Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha van hitem, de ehhez a...

Ha van hitem, de ehhez a hithez nem tartozik vallás, akkor ateista vagyok?

Figyelt kérdés
2014. dec. 1. 09:34
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

Kedves Filoszgod!

Én sem akarok vitatkozni, de ugyanaz a levél, ahol azt mondja a Biblia, hogy hit által vitt Ábel becsesebb áldozatot, mint Káin, azt is mondja két fejezettel korábban, hogy "csaknem minden vérrel tisztíttatik meg a törvény szerint, és vérontás nélkül nincsen bűnbocsánat. Annakokáért szükséges, hogy a mennyei dolgoknak ábrázolatai effélékkel tisztíttassanak meg, magok a mennyei dolgok azonban ezeknél különb áldozatokkal. Mert nem kézzel csinált szentélybe, az igazinak csak másolatába ment be Krisztus, hanem magába a mennybe, hogy most Isten színe előtt megjelenjék érettünk. Nem is, hogy sokszor adja magát áldozatul, mint ahogy a főpap évenként bemegy a szentélybe idegen vérrel; Mert különben sokszor kellett volna szenvednie a világ teremtetése óta; így pedig csak egyszer jelent meg az időknek végén, hogy áldozatával eltörölje a bűnt. És miképpen elvégezett dolog, hogy az emberek egyszer meghaljanak, azután az ítélet: Azonképpen Krisztus is egyszer megáldoztatván sokak bűneinek eltörlése végett, másodszor bűn nélkül jelen meg azoknak, akik őt várják idvességökre." (Zsd 9,22-28)

Mivel a bűnbocsánat nem érhető el vérontás nélkül, a bűn azonban ott van az ember szívében, lehetetlen ajándékokat adni Istennek, ha az engesztelés vére nem folyt ki. Mivel a zöldség nyakának elvágása nem eredményez vért, a bűnt továbbra sem fedezi el semmi, azaz nincs alapja a válasznak. Az Újszövetség sem írta felül az örök törvényszerűséget, csak más mederbe terelte. Nem nekem, neked vagy bárki másnak kell vért ontani, hanem el kell fogadnunk Jézus Krisztus Vérét, mint az engesztelés vérét, és az értünk adott váltságot, ez a hit pedig működésbe hozza Isten kegyelmét anélkül, hogy nekünk magunknak kellene vért áldoznunk ehhez.

Az ószövetségi áldozat nem volt tökéletes, hanem eltakarta csupán a bűnöket, de nem törölte el. Erre csak Jézus Krisztus Vére képes.

"Krisztus pedig megjelenvén, mint a jövendő javaknak főpapja, a nagyobb és tökéletesebb, nem kézzel csinált, azaz nem e világból való sátoron keresztül, És nem bakok és tulkok vére által, hanem az ő tulajdon vére által ment be egyszer s mindenkorra a szentélybe, örök váltságot szerezve. Mert ha a bakoknak és bikáknak a vére, meg a tehén hamva, a tisztátalanokra hintetvén, megszentel a testnek tisztaságára: Mennyivel inkább Krisztusnak a vére, aki örökké való Lélek által önmagát áldozta fel ártatlanul Istennek: megtisztítja a ti lelkiismereteteket a holt cselekedetektől, hogy szolgáljatok az élő Istennek." (Zsd 9,11-14)

2014. dec. 1. 15:18
 22/25 A kérdező kommentje:
Ennek már megint mi köze a témához?
2014. dec. 1. 15:21
 23/25 anonim ***** válasza:
Nem szúrt el semmit, hiszen minden úgy megy napjainkban is ahogy előre megmondta,
2014. dec. 1. 17:00
 24/25 anonim ***** válasza:

nem vagy ateista, te igazi vallásos ember vagy.

Szerintem nem az a vallás, amikor megadott szabályok, parancsolatok szerinte élsz, mert akkor nem tudsz önmagad lenni.

2014. dec. 9. 19:35
 25/25 anonim ***** válasza:
mi ez a sok valláskárosult már szinte jehovista válasz?
2014. dec. 10. 07:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!