Keresztények és nem keresztények! Mit gondoltok a kereszténység bűneiről?
Az Újszövetségben egyetlen eset sincs, hogy keresztény erőszakot követett volna el. Jézus példát adott, mikor Péter karddal akarta megvédeni, visszatetette vele. Máté 26,51-52
Tehát akik embereket öltek, kínoztak a kereszténység nevében, azok nem keresztények.
Az újszövetségi kánon létrejöttéről két jó előadás:
Hogyan lett könyvvé az Újszövetség?
Dia(pdf):
Hanganyag(mp3):
Manipulálta-e az Egyház Jézus üzenetét?
Dia:
Hanganyag:
Az Ószövetség mellett szóló érvek:
- Jézus nem utasította el az Ószövetségi Írásokat, magát az ószövetségi próféciák beteljesítőjének tartotta. Idézett is az Írásokból.
- Az Ószövetségben is van sok olyan igehely melynek szellemisége TELJESEN MEGEGYEZŐ Jézuséval. Pl:
Mikeás 6,8
6,8 Megjelentette néked, oh ember, mi légyen a jó, és mit kiván az Úr te tőled! Csak azt, hogy igazságot cselekedjél, szeressed az irgalmasságot, és hogy alázatosan járj a te Isteneddel.
Pl2:
Ésaiás 58,6-11
Stb.
- Jézus eljövetelének jelentősége nem érhető meg az Ószövetség előzménye nélkül, az ember bűnbe esett (ő Isten Fia, a Megváltó a Sátán uralmától).
- Az Ószövetséget szakirodalom elolvasása nélkül csak félreérteni lehet. Én sem értettem anélkül. Ajánlom Ursula Struppe: Bevezetés az Ószövetségbe (Jel Kiadó) c. könyvét. Nekem tetszett, rávezetett arra, hogy az Isten SZABADÍTÓ Isten, aki a szegények és elnyomottak pártján áll. Ez mutatkozik meg Izrael esetében is (Egyiptomból való megszabadítás), s az egyén életében is, ha Jézus Krisztusban hitre jut (=ez az új szövetség népe).
- A Biblia értelmezéséről még egy jó írás:
Fabiny Tibor: Ami változik és ami/Aki örök a Szentírásban [link]
A Biblia központi személye és hitelesítője Jézus Krisztus. Érdemes előbb az Újszövetség könyveit elolvasni. Aztán lehet szemezgetni az Ószövetségből is, pl. a Zsoltárok könyve, stb.
Fontos szimbólumok vannak, melyek összekapcsolják az Ó- és Újszövetséget. Pl. Ábrahám feláldozni készült fiát, Izsákot (végül Isten leállította) vs. Jézus Krisztus kereszthalála.
Vagy pl. Isten nagyon fontos tulajdonsága, hogy Ő a Szabadító, azaz nem az ember saját erőfeszítései szabadítják meg, hanem maga Isten. Isten megszabadította (fizikailag) az elnyomott zsidókat az egyiptomi fogságból, Mózes vezetésével. S mit olvasunk az Újszövetség első oldalán (Máté ev.)?:
„1,21 Szűl pedig fiat, és nevezd annak nevét Jézusnak, mert ő szabadítja meg az ő népét annak bűneiből.”
A Messiás szó jelentése: Felkent, görögül: Krisztus. Jézus jelentése: Szabadító vagy „Isten a szabadító”.
„Továbbá az is érdekelne, hogy miért mondja sok ismerősöm, hogy pl a muzulmánoknak, buddhistáknak, stb meg kellene térniük Istenhez, mert ez az egyetlen igaz vallás?”
Jézus a következőt mondta:
„Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.” Jn 14,6
Istentől küldöttségét a következőkkel támasztotta alá:
- magas színvonalú erkölcsi tanítás, a szeretetet helyezte középpontba, kiemelkedik a nagy lelki tanítók sorából ezzel
- csodákat tett (Feltámadás, emberek feltámasztása, születésétől vak szemének megnyitása, béna lábra állítása, stb).
- próféciákat teljesített be.
„Jézus pl azt mondta, hogy minden vallást el kell fogadni és támogatni kell, ha a szereteten alapszik.”
Jézus nem mondott a vallásokról ilyet. A Személyében való hitnek és hűségnek jelentőséget tulajdonít:
„10,32 Valaki azért vallást tesz én rólam az emberek előtt, én is vallást teszek arról az én mennyei Atyám előtt;
10,33 A ki pedig megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom azt az én mennyei Atyám előtt.
10,34 Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert.”
„24,9 Akkor nyomorúságra adnak majd benneteket, és megölnek titeket; és gyűlöletesek lesztek minden nép előtt az ÉN NEVEMÉRT.
24,10 És akkor sokan megbotránkoznak, és elárulják egymást, és gyűlölik egymást.
24,11 És sok hamis próféta támad, a kik sokakat elhitetnek.
24,12 És mivelhogy a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül.
24,13 De a ki mindvégig állhatatos marad, az idvezül.”
stb.
„Nekem olyan meglátásom van, hogy a kereszténység lényege a megfélemlítésben rejlik”
Jézus meghökkentő mondásai közé tartozik az is, hogy kitől kell félnünk? Azt mondja, nem azoktól kell félnünk, akik megölik a testet (gyilkosok), hanem Attól kell félnünk, aki elvesztheti mind testünket, mind lelkünket a Gyehennán! ld. Máté 10,28
Amikor még „kezdő” keresztény voltam, azt hittem, az ördögre érti ezt. Aztán a döbbenet erejével hatott mikor rájöttem, hogy ezt az Atyára érti! Jézusmária! A szerető Istentől kell egyedül félnünk? Hiszen Istenről az a képem volt, amit a János első levele ír: „Isten szeretet, és aki szeretetben marad az Istenben marad”.
:)
Kifogásként szokták felhozni a kereszténység Istenéről, hogy szerethetjük e akitől félünk? Gondoljunk bele, hogy itt nem egyenrangú kapcsolatról van szó, nem ember szeret embert, magáról a Teremtőről van szó! Miért ne járna ki neki a jogos tisztelet és a félelem, hiszen Ő bíró is, aki a vesékbe lát!
Zsid.
12,28 Annakokáért mozdíthatatlan országot nyervén, legyünk háládatosak, melynél fogva szolgáljunk az Istennek tetsző módon kegyességgel és félelemmel.
12,29 Mert a mi Istenünk megemésztő tűz
Zsolt.
103,8 Könyörülő és irgalmas az Úr, késedelmes a haragra és nagy kegyelmű.
103,9 Nem feddődik minduntalan, és nem tartja [Jer. 3,12.15.] meg haragját örökké.
103,10 Nem bűneink szerint cselekszik velünk, és nem fizet nékünk a mi álnokságaink szerint.
103,11 Mert a milyen magas az ég a földtől, olyan nagy az ő kegyelme az őt félők iránt.
103,12 A milyen távol van a napkelet a napnyugattól, olyan messze veti el tőlünk a mi vétkeinket.
103,13 A milyen könyörülő az atya a fiakhoz, olyan könyörülő az Úr az őt félők iránt.
stb.
"Nincs istenanya. Akinek van, az az evilág istenéhez ragaszkodik és nem Ábrahám, Jákób és Izsák Istenében hisz."
"Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinek és nőnek teremtette őket."
Ha nem lenne Istenanya,akkor kihagyta volna a nőt a teremtésből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!