Személyválogató az Úr? Ha szerintetek nem, akkor miért?
A búza és a konkoly mi?
Ezt a példát hogyan kell értelmezni?
A Máté írása szerint való Szent Evangéliom » 25. fejezet
4
Mert épen úgy van ez, mint az az ember, aki útra akarván kelni, eléhívatá az ő szolgáit, és amije volt, átadá nékik.
15
És ada az egyiknek öt tálentomot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek az ő erejéhez képest; és azonnal útra kele.
16
Elmenvén pedig aki az öt tálentomot kapta vala, kereskedék azokkal, és szerze más öt tálentomot.
17
Azonképpen akié a kettő vala, az is más kettőt nyere.
18
Aki pedig az egyet kapta vala, elmenvén, elásá azt a földbe, és elrejté az ő urának pénzét.
19
Sok idő múlva pedig megjöve ama szolgáknak ura, és számot vete velök.
20
És előjövén aki az öt tálentomot kapta vala, hoza más öt tálentomot, mondván: Uram, öt tálentomot adtál vala nékem; ímé más öt tálentomot nyertem azokon.
21
Az ő ura pedig monda néki: Jól vagyon jó és hű szolgám, kevesen voltál hű, sokra bízlak ezután; menj be a te uradnak örömébe.
22
Előjövén pedig az is, aki a két tálentomot kapta vala, monda: Uram, két tálentomot adtál volt nékem; ímé más két tálentomot nyertem azokon.
23
Monda néki az ő ura: Jól vagyon jó és hű szolgám, kevesen voltál hű, sokra bízlak ezután; menj be a te uradnak örömébe.
24
Előjövén pedig az is, aki az egy tálentomot kapta vala, monda: Uram, tudtam, hogy te kegyetlen ember vagy, aki ott is aratsz, ahol nem vetettél, és ott is takarsz, ahol nem vetettél;
25
Azért félvén, elmentem és elástam a te tálentomodat a földbe; ímé megvan ami a tied.
26
Az ő ura pedig felelvén, monda néki: Gonosz és rest szolga, tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, és ott is takarok, ahol nem vetettem;
27
El kellett volna tehát helyezned az én pénzemet a pénzváltóknál; és én, megjövén, nyereséggel kaptam volna meg a magamét.
28
Vegyétek el azért tőle a tálentomot, és adjátok annak, akinek tíz tálentoma van.
29
Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és megszaporíttatik; akinek pedig nincsen, attól az is elvétetik, amije van.
30
És a haszontalan szolgát vessétek a külső sötétségre; ott lészen sírás és fogcsikorgatás.
Isten határozottan NEM személyválogató! Ő mindenki életéért: szegényért, gazdagért, drogosért, bűnözőért stb. elküldte az egyetlen fiát, hogy nekünk életünk lehessen, mert Ő annyira szeret minket! Bárki jöhet hozzá, Ő nem tesz különbséget ember-ember között!:) Igeversek is alátámasztják ezt a tényt:
5 Mózes 10:17 "Mert Istenetek, az Úr, istenek Istene és uraknak Ura. Ő a nagy, erős és félelmes Isten, aki nem személyválogató, és akit nem lehet megvesztegetni."
Lukács 20:21 Ezek megkérdezték tőle: "Mester (Jézus), tudjuk, hogy helyesen szólsz és tanítasz, és nem vagy személyválogató, hanem az igazsághoz ragaszkodva tanítod az Isten útját."
Apostolok cselekedetei 10:34 Erre Péter beszélni kezdett, és ezt mondta: "Most kezdem igazán megérteni, hogy nem személyválogató az Isten,.."
Róma 2:11 "Mert Isten nem személyválogató."
SZóval, nekünk se kell azok lennünk, fel is hívja a figyelmünket erre, teljes komolysággal int bennünket Jézus, hogy ne legyünk személyválogatóak!
Jakab 2:1 "Testvéreim, amikor dicsőséges Urunkba, a Jézus Krisztusba vetett hitetek szerint éltek, ne legyetek személyválogatók. "
Efezus 6:9 "Ti pedig, urak, ugyanígy bánjatok velük, hagyjátok a fenyegetést, mivel tudjátok, hogy él a mennyekben az Úr, aki nekik is, nektek is Uratok, és aki nem személyválogató."
Róma 2:1 "Ezért nincs mentséged, te ítélkező ember, mert amikor más felett ítélkezel, magadat ítéled el, hiszen magad is ugyanazt cselekszed, miközben ítélkezel!"
Malakiás 2:9 "Ezért én is megvetetté és megalázottá teszlek benneteket az egész nép előtt, mert nem ügyeltetek útjaimra, és személyválogatók vagytok, amikor útmutatást adtok."
TEGYÜK fel, hogy felkérsz egy művészt, készítsen rólad portrét. Amikor elkészül a mű, teljesen lenyűgöz; a hasonlóság szinte tökéletes. Arra gondolsz, milyen büszkén nézegetik majd ezt a képet a gyermekeid, unokáid és az ő unokáik.
Néhány nemzedékkel később azonban az egyik utódod úgy gondolja, hogy nem túl előnyös, hogy a homlokodnál kopaszodsz, így odarajzol valamennyi hajat. Egy másiknak nem tetszik az orrod formája, így ő azt változtatja meg. Az elkövetkező nemzedékek további „javításokat” végeznek a portrén — végül a kép már alig hasonlít rád. Ha tudnád, hogy ez fog történni, mit éreznél? Biztos dühös lennél.
Szomorú, hogy ez a portréról szóló történet tulajdonképpen igaz, mégpedig a névleges keresztény egyház esetében. A történelem azt mutatja, hogy röviddel Krisztus apostolainak halála után a „keresztényiség” arculata* kezdett megváltozni, pontosan úgy, ahogyan azt a Biblia megjövendölte (Máté 13:24–30, 37–43; Cselekedetek 20:30).
Persze nagyon is helyénvaló, hogy a Biblia alapelveit különböző kultúrákban és korokban alkalmazzák. Az viszont már egyáltalán nem, hogy átalakítják a Biblia tanításait az éppen népszerű nézeteknek megfelelően. Pedig pontosan ez történt....
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!