Gyászolni bűn? Van erre valami utalás valamelyik vallásban?
A Bibliában Isten a következőt mondja Ezékiel prófétának:
"Embernek fia! ímé, én elveszem tőled szemeidnek gyönyörűségét hirtelen halállal, és ne sírj és ne jajgass, se könyed ne hulljon. Fohászkodjál csöndesen, halottakért való sírást ne tégy, fejékességedet kösd fel, és saruidat vedd lábaidra, s ne fedezd be bajuszodat, és az emberek kenyerét ne egyed." (Ez 24,16-17)
A póféta engedelmeskedett az isteni parancsnak:
"És szólék reggel a néphez, és estére meghala feleségem, és úgy cselekedém reggel, a mint meg vala hagyva nékem."(18. vers).
Talán az embereknek furcsa lehet ez a hozzáállás, de a magyarázat erre az, hogy a Szentírás tanítása szerint nem az első halál a legfájdalmasabb, mert abból még van feltámadás. Egyesek majd örök életre támadnak fel, míg mások kárhozatra (Dán 12,2). Addig az ember öntudatlan állapotban nyugszik a sírban - tehát nem "szólít Isten magához senkit" (Lásd Dán 12,13; 1Kir 11,43). Ami a Szentírás szerint a legfájdalmasabb, az a "második halál", ami csak a Jelenések könyében előforduló kifejezés. Onnan ugyanis már nincs feltámadás, az a végső megsemmisülés.
"Jézus sírt, amikor megtudta, hogy barátja, lázár meghalt."
Olvasd el a történetet kicsit figyelmesebben. Nem Lázár miatt sírt. Ezt csak az emberek gondolták róla.
"ez csak a prófétának szólt, másra nem vonatkozott. ezékielnek pl ezt kellett tennie:"
Jeruzsálem ostromának a kiábrázolása, és az Izráel házának szóló próféciák valóban elsősorban a prófétának, és a népének szóltak. Az Egyház azonban azért vette fel Ezékiel könyvét a kánonba, mert hiszi azt, hogy az Egyháznak szóló üzenetet is tartalmaz, különösen a mindennapi életre vonatkozóan. Ha valaki olyan értelmezését nyújtja ennek a könyvnek, hogy amit Isten mondott, az mind csak a prófétának szólt, és nekünk nincs benne semmi tanulság, akkor az egész könyv semmit se fog neki jelenteni. Az Egyház azonban hiszi, hogy Ezékielen keresztül nekünk is üzent az Isten.
Kedves Miquel
Isten nem szólít magához senkit sem. Ha fontos neked a regényírásodhoz az igazság, akkor a Biblia nem tanítja a lélek halhatatlanságát.
Ha nem vagy a vallás terén elfogult, nem fog neked semmilyen problémát sem csinálni, ha elolvasod a Prédikátor 9:7,12 /Károliban találod ezen a helyen , némely fordítás más vers alatt adja vissza ugyanezt a szöveget/
Pld. az Ezékiel 33:11 szintén leírja a Biblia Istene álláspontját. Nem kívánja senki halálát sem, azt akarja, hogy még a gonosz is térjen meg útjáról, hogy élhessen, természetesen itt a Földön.
Ez a tan, késöbb került be a keresztények tradiciójába, nem tanította Jézus Krisztus sem.
Isten nem szólít magához senkit sem. Bár sokan azzal a kegyetlenséggel vádolták és vádolják, hogy ha meghal kisgyermekük, az Istennek angyalka kellett.... szörnyü kegyetlen vád a szeretö Isten ellen. De így hiszik az emberek milliói
Nem vagyok vallásos, kedves utolsó, noha felmenőim közül sokan mindent megtettek ennek érdekében. A bibliába bele-belenéztem (csak azért, hogy nehogy rám süssék, hogy tudatlanságból választottam az ateizmust), de nem győzött meg semmiről.
Azt, hogy "isten magához szólította", nos azt a temetéseken szoktam hallani, jellemzően papok szájából, és pontosan ez ihlette a kérdésemet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!