Római katolikusként lehet a temetésem zsidó vallás szerint tartani?
Akit zsidó anya szült, az a zsidó közösség elõtt zsidó.
( Akkor is, ha közben hoszonöt más vallásban tartották nyilván. )
Amúgy egy nevezetes példa: Jean Piere Lustier, Párizs egykori harcegérseke zsidónak született ( szülei a holokauszt áldozatai voltak, keresztény család nevelte fel ) végrendeletében zsidó szertartás szerinti temetést kért. Megkapta. ( Igaz, ha jól tudom, a Notre Dame-ban, a katedrálisban temették el. )
Mindenesetre nem árt, ha felveszed a kapcsolatot a hitközséggel. Ha felmenõid neológok voltak, a MAZSIHISZ -el, ha ortodoxok, a MAOIH -al. ( Bár az ortodoxiával elõfordulhat, hogy nehézkednek. )
A szükséges címeket megtalálod a [link] -n. Ott van link az ortodoxokhoz is.
"20 éves vagyok, ..."
Igazad van, az atyák bölcs mondásainak egyike: "téj meg egy nappal a halálod elõtt!" :)
Apai ágon vannak zsidó rokonaim, már amelyik megvan. A dédszüleim Auschwitz-ban haltak meg, két nagyszülőm és kisebb testvérük meg onnan szabadult, aztán pár évvel később tértek át papíron más hitre.
Sose voltam az a fanatikus, de mindig is érdekelt a zsidó vallás, és ahogy kezdtem megismerni, valahogy úgy éreztem, hogy én abba tartozom, hiába kereszteltek katolikusnak születésemkor. Nem azt mondom, hogy annyira csak ennek élek, de igyekszem betartani a hagyományokat és amit kell.
És ez most a nagymamám miatt is érdekelne, mert 80 évesen már közel van a halálhoz, és tudom, hogy mindig is zsidónak vallotta és érezte magát, csak félelem miatt keresztelkedett át. És ő zsidó szertartást szeretne, ezt már többször mondta, de nem tudom, hogy ilyenkor hogy működik a dolog. De valami ilyen zsidó közösségben nyilván van tartva, mert évente szokott kapni Izraelből levelet meg támogatást a holokauszt miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!