincs még egy lakott bolygó. De ha van, bizonyítsd be. Ha meg nem tudod bebizonyítani, ne nevezz engem ostobának, mert úgy vélem, hogy szerintem nincs."
Azt bizonyára hallottad, hogy a bizonyíték hiánya, nem a hiány bizonyítéka.
Ám arra VAN bizonyíték, hogy az Univerzum többé - kevésbé ugyanolyan anyagokból áll, mint Földünk és szűkebb környezete, így a lehetőségek jó eséllyel adottak lehetnek máshol is, más civilizációk kialakulásához. Nem is ez az igazi probléma, hanem más tényezők, egyidejűség kérdése, a távolságok relativisztikus mérete, és mások. Könnyen lehet, hogy nem leszünk képesek közvetlen kapcsolatra velük, ha vannak is. Azt kijelenteni, hogy biztosan nincs más élet, nem lehet.
Egyébként a pozitív eredményre jobbak a kilátások, hiszen egyszer beléjük botolhatunk tetszőleges időn belül, de azt kijelenteni, hogy egyáltalán nincsenek valószínűleg soha nem lehet, mivel az Univerzum - jelen tudásunk szerint - végtelen.
"Szerinted ostobaság azt feltételezni, hogy a többmilliárd homokszem között a tengerparton az egyik sem él?
Nincs még egy lakott bolygó. De ha van, bizonyítsd be. Ha meg nem tudod bebizonyítani, ne nevezz engem ostobának, mert úgy vélem, hogy szerintem nincs."
A te felfogásod szerint azok közül a homokszemek közül egy mégis él (ugyebár a Föld is egy a sok homokszem közül), mondjuk az egy kicsi, homokszemszerű élőlény. Az utóbbi esetben változatlanul butaság feltételezni, hogy egyetlen másik ilyen élőlény sincs a homokszemek között. Csupán a Te hasonlataiddal élek.
Továbbá nem neveztelek egy szóval sem ostobának. Csupán az állításod ostobaság. Van különbség.
"Ezt te hol hallottad, hogy a keresztények nem hiszik el az evolúciót? Érdemes lenne ennek azért utána járni..."
Az élő példa közvetlen alattad. Továbbá a Jehova tanúinak jó része sem hisz az evolúcióban. Igaz, az új pápa (szerencsére) próbálja kicsit modernizálni a keresztény katolikus vallást, többek között az evolúció elismerésével, sok felekezet és ág még most sem hajlandó elfogadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!