Ha volt már egyházi esküvő, aztán válás (és a volt pár még él), akkor ugye nem lehet még egyszer újra mással egyházi esküvője az adott személynek?
Én azt tanultam erről, hogy egy házasság megkötéséhez teljesíteni kell néhány kritériumot, pl: eljutni az értelmünk használatára, azaz érteni, hogy mit is vállalok vele; az összes ilyet nem tudom, de egy pap biztos tájékoztatni tud róla.
Szóval szabályosan megkötött házasságot egyházi szempontból csak a halál bonthat fel. Az egyetlen lehetőség, hogy megvizsgálják, hogy a házasság megkötésekor teljesítették-e a kritériumokat. Ha valamelyiket nem, pl: ha veri valaki a feleségét, akkor nyilván nem tekinthető teljesen normálisnak (hisz normális ember ilyet nem tesz), vagyis a házassága nem is szabályos, mert a megkötésekor nem volt a tudata használatán. Így nem kell felbontani, mert egyházi jog szerint létre se jött a szentség.
Egyébként egyetértek, nyilván ki lehet játszani egy papot, de annak, akinek igazán száít a templomi esküvő, annak kell, hogy legyen annyi hite és erkölcse, hogy nem lép meg egy ilyet.
Valóban, az elhálás az érvényesség feltétele, a nélkül felbontható. De ez természetesen csak a nő szüzességével bizonyítható.
A házastárs verése még nem jelenti a másik gyengeelméjűségét (orvosi értelemben ).
Gondolom, felbontható akkor is, ha a kötés idején az egyiknek szeretője volt, hiszen akkor már az esküt sem tette le érvényesen.
Elég régi a kérdés, de hátha másnak még jól jön... az evangélikus egyháznál van lehetőség második egyházi esküvőre. Az sem baj, ha más felekezet tagja vagy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!