Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi az a határ, ameddig kereszt...

Mi az a határ, ameddig keresztényként el szabad menni más vallások, utak iránt való érdeklődés során? Elsősorban katolikusok vagy más keresztények válasza érdekel.

Figyelt kérdés

A II. Vatikáni Zsinat

NOSTRA AETATE kezdetű nyilatkozata

az Egyház és a nem keresztény vallások kapcsolatáról

"A katolikus Egyház semmit sem utasít el abból, ami ezekben a vallásokban [nem keresztény vallásokban] igaz és szent. Őszinte tisztelettel szemléli ezeket az élet- és magatartásformákat, tanításokat és erkölcsi parancsolatokat, melyek sokban különböznek attól, amit ő maga hisz és tanít, mégis nem ritkán tükrözik annak az Igazságnak sugarát, aki megvilágosít minden embert. De szüntelenül hirdeti és hirdetnie is kell Krisztust, aki "az út, az igazság és az élet" (Jn 14,6), akiben az emberek megtalálják a vallásos élet teljességét, s akiben Isten mindeneket kiengesztelt önmagával.[4]"

2014. szept. 1. 17:48
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Keresztényként egyetlen út van: Jézus Krisztus. Ahogy idézted is, Ő mondta: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam. (Ján. 14:6)

Lehet érdeklődni más vallások iránt, én is érdeklődöm, de ha az igazságot keresed, akkor azt Jézusban találod meg. Nem kell őket elítélni, de miért keresnénk náluk azt, ami "igaz és szent", amikor a mi Istenünk 100%-ban szent és igaz?

Én is sok más vallást tanulmányoztam, de nem azért, mert nem lenne nekem elég az Úr kegyelme, hanem azért, mert a mindennapokban szükségem van arra a műveltségre, hogy tudjam, bizonyos vallások mit tanítanak, bizonyos vallású emberek miben hisznek.

A lényeg az, hogy ha hiányérzeted van, azt ne a más vallások által akard kielégíteni. Krisztusban olyan forrásunk van, amelyből élő vizek fakadnak. (Ján. 7:37-38) Ha más vallásokat tanulmányozol, tartsd szem előtt azt a tanítást, amelyet János apostol adott útmutatóul:

"1Ján 4:2 Erről ismerjétek meg az Isten Lelkét: valamely lélek Jézust testben megjelent Krisztusnak vallja, az Istentől van;

1Ján 4:3 És valamely lélek nem vallja Jézust testben megjelent Krisztusnak, nincsen az Istentől: és az az antikrisztus [lelke], amelyről hallottátok, hogy eljő; és most e világban van már."

János azt mondta, hogy az idegen vallások mögött, melyek tagadják, hogy Jézus a Megváltó, az antikrisztus szelleme van. A Sátán soha nem 100% hazugsággal csalja meg az embereket, hanem 99% igazsággal és 1% hazugsággal. Ugyanígy volt ez az Édenben is, Ádámmal és Évával, a bűnbeeséskor. De ahogy Jézus is mondta: kicsiny kovász az egész tésztát megkeleszti.

Nem lehet tagadni, hogy vannak igazságok más vallásokban is. De a keresztény hit szerint a 100%-os igazság egyedül Jézusban van.

2014. szept. 2. 00:31
 12/15 szp72 ***** válasza:

A tanulás, az érdeklődés más gondolkodásúak megértése, önmagában jó, nincs abban semmi rossz. Ha viszont a saját hited megismerésének a rovására megy, az baj. Fennállhat a veszély, hogy esetleg megingatnak, összezavarnak vagy esetleg áttérítenek, de ezzel nem azt akartam mondani, hogy kellő megfontolás, lelkiismeretvizsgálat és imádság után sem szabad felekezetet váltani.

Meddig mehet az ember a szakadék szélére? Minél képzettebb hegymászó, s minél jobb a felszerelése annál inkább. Minél jobban ismered a hitedet, minél jobban látod az igazságát, annál kevébé árthat a tévedés vagy a hazugság.

2014. szept. 2. 02:22
 13/15 anonim ***** válasza:

Kérdező,

keresztényként olvashatsz más vallásokról is, hogy legyen összehasonlítási alapod.

Ajánlom figyelmedbe Albert Schweitzer: A keresztyénség és a világvallások c. esszéjét (Albert Schweitzer a gondolkodó c könyvben található meg, Református Zsinati Iroda Sajtóosztálya, 1989)

Több szempontból hasonlítja össze a vallásokat, köztük pl. erkölcsi érték szerint.

Buddhizmus megismeréséhez ajánlom pl. Kulananda: Buddhizmus c. könyvét (Alexandra Kiadó).

Nem szabad figyelmemn kívül hagyni Jézus következő mondását:

„Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.” Jn 14,6

(Vagyis Jézus a kizárólagosság igényével lépett fel.)

2014. szept. 2. 08:50
 14/15 anonim ***** válasza:

Érdekes hozzáállás, amit bemásoltál kérdező. Ezt nem tudtam és idáig is meggyőződtem arról a Biblia alapján, hogy a katolikus tanítás messze van tőle, ez most még jobban alátámasztotta. Jézus egyértelműen kijelentette, hogy nincs más út rajta kívül. Megvizsgálhatunk más tanítást is, hisz nem birkák vagyunk, akik bégetve vonulnak valaki után, de tapasztalat, hogy ha megismeri valaki az Urat, akkor neki más nem kell.

Én is ismerek több tanítást, de ez nem azt jelenti, hogy elfogadom és nem utasítom el. A Biblia sok helyen kitér a más tanításokra, kár, hogy a katolikus fejesek magasról tesznek erre.

2014. szept. 2. 09:30
 15/15 kzs ***** válasza:

@ Kérdező

Kiemelten igaz KZitus, szp72 és a 11. válaszoló hozzászólása.

Teológiailag elmélyült, rendkívül igaz és tanulságos válaszok amiket örömmel olvastam. Mindenki számára ajánlom tanulásra, okulásra. Örülök, hogy a fórum nemcsak hiábavalóságok olvasására (és írására) való, hanem tanulásra is. Köszönöm.

@ szp72

Annyit tennék hozzá, hogy arra kell még vigyázni, hogy az érdeklődés közepette nehogy okkultista elemeket fogadjunk be. SzentÍrásunk - ami Isten örök Szent Igéje - nem engedi meg az okkultizmus semmilyen formáját, szigorúan tiltja. Lásd: 5Mózes 18/10-12; Ésaiás 8/19-20; 1.kor 6/9-10; Galata 5/19-21; Jelenések 21/8 és 22/15.

Szilárd álláspontom, hogy kizárólag ezeknek az Igehelyeknek a félelmében lehetünk nyitottá más vallások felé, és az is teljesen biztos, hogy nem szabad hogy az a bizonyos vallás elidegenítsen minket Krisztustól.

Nem szabad hogy az Evangélium ellen halljunk bármit is.

2014. szept. 2. 13:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!