Egy zsidót el lehet-e temetni egy szombati napon?
nem csak dolgozni nem szabad, hanem, ha szorosan vesszük, szinte semmit sem lehet csinálni.
a nagyobb izraeli szállodákban szombaton van legalább egy lift, ami úgy jár, hogy minden emeleten megáll kinyitja az ajtót, vár, becsukja aztán megy tovább, ha felér, akkor visszafordul megint minden emeleten megáll stb. mert egy ortodox zsidó a lift vezérlőgombját sem nyomhatja meg szombaton.
nem viccelek, ez teljesen komoly.
úgyhogy, nem szombaton nincs temetés.
Érdekes. Ha semmit nem szabad csinálniuk, akkor gondolom járkálni sem szabad. Minek a lift akkor, ha mindenki odahaza (vagy ahol épp éri a szombat hajnal) alszik?
Sőt, aludni sem lehet, mert az is cselekvés. ... Levegővétel? Vagy péntek este vesznek egy nagy levegőt, és vasárnap reggel kifújják? :)
Esetleg ez is csak egy olyan dolog, hogy ki így értelmezi a vallási törvényeket, ki úgy?
menni maximum ezer lépést egy irányban.
főzni sem főzhetnek.
a többi felvetésed nyiláván hülyeség, főleg, hogy készülnek és felkészülnek a Szabbatra.
mindazonáltal a zsidó vallás nem kereszténység, hogy minden kis jöttment ugribugri szabadon értelmezhesse a tanait.
te pedig kedves barátom, elöbb talán próbálj megismerni valamit, mielött lekezelően nyilvánulsz meg, mert így csak önnön sötétségedet adod a világ tudtára...
(nem, nem vagyok zsidó)
Az én zsidó barátnőm kifejezetten szerti a disznóhúst.
És nem csupán a liftgombot nyomogatja szombatonként:-)
Egyébként meg szólásszabadság van,mindenki azt értelmezget,meg úgy,ahogy akar.
Arról nem is szólva,hogy a zsidó hiedelmekhez képest a katolikus nem is olyan szörnyű...(nem a levegőbe beszélek.Kersztényeknél nem szokás nőt verni azért,mert rövid újjú ingben,netán nadrágban jár)
mint írtam ORTODOX zsidó....
"Egyébként meg szólásszabadság van,mindenki azt értelmezget,meg úgy,ahogy akar."
persze, csak a többiek le is vonják belőle a következtetést. és meg is mondják, mert szólásszabadság van...
"Arról nem is szólva,hogy a zsidó hiedelmekhez képest a katolikus nem is olyan szörnyű...(nem a levegőbe beszélek.Kersztényeknél nem szokás nőt verni azért,mert rövid újjú ingben,netán nadrágban jár)"
de, a levegőbe beszélsz. ráadásul hülyesgeket...
A válasz megírásának időpontja: tegnap 20:10
"te pedig kedves barátom, elöbb talán próbálj megismerni valamit, mielött lekezelően nyilvánulsz meg"
Szerintem meg inkább te próbálj megismerni valamit, mielőtt lekezelően nyilvánulsz meg (pl. a kereszténységgel kapcsolatban). Már csak azért is, mivel nem egy ortodox zsidó irányzat van, amelyek bizony nem egy dolgot másként értelmeznek, mint a másik - szintén ortodox - irányzat (még szokásokban is).
(én meg keresztény nem vagyok)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!