Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A megtért ember bemeritkezzéss...

A megtért ember bemeritkezzéssel automatikusan betöltekezik szentlélekkel? Vagy a megtéréssel együtt nem jár automatikusan a szentlélekkel való betöltekezés?

Figyelt kérdés
2010. jan. 18. 15:40
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
Kedves Katolikus testvérem, nemigazán keresztényi dolog más hitét ostobaságnak mondani. A gyermekek keresztségéről csak annyit, hogy az Újszövetségben van szó róla, mert az mondja ki, hogy a gyermekek is megszentelődnek a szülők szentsége által. A megtérés egyéni döntés. Nem mondom, hogy nem lehet gyermekkorban, de , akkor olyan gyermekről van szó, aki ismeri az Urat és akarja az Úrral való életet, tehát úgy dönt.
2010. jan. 18. 22:50
 12/28 anonim ***** válasza:

A megtérés is a Szentlélek munkája az emberben, és onnantól pedig Isten Lelke jelen van a hívő ember életében! Ezért nincs, nem kell még egy külön lépcsőfok a hívő ember életében, amikor "méghívőbb lenne", egy lélekkeresztségnek nevezett alkalom által.

Érdekes vita alakult ki a gyermekkeresztséggel kapcsolatban. Hadd hangozzon el egy református álláspont is: a felnőttkeresztségben együtt van a hitvallástétel és Isten bűnbocsátó kegyelmének külső jellel való megerősítése (ahogy a víz lemossa a test szennyét, úgy tisztít meg Krisztus vére, áldozata a mi bűneinktől). Gyermekkeresztség esetén a kettő különválik. A keresztség nem a gyermek vagy szülei hitére nézve történik, nem arról szól, hanem az Isten kegyelméről. Azt jeleníti meg Jézus Krisztus személyesen, azért a gyermekért is meghalt, őneki is örök életet akar ajándékozni, őt is hívja szövetségébe. A gyermekkeresztség Isten meglőző tettéről, hívásáról szól a gyermek számára. Az már a szülőkön, és a felnövekvő gyermeken múlik, hogy ő hogyan válaszol Isten hívására, és tud-e majd hitvallást is tenni. Ha igen, az lesz majd a konfirmáció - elvileg. (Más kérdés, hogy a gyakorlat sajnos sokszor mást mutat.)

2010. jan. 19. 00:15
 13/28 anonim ***** válasza:
Sejtettem, hogy lesz visszhangja a hozzászólásomnak. De nem baj, ha felekezetek tudnak beszélgetni egymással, tiszteletben tartva egymást. Édesapám katolikus keresztségben részesül gyermek korában, ennek ellenére ma 73 évesen tagadja Isten létét. Akkor most mit használ neki a keresztség? A latort a kereszten senki nem keresztelte meg, még is a paradicsomba jutott Jézussal, elég volt hozzá a hite. Ha valakinek úgy tetszik, hogy megkereszteli a gyermekét, tőlem tegye, csak ne csapja be azzal, hogy ezzel megszerezte a belépőt a menybe. Azt had kérdezzem meg a katolikus testvértől, az első keresztyén templomokban a régészeti feltárás során, miért találtak bemerítő medencét? Aztán arra is jól jönne egy igei /nem dogmatika/ magyarázat, mi értelme olyan emberek gyermekeit megkeresztelni, akiket azelőtt sosem láttál a templomban, utána sem látsz soha többé, sőt, még a keresztelés napján sem hajlandó végighallgatni az igehirdetést? Jó tudom én hogy fizetnek érte, és abból ki lehet fizetni a templom rezsijét, de akkor most pénzért áruljuk az üdvösséget?
2010. jan. 19. 08:53
 14/28 anonim ***** válasza:
A gyerekkeresztséggel azon túl, hogy a Biblia nem tanít ilyet az is probléma, hogy semmiféle hit nem áll mögötte. Engem is megkereszteltek, sőt konfirmáltam is, csak éppen nem voltam megtérve. Ettől még nyugodtan a pokolba mehettem volna. Arról nem beszélve, hogy mikor kitaláltam, hogy én konfirmálni akarok, keresztapám, aki a gyülekezet színe előtt ígérte és fogadta, hogy hitben nevel teljesen kiakadt. Mikor megtértem ez csak fokozódott. Nagyon ritkán látom, mivel az ország másik végén lakik, de az utóbbi 15 évben nem múlt el találkozás úgy hogy ne akarna lebeszélni a hitről. (ő ateista)
2010. jan. 19. 11:23
 15/28 anonim ***** válasza:
Arra az érvre, hogy az Ige néhány helyen beszél a "megkeresztelkedett egész háza népével", csak azért tudják a gyerekekre kivetíteni, mert helytelen a fordítás. A helyes fordítás így lenne: bemerítkezett egész háza népével. Mivel Jézust is teljes alámerítéssel keresztelte meg keresztelő /helyesen fordítva bemerítő/ János, és az első század keresztyénjei is a teljes alámerítést gyakorolták, senki nem feltételezheti róluk komolyan, hogy néhány hetes újszülöttet, de akár 1-2 éves gyermeket is a víz alá nyomtak volna. Itt jön az, amikor nem az Ige formálja a hitet, hanem a vallás formálja az Igemagyarázatot a maga kénye kedve szerint.
2010. jan. 19. 14:43
 16/28 anonim ***** válasza:
8%

