Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogy tanulhatnám meg a szentír...

Hogy tanulhatnám meg a szentírás értelmezését?

Figyelt kérdés
Köszönöm a válaszokat
2014. szept. 26. 05:36
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Elolvasod és elgondolkodsz az értelmén. Ehhez nem kell külön tanulás.
2014. szept. 26. 07:02
 2/10 anonim ***** válasza:

A Szentírást hinni kell, nem értelmezni.

Minden "értelmezés" belemagyarázás, éppen ezért van mint a zsidó, mint a keresztyén vallásnak több ága.

Tanulmányozhatod a Bibliát, magyarázhatod magadnak, hihetsz-elvethesz belőle gondolkodásod szerint, de ne hagyatkozz más magyarázatára!

Ne engedd, hogy más rád kényszerítse látásmódját és értelmezze (szerinte egyedül helyesen!), hogyan értelmezzed és kövessed az abban leírottakat!

Ha gondolkodni akarsz, ne engedj az erőszaknak, még a Szentírás magyarázatában sem!!

2014. szept. 26. 07:22
 3/10 anonim ***** válasza:
Isten Szelleme által. Kérd a megértést és ne emberi tanítók magyarázása után menj, hanem csakis Isten után.
2014. szept. 26. 08:46
 4/10 anonim ***** válasza:

Ahogy az unitáriusok mondják: "a hit Isten ajándéka". Az számít, neked mit mond a Szentírás, nem az, más hogyan értelmezi.

Ennek ellenére van egy református biblia magyarázatokkal, amit még nem vettem meg, de beleolvastam, és nagyon érdekesnek találtam. Sok olyan magyarázat van benne, ami régi kifejezésekre, földrajzi helyekre, régi szokásokra vonatkozik, ezek érdekelnének, segítenék egyes részek jobb megértését.

De még ha meg is veszem egyszer azt a változatot, a lényeg az, hogy nekem mit ad a Szentírás, nem a magyarázatok.

Persze ha azt is látni akarod, hogy mások hogyan értelmezik a Szentírást, és azok a magyarázatok pl. egybevágnak-e a te véleményeddel, illetve hol különböznek tőle, az más kérdés, az is izgalmas, gondolatébresztő, és rengeteget lehet erről is olvasni.

2014. szept. 26. 08:47
 5/10 anonim ***** válasza:

Szerintem jól gondolod, hogy értelmezni kell a Szentírást. Anélkül, hogy ne értenéd világosan, nem is tudsz hinni a benne leírtakban.

A zsidók ismerték az Írásokat, rendszeresen összeültek olvasni, mégis szükségük volt arra, hogy Pál apostol értelmezze és megmagyarázza nekik az Írásokat, hogy megértsék, Krisztusnak szükséges volt szenvednie és feltámadnia.(Cselekedetek 17:2,3)

A Szentírás értelmezésének nincs megtanulható módja. Hasznos, ha egyik bibliaverset összehasonlítod a másikkal, talán többel is, hogy jobban megértsd az értelmét. Egy-egy gondolat a Bibliában sok helyen előfordul, más-más megvilágításból, utalásokból jobban megértheted. Például az előbb említettem, hogy Pál megmagyarázott valamit a tesszalonikai zsinagógában a zsidóknak. Ha megnézed a 18. fejezet 19. versét, láthatod, hogy ugyanezt tette Efézusban is. Tehát nem egyszeri eset volt, hanem a gyülekezeteknek szükségük volt a magyarázatra, hogy egységesen és jól értsék az Írásokat.Nem egyénenként értelmezték, hanem közösen, egységesen.

2014. szept. 26. 09:12
 6/10 anonim ***** válasza:

Tisztelt Kérdező!

A Bibliát nem csak hinni kell, hanem értelmezni is. Ehhez szeretnék a kérdésednek megfelelően segítséget nyújtani.

1. Ha nem ismered az eredeti nyelveket, akkor szükséged lesz egy jó bibliafordításra. Először nem ajánlom Jehova Tanúi újvilág fordítását, mert az lényegében egy ariánus fordítás, ahol a Krisztus istenségére vonatkozó igehelyek megvannak másítva, a tanításuknak megfelelően. Az 1908-as revideált Károlit, vagy az RÚF 2014-et ajánlom - utóbbi pontosabb szövegkritikai szempontok alapján készült.

2. A Szentírás megismeréséhez fontos, a történelmi háttér is. Így ajánlatos az ókori történetírók könyveit olvasgatni (például Josephus Flavius írásait). Ugyanígy az ókori és a középkori Bibliakommentárok is a segítségedre lehetnek, mert bizonyos esetekben a mai teológusoknál is pontosabb magyarázatokat tudnak adni, - például a próféciák megértéséhez. (Isaac Newton kommentárja figyelemreméltóak).

