Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért kell megkeresztelni a...

Miért kell megkeresztelni a gyerekeket?

Figyelt kérdés
Tudom hogy az lenne a célja hogy megtisztítsák a bűnöktől, de milyen bűne lehet egy újszülöttnek?

2015. jan. 17. 16:30
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Senkit nem KELL megkeresztelni.

Köztudott dolog, hogy a gyerek, mire felnő, rengeteg gyengeséget hordoz magában önhibáján kívül, pusztán a származása, a családja, az őt körülvevő emberek bűnei miatt. Erre reflektál a kereszténység „áteredő bűn” fogalma – azok a bűnök, amelyekről nem (teljesen) te magad tehetsz, hanem a gyökereid, a származásodból és családodból eredő levetkőzhetetlen sérülések predesztinálnak rá. Kinek jobban, kinek kevésbé, de mindenkinek vannak ilyen áteredő bűnei, hiszen senkinek nincsenek tökéletes szülei, tanárai, senkinek nem múlik el a gyerekkora sérülések nélkül.

A keresztség ez alól ad feloldozást, tehát hitünk szerint egy megkeresztelt megkapja Istentől azt a szabadságot, hogy ha akar, és ereje teljéből küzd ellene, akkor képes lesz legyőzni ezeket az önhibáján kívül magával hozott gyengeségeit.

Fontos, hogy a keresztség nem automatikusan megsemmisíti az áteredő bűnöket, hanem csak kinyitja a lehetőséget, hogy Istennel együtt legyőzd őket, amire pusztán saját erődből nem lennél képes. Ezért aki nem dolgozik minden nap a saját gyengeségeinek a leküzdésén, az hiába is van megkeresztelve.

2015. jan. 17. 16:42
 2/13 anonim ***** válasza:

Kötelezően miért is kéne?

Viszont, ha a római katolikus közösség teljes jogú tagjának akarod tudni (az ő akarata és beleegyezése nélkül), akkor szükséges.

2015. jan. 17. 17:06
 3/13 A kérdező kommentje:

Abban egyet értek hogy mindenkinek le kell győznie a saját gyengeségeit, hogy elkerülje a bűnöket, de ehhez miért van szükség keresztelésre? Ezt enélkül is megteheti. Mi történik ha nincs megkeresztelve?

"pusztán a származása, a családja, az őt körülvevő emberek bűnei miatt "

Hogy lehet valaki felelős mások bűnei miatt?

2015. jan. 17. 17:20
 4/13 anonim ***** válasza:

A keresztség nem csak a bűnök megtisztításáról szól (arról is), hanem egyfajta beavatás is. Általa lesz valaki az egyház tagja, ez által a szentség által fog Krisztushoz tartozni, ahogy Szent Pál is mondja: "akik megkeresztelkedtetek Krisztusra, Krisztust öltöttétek magatokra" (Gal 3,27)

Van valami logikája a felnőttkori keresztelkedésnek is. Ugyanakkor ha valaki igazán hívő és szülő is egyben, és úgy éli meg, hogy Krisztushoz tartozni jó dolog, akkor nyilván nem fogja akarni a saját gyerekét ettől a jóságtól megfosztani.

2015. jan. 17. 17:23
 5/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors válaszokat.

Olyat is hallottam, hogy ha a csecsemő meghal, és nincs megkeresztelve, akkor a pokolra jut. Ezt hogy látod?

