Honnan ered a karácsony? Mit mond a Biblia róla?
Köszönöm az eddigi írásokat:-)
#1 ha igaz amit írtál, pogány az eredete, hogyan merik azt Krisztussal bármilyen formában is elegyíten? Ez nem Istenkáromlás?
utánanéztem, mi volt az az ünnep. Ezt találtam:
Mi volt a János 10:22-ben említett „felavatás ünnepe”?
Isten parancsára a zsidóknak három, évszakokhoz kapcsolódó ünnepet kellett megtartaniuk: a kovásztalan kenyerek ünnepét kora tavasszal, a pünkösd ünnepét késő tavasszal, a betakarítás ünnepét ősszel. Ám a János 10:22-ben említett ünnep télen volt. Ilyenkor Jehova templomának az újbóli felavatásáról emlékeztek meg, mely i. e. 165-ben történt. Az ünnep kiszlév hónap 25-én, körülbelül a téli napforduló idején kezdődött, és nyolc napig tartott. Mi az eredete?
IV. Antiokhosz Epiphanész, a szíriai szeleukida uralkodó elhatározta, hogy véget vet a zsidók vallásának és szokásainak. Ezért i. e. 168-ban pogány oltárt építtetett Jehova oltárára a jeruzsálemi templomban, és áldozatokat mutatott be rajta a görög istennek, Zeusznak.
Ez az eset robbantotta ki a Makkabeusok felkelését. Makkabeus Júdás, a zsidók vezetője visszafoglalta Jeruzsálemet a szeleukidáktól, leromboltatta a beszennyezett oltárt, és újat építtetett a helyére. Pontosan három évvel azután, hogy IV. Antiokhosz megszentségtelenítette az oltárt, Júdás újra felavatta a megtisztított templomot. A zsidók decemberben mind a mai napig megtartják a felavatás ünnepét (héberül chanuk·ká′), mely hanukaként ismert.
hogyan merik azt Krisztussal bármilyen formában is elegyíten? Ez nem Istenkáromlás?
Az, hogy Istenkáromlás-e, azt döntse el mindenki saját maga, az ismeretének fényében. Minden embernek joga van eldönteni, hogy megünnepli-e vagy sem. De jó, ha észben tartjuk, hogy "mi elfogadható az Úr előtt".(Efézus 5:10)
szerintem mind a majd 8 millió más:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!