Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan lehet Istent "szólítani"?

Hogyan lehet Istent "szólítani"?

Figyelt kérdés

Olyanokra gondolok, hogy: Édes Istenem, Drága Uram.. stb stb.

Valami hasonló szerkezetűt.

2010. jan. 14. 22:10
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
63%

Uram

Atyám

Te, ki ott fent a mennyekben

Főnök

Nagyfőnök

Magasságos

2010. jan. 14. 22:53
 12/23 anonim ***** válasza:
79%
Nem raknád ki a fordítandó részt? Hátha pontosabban tudnánk segíteni.
2010. jan. 14. 23:15
 13/23 anonim ***** válasza:
11%
Allah, Jehova
2010. jan. 14. 23:49
 14/23 A kérdező kommentje:

A válasz megírásának időpontja: tegnap 22:49

Ha nekem itt tetszik, itt kérdezek rá.

A fordítandó rész annyi, hogy 'Dear God', de nem szó szerint szeretném fordítani, azért kértem javaslatokat.

Köszönöm, a többség hasznos választ adott.

2010. jan. 15. 00:16
 15/23 anonim ***** válasza:
25%
Na mi van ? Miért nem hagytok aludni ?
2010. jan. 15. 00:29
 16/23 anonim ***** válasza:
61%
Ezzel a dear god-al nem sokat segítettél. Fontos a szövegkörnyezet. Kellene az egész. Vagy legalább a teljes mondat.
2010. jan. 15. 00:35
 17/23 anonim ***** válasza:
75%
22:24 vagyok. Akik lepontozták a válaszomat azok remélem azzal is tisztában vannak, hogy a Bibliában szereplő Abba Atya kifejezés magyarra fordítva azt jelenti amit leírtam. Apa, Apuci, Apácska. Jézus is használta ezt a kifejezést, Pál apostol szerint pedig: "Mivel pedig fiak vagytok, Isten elküldötte Fiának Lelkét a mi szívünkbe, aki ezt kiáltja: "Abbá, Atya!" Gallata levél 4.fej 6. vers. (Magyar Biblia Tanács ford.)
2010. jan. 15. 00:41
 18/23 A kérdező kommentje:

Mert hiába írom le az egészet, nem lesz tőle jobb, dehát akkor..

"Dear God, the only thing I ask of you is

To hold her when I'm not around

When I'm much too far away"

2010. jan. 15. 01:12
 19/23 anonim ***** válasza:
48%
Ha a hangzásban hasonlót akarsz a Dear God-hoz, akkor talán a Király.
2010. jan. 15. 01:17
 20/23 anonim ***** válasza:
51%

Isten neve nem olyan értelemben vett név, mint az ókori isteneké, akiket a nevüknél fogva bármikor meg lehetett idézni. Isten úgy mutatkozott be Mózesnek, hogy "Vagyok, aki vagyok (ehjeh, aser ehjeh) … a Vagyok (ehjeh) küldött … az ÚR [JHVH] küldött" (2Móz 3:14-15). A héber írás csak mássalhangzókat rögzített, és amikor a zsidók az Írást felolvasva a négy betűhöz (JHVH) értek, tiszteletből Adonáj-t (az Úr, Uram) mondtak, így a szó pontos kiejtése feledésbe merült. A szó a kutatók szerint a létigéből ered, ezért a ma leginkább valószínűsített JaHVeH változat tkp. a létige jövő idejű, műveltető alakja: "aki léteztetni fog" = aki majd éltet? (Ez azonban bár nyelvtanilag elfogadható, de nem használt alak.) A modern Ószövetség-fordítások többsége a Jahveh szót is az "Úr" szóval, de kis kapitális betűformával jelzi: "Úr". A Károli fordításból, a magyar irodalomból és Jehova Tanúi révén közismert "Jehova" változat középkori eredetű teológiai műszó. A JHVH mássalhangzói alá odaírták az Adonáj magánhangzóit, hogy a JHVH-t olvasó Adonájt mondjon, de egyes középkori teológusok a JHVH mássalhangzókat ezekkel a magánhangzókkal egybeolvasták. Így keletkeztek a Jahovah vagy Jehovah stb. változatok. (A "Jehova" változat héber fülnek éppen olyan lehetetlenül hangzik, mint magyarul az "Isten" mássalhangzóiból és az "Uram" magánhangzóiból összerakott "Ustan").

A zsidók Istent a mai napig úgy is hívják: "a Név" (ha Sém). A bibliai héberben ugyanis nincs szó a "személy"-re, ezért használja a "név" szót: pl. "Isten nevét segítségül hívni" = magát Istent segítségül hívni; "Isten nevét magasztalni" = magát Istent magasztalni azért, aki Ő. Ez a számunkra furcsa szóhasználat átment az Újszövetségbe is, pl. Csel 1:15 "százhúsz név sokasága" = százhúsz főnyi sokaság, vagy Csel 4:12 "nem is adatott az embereknek az ég alatt más név" = nem adatott senki más.

A név a héber gondolkodásmódban nem csupán a megkülönböztetést (megszólítási módját), hanem az illető tulajdonságait, jellemét is kifejezi. Istennek is sok neve van a tulajdonságai és tettei, illetve a hívők tapasztalatai alapján, pl. az Úr, a Mindenható, a Legfelsőbb (Magasságos), Király, Vigasztalás Istene, Féltőn Szerető Isten, Kőszikla, Atya stb.

2010. jan. 15. 09:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!