2015. jan. 17. 17:38
 6/13 anonim ***** válasza:
50%
A katolikus tanítás szerint mindannyian eredendő bűnnel születünk, amit Ádámtól és Évától öröklünk. Az újszülött megkeresztelése megmenti a Pokoltól a gyermeket, míg nem képes áldozóvá válni, hogy gyónhasson.
2015. jan. 17. 17:38
 7/13 anonim ***** válasza:

senki sem jut pokolra abban az értelemben agogy neked tanitották.

egyebek mellett a megkeresztelkedés azt jelenti, hogy felkészült az ismeret birtokában arra, hogy keresztény életet éljen.

ennnél fogva azokat kell megkeresztelni akik önként vállalják, hogy keresztény életet szeretnének élni.

egy csecsemő nem tud e felől dönteni, s amig döntéséképtelen a szülei felelnek Isten előtt

Jézus sem csecsemőként keresztelkedett meg, és ez a vers is erre utal:

(Máté 28:19, 20) 19 Menjetek hát, és tegyetek tanítvánnyá minden nemzetből való embereket, kereszteljétek meg őket az Atyának, a Fiúnak és a szent szellemnek nevében, 20 és tanítsátok meg őket arra, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek. És íme, én veletek vagyok minden napon a világrendszer befejezéséig.”

egy csecsemőt nem lehet Jézus tanitványává tenni, mert nem tud ismeretet befogadni és dönteni sem efelől....

sajnos egyáltalán nem veszik figyelembe a Teremtő és Jézus szavait.

2015. jan. 17. 18:04
 8/13 A kérdező kommentje:

"egy csecsemőt nem lehet Jézus tanitványává tenni, mert nem tud ismeretet befogadni és dönteni sem efelől.... "

Igy van, és mivel nem tud dönteni bűnös sem lehet. Ha az egyház tényleg azt mondja hogy keresztelés nélkül csecsemők pokolra kerülnek az elég nagy baj. Nem tudom elképzelni hogy Isten csecsemőket küldene pokolra.

2015. jan. 17. 19:14
 9/13 anonim ***** válasza:

(#1 vagyok)

Egyáltalán nem könnyű dolog az embernek felülemelkedni a származásán. Isten nélkül szinte lehetetlen. Általában az összes szentség (és nem csak a keresztség) arról szól, hogy Isten segít neked abban, amit egyedül nem lennél képes megcsinálni. Keresztség nélkül is legyőzheted önmagadat, csak sokkal-sokkal nehezebb. Néhány kivételes embert leszámítva lehetetlen. És miért küszködnél magányosan egy majdnem lehetetlen célért, ha ott van az orrod előtt a végtelen Isten segítsége?

Az ártatlan csecsemők nyilván nem jutnak pokolra. Miért tenne Isten ilyet? De később, felnőttként pokolra juthat, ha bűnt követ el. És keresztség nélkül alig van esélye elkerülni azokat a bűnöket, amikre a környezete, a kultúrája determinálja. Hányszor halljuk azt a mentegetőzést, hogy azért lopott, (épp aktuális: azért gyilkolt), azért hazudik, azért gyűlöli ezeket vagy azokat az embereket, stb., mert "az ő kultúrájában ezt tanulta". "Nem is igazán az ő hibája." - mondják sokan. Éppen ezt a vélekedést teszi semmissé a keresztség. Szabad akaratot, igazi szabadságot kapsz: minden a te döntésed, és minden bűn a te bűnöd. Senki másért nem felelsz, mert Isten felszabadított téged a jóra. A keresztségben lehetőséget kapsz arra, hogy ne csak benne élj abban a világban, amibe beleszülettél, hanem Istennel együtt jobbá is tudd azt tenni. Egyedül ezt ki tudja megcsinálni?

És ez nem csak gyerekkorban igaz, sőt! Egy felnőttként megkeresztelt embernek nem csak származását, hanem egész addigi életét, szokásait le kell győznie, ha kereszténnyé akar várni. Ehhez kell csak igazán Isten segítsége!

2015. jan. 17. 19:41
 10/13 A kérdező kommentje:

Ezt a származást többször is irtad de nem nagyon értem mire gondolsz?

Minden embert Isten teremtett, Ádámtól és Évától származunk. Mindenkinek szabad akarat van, és eldönti hogyan éli le az életét itt. Ha jól szerintem egy szinten is lehet az angyalokkal, ha rosszul akkor meg alávalóbb az állatoknál.

2015. jan. 17. 20:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!