Ez bűnnek számít?
Mi van akkor ha a pap közeledik a nő felé?
Ha pl. megpuszilja, átöleli kicsit hosszabban mint kellene, vagy esetleg ha "véletlen" megcsókolja stb. Ez bűn?
Kicsit általánosabban: a mai világban hol van a cölibátus "határa"? Mit szabad és mit nem egy katolikus papnak a nővel szemben?
Kérdésem pusztán elméleti jellegű.
Előre is köszönöm a válaszokat/véleményeket!
Maximum petting.
Viccet félretéve:
A katolikus egyház max a szexuális érzelmek nélküli vígasztaló vagy öröm ölelést és puszit engedélyezi. Annál többet nem.
Pedig egyáltalán nem volna bűn.
Lassan a száján át lélegeztetés is paráznaság lesz.
A cölibátus ékes példája annak mennyire ember ellenes ez a vallás, és mennyire demgagóg, és ami azt illeti vagyon központú.
Megnyomorítja a követőit.
Nem mellesleg szerintem Isten azért adta az életet, hogy éld! És nem azért, hogy bezárkózz, és ne éld.
Meggyőződésem, hogy a szerzetes és apáca él a legellentétesebben isten szándékával.
Dowd jól beszél, a cölibátus emberi találmány és a Bibliával és Isten szándékával ellentétes.
A református lelkészek simán élhetnek házasságban. Szóval Isten előtt nem bűn a cölibátus, csak és kizárólag a katolikus egyház szemében az.
Szervusz
Amit a kérdésed alatt írtál, az mind bűnnek számit a bibliai tanítás szserint.
Nincsenek kategóriák, a törvény, az alapelv az egységes, minden emberre vonatkozik.
A kérdéseddel kapcsolatban ez Krisztus tanítása:
„Mindaz, aki kitartóan néz asszonyra, hogy szenvedélyre gyúljon iránta, már házasságtörést követett el vele szívében” (Máté 5:28).
Ez egy alapelv, amelyet az általad feltett kérdésre is lehet alkalmazni. Amikor bármilyen okból egy férfi megérint egy nőt, erre kell gondolnia, és akkor mindig tudja, hol a határ.
a Biblia nem tanitja a colibatust.
Pont az ellenkezojet.
Szia!
Na én a kérdésedhez nem tudok sokat hozzászólni, de a kommentekhez egy kicsit igen.
Megnyomorítja-e az embert a cölibátus? Hát igen, van aki nem bírja, és megnyomorodik tőle, de miért tesz olyan fogadalmat, amit nem tud megtartani? Voltam egy kolostorban egy hétvégén, ahol nagyon jó volt látni a szerzeteseket, mert annyira élettelin, buzgón élték meg a hitüket! És nem tűntek távoli szenteknek, olyanok voltak, mint a hétköznapi emberek. A cölibátusnak van értelme, még ha ez eléggé vitatható is. Valóban nem jó, hogy ez rá van húzva mindenkire, ennek sokkal inkább önkéntesnek kellene lennie. A szerzetesek és apácák viszont szerintem nem ezzel tesznek Isten ellen, hanem azzal, ha kivonulnak a világból. Ma már ez viszont nem jellemző, nagyon sok ponton kapcsolódnak ők is az élethez.
Mi értelmét látom a cölibátusnak? Vannak lelkészcsalád ismerőseim, és hááát... na... nem mindig annyira szép, amit ott látok. Tudod, egy papnak szolgálnia kell a gyülekezetét, de a családdal is kell foglalkoznia. De ha Mari néninek csütörtökön este 18:30-kor jut eszébe, hogy el akarja mondani neki, hogy a nővérének a volt férjének az öccse zaklatja őket és jaj de kell, hogy a tiszteletes úr imádkozzon értük, akkor neki bizony ott kell hagynia a családi vacsorát, a gyerekfürdetést, a közös tanulást, meseolvasást, akármit, amit éppen olyankor szoktak csinálni, és meghallgatnia, ahogy Mari néni elsírja magát neki. És Mari néninek nem tűnik fel, hogy a lelkész bácsinak korog a gyomra, vagy hogy bent bőgnek a gyerekek, mert az anya egyedül nem győzi velük. Még rosszabb a helyzet, ha az anya is lelkészként, vagy hittanoktatóként szolgál. Arról már nem is beszélve, hogy milyen terhetek ró a szülők pozíciója és mindennapi stresszelése a gyerekre.
Röviden összefoglalva: szerintem jó dolog, ha valaki úgy tudja odaszánni az életét Istennek, hogy nem vállal fel mellé olyan terheket, amiket nem tud elhordozni. Ez kinek a cölibátus, kinek a család... A különbség az, hogy az utóbbiról már ritkábban beszélünk.
Nem kell ahhoz szerzetesnek lenned,vagy cölibátust fogadnod hogy ne élj szexuális életet. Én jó pár éve egyedül vagyok, pedig nem vagyok vallásos.(sem csúnya vagy igénytelen). Az Ember megtanulja elfogadni a sorsát.
Sok ember van így még, főleg ebben az erkölcstelen romlott mai világban.Manapság már nem a valódi értékek számítanak.
Nembaj az egyedüllét erőt ad és olyan energiákat szabadít fel amiket korábban sosem gondoltam volna.
Nem véletlen hogy a világtörténelem legnagyobbjainak figyelmét sem a párkapcsolat vagy a szexualitás kötötte le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!