Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ez bűnnek számít?

Ez bűnnek számít?

Figyelt kérdés

Mi van akkor ha a pap közeledik a nő felé?

Ha pl. megpuszilja, átöleli kicsit hosszabban mint kellene, vagy esetleg ha "véletlen" megcsókolja stb. Ez bűn?

Kicsit általánosabban: a mai világban hol van a cölibátus "határa"? Mit szabad és mit nem egy katolikus papnak a nővel szemben?

Kérdésem pusztán elméleti jellegű.

Előre is köszönöm a válaszokat/véleményeket!

2014. okt. 30. 22:03
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Semmilyen közeledés nem szabad. Sőt tiltott minden efféle dolog. Ha mégis ilyet tesz máglyán égjen el.
2014. okt. 30. 22:19
 2/9 anonim ***** válasza:
80%

Maximum petting.

Viccet félretéve:

A katolikus egyház max a szexuális érzelmek nélküli vígasztaló vagy öröm ölelést és puszit engedélyezi. Annál többet nem.

Pedig egyáltalán nem volna bűn.

Lassan a száján át lélegeztetés is paráznaság lesz.

2014. okt. 30. 22:22
 3/9 anonim ***** válasza:
A Biblia nem tiltja a hazassagot. Jezus kovetoinek is volt felesegük. Bàr Jézusnak nem volt,neki mas feladata volt, tudta hogy meg fog halni,ezert nem lett volna szeretetteljes,ha megnősül.
2014. okt. 31. 09:39
 4/9 anonim ***** válasza:
54%

A cölibátus ékes példája annak mennyire ember ellenes ez a vallás, és mennyire demgagóg, és ami azt illeti vagyon központú.

Megnyomorítja a követőit.

Nem mellesleg szerintem Isten azért adta az életet, hogy éld! És nem azért, hogy bezárkózz, és ne éld.

Meggyőződésem, hogy a szerzetes és apáca él a legellentétesebben isten szándékával.

2014. okt. 31. 09:43
 5/9 Kései Sirató ***** válasza:

Dowd jól beszél, a cölibátus emberi találmány és a Bibliával és Isten szándékával ellentétes.

A református lelkészek simán élhetnek házasságban. Szóval Isten előtt nem bűn a cölibátus, csak és kizárólag a katolikus egyház szemében az.

2014. okt. 31. 10:34
 6/9 KZitus ***** válasza:

Szervusz

Amit a kérdésed alatt írtál, az mind bűnnek számit a bibliai tanítás szserint.

Nincsenek kategóriák, a törvény, az alapelv az egységes, minden emberre vonatkozik.

A kérdéseddel kapcsolatban ez Krisztus tanítása:

„Mindaz, aki kitartóan néz asszonyra, hogy szenvedélyre gyúljon iránta, már házasságtörést követett el vele szívében” (Máté 5:28).

Ez egy alapelv, amelyet az általad feltett kérdésre is lehet alkalmazni. Amikor bármilyen okból egy férfi megérint egy nőt, erre kell gondolnia, és akkor mindig tudja, hol a határ.

2014. okt. 31. 15:33
 7/9 sandor76 ***** válasza:

a Biblia nem tanitja a colibatust.

Pont az ellenkezojet.

2014. okt. 31. 19:52
 8/9 Sztracsatellavagyok ***** válasza:

Szia!

Na én a kérdésedhez nem tudok sokat hozzászólni, de a kommentekhez egy kicsit igen.

Megnyomorítja-e az embert a cölibátus? Hát igen, van aki nem bírja, és megnyomorodik tőle, de miért tesz olyan fogadalmat, amit nem tud megtartani? Voltam egy kolostorban egy hétvégén, ahol nagyon jó volt látni a szerzeteseket, mert annyira élettelin, buzgón élték meg a hitüket! És nem tűntek távoli szenteknek, olyanok voltak, mint a hétköznapi emberek. A cölibátusnak van értelme, még ha ez eléggé vitatható is. Valóban nem jó, hogy ez rá van húzva mindenkire, ennek sokkal inkább önkéntesnek kellene lennie. A szerzetesek és apácák viszont szerintem nem ezzel tesznek Isten ellen, hanem azzal, ha kivonulnak a világból. Ma már ez viszont nem jellemző, nagyon sok ponton kapcsolódnak ők is az élethez.

Mi értelmét látom a cölibátusnak? Vannak lelkészcsalád ismerőseim, és hááát... na... nem mindig annyira szép, amit ott látok. Tudod, egy papnak szolgálnia kell a gyülekezetét, de a családdal is kell foglalkoznia. De ha Mari néninek csütörtökön este 18:30-kor jut eszébe, hogy el akarja mondani neki, hogy a nővérének a volt férjének az öccse zaklatja őket és jaj de kell, hogy a tiszteletes úr imádkozzon értük, akkor neki bizony ott kell hagynia a családi vacsorát, a gyerekfürdetést, a közös tanulást, meseolvasást, akármit, amit éppen olyankor szoktak csinálni, és meghallgatnia, ahogy Mari néni elsírja magát neki. És Mari néninek nem tűnik fel, hogy a lelkész bácsinak korog a gyomra, vagy hogy bent bőgnek a gyerekek, mert az anya egyedül nem győzi velük. Még rosszabb a helyzet, ha az anya is lelkészként, vagy hittanoktatóként szolgál. Arról már nem is beszélve, hogy milyen terhetek ró a szülők pozíciója és mindennapi stresszelése a gyerekre.

Röviden összefoglalva: szerintem jó dolog, ha valaki úgy tudja odaszánni az életét Istennek, hogy nem vállal fel mellé olyan terheket, amiket nem tud elhordozni. Ez kinek a cölibátus, kinek a család... A különbség az, hogy az utóbbiról már ritkábban beszélünk.

2014. nov. 1. 00:13
 9/9 anonim ***** válasza:

Nem kell ahhoz szerzetesnek lenned,vagy cölibátust fogadnod hogy ne élj szexuális életet. Én jó pár éve egyedül vagyok, pedig nem vagyok vallásos.(sem csúnya vagy igénytelen). Az Ember megtanulja elfogadni a sorsát.

Sok ember van így még, főleg ebben az erkölcstelen romlott mai világban.Manapság már nem a valódi értékek számítanak.

Nembaj az egyedüllét erőt ad és olyan energiákat szabadít fel amiket korábban sosem gondoltam volna.

Nem véletlen hogy a világtörténelem legnagyobbjainak figyelmét sem a párkapcsolat vagy a szexualitás kötötte le.

2014. nov. 1. 01:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!