Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha én görög katolikus vagyok,...

Ha én görög katolikus vagyok, de nem értek egyet, nem tudok azonosulni a katolikus egyházzal, akkor így automatikusan ortodoxxá válok?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy papíron nem stb., de úgy elméletileg

Katolikus egyház alatt pedig a kat. egyház szervezetét értem, a pápát, a Vatikánt stb.

2010. jan. 31. 16:14
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

A görögkatolikus és az ortodox az két külön felekezet. A görögkatolikus csupán egyik része a katolikus vallásnak, nem külön vallás.

Ha katolikusként nem fogadod el a római pápát, akkor nem vagy hívő katolikus, mert a katolicizmusban az egyik fő hittétel az abban való hit, hogy a római pápa az egyetemes egyház feje és Isten földi helytartója, valamint tévedhetetlen hitbéli kérdéseknem.

Ha ortodox akarsz lenni, meg kell látogatnod egy ortodox papot, s kérned csatlakozásodat az ortodoxiához. Újra nem kell keresztelkedni, a katolikus keresztelés érvényesnek számít ortodox szempontból. A többit majd a pap elmondja személyesen. Mivel felnőtt vagy, valószínű, hogy lesz egy kis rövid hittan is, hiszen meg kell ismerned az ortodox hitet, ami bár hasonló a katolikushoz, mégsem mindenben azonos vele.

2010. jan. 31. 19:07
 12/14 anonim ***** válasza:

"a románok ugye ortodoxok"

A románok többsége ortodox, de köztük egy jelentős kisebbség katolikus, mégpedig görögkatolikus. Nagyjából a románok 10 %-a katolikus. A Román Görögkatolikus Egyház az egyik nagyobb egyház a 22 keleti-katolikus egyház között.

2010. jan. 31. 19:10
 13/14 anonim ***** válasza:

"meg a rítust tekintve a gör.kat. vallás egyezik az ortodoxszal"

Ez általában igaz, de nem pontos.

Az ortodoxok 99 %-a bizánci rítusú és a katolikusok kb. 2 %-a szintén bizánci rítusú. De ez csak a rítus. A hitelvek nem ugyanazok. Mint ahogy pl. a latin rítusú ortodoxok (ilyenek is vannak) rítusa is egyezik a katolikusok 97-98 %-ának a rítusával, de attól ez még nem ugyanaz a vallás.

2010. jan. 31. 19:12
 14/14 anonim ***** válasza:
Igen, ez a katolikus álláspont. Az ortodox meg pont az ellenkezője.
2010. febr. 1. 08:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!