A júdaizmus és az iszlám monoteista vagy henoteista vallások?
(a definíciókat nem írom ide, keressétek meg)
Jó, tudom, elvileg monoteisták, de gyakorlatban elég sok henoteista megnyilvánulásuk van:
"más nem imádhatja a mi Istenünket'"
"a mi Istenünk majd megbünteti a hitetleneket"
Ugyanis monoteizmus esetén az egyetlen Isten istene a pogányoknak és ateistáknak is (csak ők nem tudnak róla)
Kereszténység: "Erős vár a mi Istenünk"
Lehet, hogy fölösleges ilyesmin elmélkedni...
Egyertelmuen monozeista mid a ketto emlitett vallas
Az idezet amit irtal pl A mi Istenunk megbunteti a hitetleneket.
Csupan megerositi az egyistenhitet es kizarja mas Isten letezeset de nem feltetelezi h elfogadnanak mas Isteneket,
Lehet h ferreertettelek de nem tudom milyen egyeb henoteista utalasokat ismertel fel ami erre utal. Magyarazd el konkretabban
Zsidó vallás:
Van, ahol henoteista, máshol pedig monoteista. Attól függ mikor keletkezett az irat. (Mivel az iratok különböző korokban és kultúrális körökben keletkeztek, ezért másra tették a hangsúlyt. Az idő múlásával már nem ismerték el más istenek létezését sem.) Ezért érezheted úgy, hogy nem egyértelmű. Végeredményben monoteistának vallja magát a zsidóság. (Még ha vallástörténetileg nem is egyértelmű ez.) Ha érdekel, tudok ajánlani irodalmat.
Az iszlámmal valószínűleg hasonló a helyzet a szúrák és a haszidok nem egységes voltát tekintve. (Ebben nem tudok biztosabbatt mondani ennél, mert ilyen szempontból nem tanulmányoztam.)
Van egy kis probléma ezzel. A vallás egyfelől az idők során keletkezett írások összessége. Másfelől és döntően az az érzés, amit a konkrét ember e tekintetben érez.
Az írások összessége ahány, annyiféle, hiszen a zöme konkrét emberek konkrét értelmezése. A gyakorlati ember esetén ez még hatványozottabban így van. És ez erősen függ az ismereteitől és neveltetésétől is.
Vagyis alapvetően mindkettő egy isten hívő, és más vallások isteneiről a különböző emberek (írások) eltérően vélekednek függően a bigottság mértékétől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!