Az igaz, hogy Attila hun király ismerte a kereszténység mivoltát és Jézust?
#kérdező:
Olvasd el az eddigi válaszokat, a lehető legjobban meg lett válaszolva, nem fogom ötödszörre leírni ugyanazt. Ha a szövegértés nem megy, az nem az én hibám. De üsse kő leírom még egyszer, hátha nem voltam világos.
Biztos, hogy ismerte a kereszténységet. Ellenben szinte biztos, hogy ő maga nem volt keresztény. Miért olyan nehéz ezt elképzelni? Miért Isten ostora? Ez is le lett írva, de azért megismétlem, hátha megérted: ekkorra a kereszténység államvallás mind a kettő Római Birodalomban. A lakosság túlnyomó többsége keresztény. Szerinted nem logikus, hogy ahhoz a valláshoz kötődően keresnek dolgokat, a világban történő eseményekre amiben hisznek?
És mégegyszer: lehet, hogy hitt a keresztény Istenben és Jézusban. Viszont semmi sem utal rá, szóval nem kezelhető tényként. Az, hogy te szeretnéd ezt hinni az a te magánügyed, attól még nem valószínű, hogy úgy volt. Szerinted egy hithű keresztény uralkodó tétlenül nézte volna, hogy a seregei templomokat égetnek? Azon az istenét akiben ő is hisz?
#Pietrosol: Azért mert az egyházak képviselik a konvencionális értelemben vett kereszténységet. Hogy ez nálad valamiféle misztikus belső kódex az a te dolgod, nyilván hívő vagy és jól látszik a válaszaidból előbukkanó világszemléleten. Én nem vagyok az, számomra a kereszténység az ami. Egy vallás, ezernyi árnyalatban a különböző egyházak által. Ha most belemegyünk abba, hogy mit jelent kereszténynek lenni és mit jelenthetett Attilának, az rohadt messzire visz és inkább filozófiai semmint történelmi kérdés.
Zárszóként: nagyon valószínűtlen, hogy Attila keresztény lett volna. Se feszületek, se Szentírás, se semmi hasonló nincs a hun leletek közt és a korabeli feljegyzések se állítanak ilyesmit. Azt viszont igen, hogy Catalaunum előtt Attila a sámánjaival tárgyalt a közelgő csata kimeneteléről.
Ha vallásos volt, akkor a tengri hitvilágban hitt.
# 21!
Nem képviseltek semmit. Ha Krisztus arra szólít, hogy viselj fehér trikót és a kék kardigánosok kereszténynek kiáltják magukat, attól még nem lesznek keresztények, mert lényükben nem azok. Mi olyan nehéz ezen? Emellett Jézus Krisztusnak sem voltak külső ismertető jegyei, nem adott fel magáról hirdetést. Sírleletekben keresni a keresztény mivoltot zsákutca. Érdekességként jegyezném meg, hogy a táltosok Jézus Krisztust tekintették az égi táltosnak.
"Zárszóként: nagyon valószínűtlen, hogy Attila keresztény lett volna. Se feszületek, se Szentírás, se semmi hasonló nincs a hun leletek közt és a korabeli feljegyzések se állítanak ilyesmit. Azt viszont igen, hogy Catalaunum előtt Attila a sámánjaival tárgyalt a közelgő csata kimeneteléről.
Ha vallásos volt, akkor a tengri hitvilágban hitt."
Értem. Régészeti emlékek híján valóban nem eldönthető a kérdés, hogy keresztény volt-e vagy sem.
Apropó, egy sámán nem lehet-e keresztény?
Dél-Amerikában rengeteg indiántörzsben még a mai napig vannak gyakorló sámánok, és lám lám ezek a törzsi gyakorló sámánok ismerik Jézust és a kereszténység mivoltát és vannak köztük keresztények. Sőt egy indián sámánnak ott, feltételen ismernie kell Jézust és a kereszténységet a törzsi indián hagyományok és kultúra mellett, hogy a közösség sámánja lehessen. Na ehhez mit szólsz?
# 24!
Szándékosan nem akarod felfogni a lényeget? Folyamatosan az egyházzal példálózol, azzal hasonlítasz össze mindent, holott nyilvánvalóan nem képviselték a krisztusi tanítást.
Ha egy vödör sár elé kiraknak egy táblát, strand felirattal és ott áll öt ember, akik a sárra mutatva azt mondják, hogy itt a strand, akkor az strand lesz? Ehhez szerintem a megkülönböztető és elemző képességet egy rugós alátét szintjére kell leszállítani. Vagy csak arról van szó, hogy semmiképp nem vagy hajlandó változtatni a meglátásodon, nehogy sérüljön a fantáziavilágodban létező éleslátásról való álmodozásod és ehhez még az ostobaságot is bevállalod?
# 26!
Semmi köze semmiféle hitvilágnak ahhoz amiről írtam. Magam csak az értelem minimumáról beszéltem, hogy képese-e az ember felfedezni a különbséget arc és álarc között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!