3. A Szentírás értelmezésénél "igét igével kell összevetni". Mivel a Bibliát körülbelül 40 szerző írta - ugyanannak a Szentléleknek az ihletésére, ezért nem lehet köztük ellentmondás. Többször előfordul, hogy egy igehelyet egy másik szakasz világít meg (Például lásd a Mát 4,6-7 igéket, ahol Sátán idéz a Szentírásból, amire Jézusnak az a válasza, hogy egy másik bibliai idézettel nyilvánvalóvá teszi, hogy a Sátán által idézett igeszakasz önmagában nem értelmezhető).

4. Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon "mit kell szó szerint értelmezni, és mit nem". Erre sokszor a szöveg, illetve a szövegkörnyezet adja meg a választ. Az apostolok cselekedetei például történeti könyv, szó szerint értelmezendő, valós történelmet mondd el. De ahol képekben beszél a Biblia, ott nyilvánvalóvá teszi (Lásd Pl Mát 13,24; 31). A képes nyelvet sem nehéz megérteni. A Jelenések könyve például az Ószövetség nyelvezetére lett kódolva, tehát annak értelmezéséhez ismerni kell az Ószövetséget.

4. Bibliaolvasás előtt fordulj imában Istenhez, és kérd a segítségét, hogy megérthesd az igét. Jézus megígérte a Szentlelket, ami elvezet majd az igazsághoz (Ján 16,13). Én egyébként Bibliaolvasás után is szoktam imádkozni, amiben megköszönöm Istennek, hogy tanított engem.

Ha kell még valamilyen segítség, írj nyugodtan privátban, minden jót!

2014. szept. 26. 09:37
 7/10 KZitus ***** válasza:

Szervusz

Azt olvashatod a 2Timóteusz 3:16,17-ben, hogy "A teljes Írás Istentől ihletett," ami azt jelenti, hogy Isten szeretne valamit tudatni veled. El tudod képzelni, hogy leiratott egy könyvet a számodra, azután az értelmét elrejti tőled? Ez elképzelhetetlen egy szerető Atyáról:-)

Ahogyan már írták, Istennek van egy állandóan működő, mozgázban lávő ereje, szelleme, amelyet sokféle képpen felhasznál az emberek érdekében.

Például: János 14:26 "De a segítő, a szent szellem, melyet az Atya küld majd az én nevemben, az mindenre megtanít titeket, és eszetekbe juttatja mindazt, amit mondtam nektek."

vagy:

2Péter 1:21 " Prófécia ugyanis soha nem hozatott ember akaratából, hanem Istentől szóltak emberek, amint a szent szellem vezette őket."

Trhát csak kitartóan kérjed Istentől, hogy segítsen megérteni az Általa neked írott kedves levelét, és légy kitartó ebben, Akkor te is megtapasztalhatod, azt amit a zsoltáríró:

Zsoltárok 1:1–3

1 Boldog ember az, ki nem jár a gonoszok tanácsa szerint,

Bűnösök útjára nem áll,

És gúnyolódók székébe nem ül,

2 Hanem Jehova törvényében leli gyönyörűségét,

És törvényét olvassa halk hangon éjjel-nappal.

3 Olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa,

Amely megtermi gyümölcsét a maga idején.

Nem hervad el lombja,

És minden tettét siker koronázza.

2014. szept. 26. 12:17
 8/10 anonim ***** válasza:
Akkor minek faljátok az őrtornyot, mikor pont most másoltad be, hogy Isten az, aki megadja a tudást?
2014. szept. 26. 12:28
 9/10 szp72 ***** válasza:

A Szentírást ahány felekezet annyiféleképpen értelmezi, s persze mind egyedül helyesen. Azt mondják elég egyedül a Biblia, de persze mindig saját felekezetük hagyományai alapján, elöljáróik útmutatása szerint értelmezik.

A katolikus egyház annyiban más, hogy nem hazudja, hogy elég a Biblia, hanem mindig fontosnak tartotta a hagyományt, s az egyházi vezetők dogmatikus irányelveit.

2014. szept. 26. 13:52
 10/10 anonim ***** válasza:

Járj az általad választott egyház hittanára, ott megtanulod az adott egyház szája íze szerint értelmezni a Szentírást.

Vagy vedd kezedbe a Szentírást, és minden más segédanyagot tolj félre. Kövesd a hivatkozásokat a szövegben; az egyes részek egymást magyarázzák. Gondolkodj el az olvasottakon.

2014. szept. 26. 19:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!