Tévedés már az apostoli korban sem csak alámerítéssel kereszteltek.

A tegnap 17:14-es hozzászólásban ezt kifejtettem, bővebben még itt:

[link]

2010. jan. 19. 16:54
 17/28 anonim ***** válasza:
93%

Kedves katolikus testvérem!

Sajnos nem reagáltál Tertullianusra. Egy kis kiegészítés a Magyar Katolikus lexikonból:

"Rövidek, nagyon szépek, tartalmasak ~ azon munkái, melyek a gyakorlati ker. életre adnak útmutatásokat, mint a De paenitentia (A bűnbánatról), De oratione (Az imádságról), De baptismo (A keresztségről). Ez utóbbi az első olyan értekezés a ker. teol-történetben, melynek témája a →keresztség szentsége. ~ kifejti a keresztség szükségességét, hatásait, állást foglal az eretnekek által kiszolgáltatott keresztséggel kapcsolatban, melyet érvénytelennek tart. Helytelenítette a gyermekkeresztséget is, mert az volt a véleménye, hogy a keresztség felvétele tudatos állásfoglalást jelent, feltételezi a bűnbánatot, a cselekedetekért vállalt felelősséget, a jó és rossz, a bűn és erény közötti különbségtételt." - tegyük hozzá nagyon is biblikusan gondolkodott! ;-)

Vagyis létezett, csakhogy mint HELYTELEN gyakorlat!

Ajánlom még figyelmedbe VANYÓ LÁSZLÓ: Bevezetés az ókeresztény kor dogmatörténetébe c. tankönyvét, melyben nagyon szépen leírja, hogyan alakult ki ez a dogma az egyházban...

Üdv. Péter

2010. jan. 19. 18:06
 18/28 anonim ***** válasza:
Egyszerű: Tertullianus eretnek volt... ;)
2010. jan. 21. 05:28
 19/28 anonim ***** válasza:

Kedves katolikus testvérem!

Ha nem lenne ott a végén a nevető fej, akkor most biztosan bemásolnék több száz oldalt a katolikus lexikonokból és dogmatikai ill. egyháztörténeti írásokból, hogy lásd mennyire képtelenség ez az állítás, de úgy gondolom, hogy enélkül is látod...

Üdv. Péter

2010. jan. 21. 09:02
 20/28 anonim ***** válasza:

Megtehetnéd: attól még Tertuallianusnak voltak heretikus nézetei. Ettől még hivatkoznak rá katolikus tankönyvek, hiszen korai keresztény író.

Ellentétben az antikatolikus állítással miszerint meghamisították volna a történelmet mindent megőriztünk, az eretnekek iratait is, hiszen fontos tanúságtevői az ókor teológiai vitáinak.

2010. jan. 21. 23:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!