Bűnnek számít-e úgy vétkezni, hogy nem tudok róla, hogy amit teszek azzal ártok valakinek?
Figyelt kérdés
Például cselekszek valamit abban a tudatban, hogy az a helyes, de közben a cselekedetemmel másoknak szenvedést okozok. Nem úgy értem, hogy balul sül el valami jó dolog, hanem, hogy alulinformált vagyok cselekedeteim következményeivel kapcsolatban. Úgy is kérdezhetném, hogy bűn-e alulinformáltnak lenni?2010. jan. 26. 16:30
1/20 anonim válasza:
"A törveny nemtudasa nem jogosit fel a törveny hatalma alol!"
2/20 A kérdező kommentje:
Ez nekem is beugrott. De itt most MÁSRÓL VAN SZÓ:
Tegyük fel, hogy a törvényt tudod az utolsó betűig. Próbálsz aszerint cselekedni, de mivel nem mérted fel eléggé a körülményeket (nem gondoltál eléggé utána), cselekedeteddel ellentétes hatást érsz el.
2010. jan. 26. 16:42
4/20 anonim válasza:
Az attol is függ, hogy mit követtel el!
5/20 A kérdező kommentje:
Nem tévedésre gondolok. Úgy értem, hogyha vettem volna a fáradtságot, és alaposan utánanéztem volna a dolgoknak (ok-okozati viszonyok), akkor másképp cselekedtem volna, és ezzel nem okoztam volna rosszat. De én úgy cselekedtem, hogy nem néztem elég alaposan utána a dolgoknak ( mert lusta voltam például ). Bűn-e ez?
2010. jan. 26. 16:58
6/20 A kérdező kommentje:
"Az attol is függ, hogy mit követtel el!"
A bűn mértéke függ tőle. De bűn-e vagy sem?
2010. jan. 26. 16:59
7/20 anonim válasza:
nem mindegy hogy nem neztel utana hogy teli gumi kell az autora vagy sem, es nyari gumival elütöttel valakit es meghalt.. attol függ , hogy mi az amiben tevedtel.. az eset sulyossaga, amugy az alulinformaltsagot ugy hivjak, hogy gondatlansag.....
8/20 anonim válasza:
a gondatlansagbol elküvetett dolgok csökkentik a büntetest, de nem zarjak ki!
9/20 anonim válasza:
Ha már vallás. Meggyónni, megbánni is csak azt lehet, amit te bűnként értékelsz, és ezáltal megtisztul a lelkiismereted.
10/20 A kérdező kommentje:
Például gondatlanságból rossz pártra szavazok, és ezért kihal a fajom. Akkor bűnös vagyok-e?
2010. jan. 26. 17:09
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!