A tudomány és varázslat között hol van a határ?
A tudomány a világ megismerésére való törekvés közben szerzett információ, tapasztalatok és módszerek gyűjtőneve. A pattogatott kukorica a megismerésre váró világ részeként a tudomány tárgya.
Varázslat ezzel szemben nem létezik, a varázslattal kapcsolatos információk hazugságnak, a tapasztalatok átverésnek, a módszerek ügyes trükknek bizonyulnak, amiket a tudomány leleplez.
A tudomány eredményei egyetemesek, a mágia csupán a becsaphatóság függvénye.
"Bármely kellőképpen fejlett technológia megkülönböztethetetlen a varázslattól." - Clarke harmadik törvénye ;p
Arthur C. Clarke arra gondolt, hogy annak a számára, aki nem tudja, hogy valami hogyan működik, minden csodának és varázslatnak tűnik.
Ezt egészíti ki a Foglio-féle törvény:
"Bármely kellőképpen analizált varázslat megkülönböztethetetlen a tudománytól."
Azaz, ha ismered, hogy valami hogyan működik, akkor megszűnik varázslatnak lenni.
És igazából teljesen mindegy, hogy varázspálca-suhintással békává változtatásról vagy egy gőzturbina összeszereléséről van szó. Ha működik, ha megmagyarázható, akkor a világ működésének a része, tehát tudomány.
Ha olyan világban élnénk, ahol működik a varázslás, akkpr a varázslás is technológia és tudomány lenne.
Ennyi az egész különbség a tudomány és a varázslat között: az egyiket érted, a másikat nem érted.
"az egyiket érted, a másikat nem érted"
Pontosabban nem biztos, hogy te érted - de meg lehet érteni.
A másikat pedig nem lehet megérteni, csak megtanulni.
Még ha működne is a varázslat - hogyan magyarázod meg, hogy az egyik varázslathoz pl. péntek éjfélkor keresztútnál agyoncsapott ökörbéka vére kell, amit a bal lábszárából vettél, és semmi más nem jó?
Vagy hogyan fogod ezt kitalálni, ha idáig nem tudtad?
A tudományban következnek egymásból a dolgok, és sokszor előre lehet tudni valamit, mielőtt kipróbálnád.
:)
Jo a kerdes
Egy esemeny mindaddig misztikum vagy varazslat amig senki sem tudja utanozni lemasolni vagy egyertelmuen bebizonyitani az ellenkezojet vagy levezetni a folyamatot legalabb elmeletben.
A " varazslo" es a tudos kozt a mulombseg az h ameddig a varazslo azt allitja h erre csak en vagyok kepes vagy ezt az infot csak en tudom mert titkos varazsero vagy tudas van a birtokomban.
Addig a tudosnak nem celja uralkodni vagy amulatba ejteni a " kozembereket" ezert azt mondj h En vagyok az elso aki rajott h is kell ezt csinalni v mi ennek a megfejtese.
Pl Edison is mondhatta volna h varazslo vagyok fenyt csinaltam a semmi bolBRUHHAHAAA
DE nem inkabb leirta konyvekben h hogyan is hozta letre
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!