Az az Intelligencia, az az Örökkévaló, AKI "az Egeket és a Földet" tervezte és csodálatosan megalkotta, "ihlette" a Bibliát?
Lehetséges?
Az a bemérhetetlen, felfoghatatlan Intelligencia, Tervező, Alkotó, AKI előhívta létezésre, megalkotta a mi kis bolygónkat, bennünket embereket, és bennünket körülvevő világot, a Természetet, a szárazföldi- tengeri élővilágot, az Univerzumot, a csillagok milliárdjait, lehetséges lenne, hogy egy könyvet is írt(?) (“ihletett”), amit Bibliának hívnak az emberek?
Ha nagyon kis mértékben is érzékelni tudjuk, felfogni tudjuk a bennünket körülvevő teremtett-tervezett Természetet az élővilág szépségeivel, gyönyörűségeivel, akkor egy átlag, normális elmével, rációval rendelkező ember fejébe sem férhet bele az az állítás, hogy a Biblia nevezetű könyv “tervezője, ihletője” ugyanaz a Valaki, ugyanaz az Intelligencia és Tervező lehet, Aki az embert és “köréje” ezt a felbecsülhetetlen szépségű Természetet és a benne levő Élettel gazdag világot alkotta, teremtette!!
Két évtized kellett eltelnie, míg kapisgálni kezdtem, hogy EZ az emberi szív és elme számára befoghatatlan, felfoghatatlan Intelligencia, Alkotó és Termentő nem irhatott ilyen könyvet, mint a Biblia és a benne lévő sok, olykor nagyon szélsőséges parancsokkal, parancsolatokkal, törvényekkel...
Tiszta fejjel (biblia-mentesen) gondolkodva nagyon nehéz elfogadni, hogy a Mindeneknek Alkotója, ez az Intelligencia, hogy “adhatott ki” egy ilyen könyvet, “jóneveltségünk érdekébe”, melyben sok helyen oly “neveltetési módszerek” is fellelhetőek, melyek szélsőséges emberi viselkedési formákat indítanak be, programoznak be (radikalizmus, fundamentalizmus, extrémizmus,) az emberben: emberek kiközösítése, üldözése, kiírtása, elnyomása, rabságra kényszerítése, megkövezése, lemészárlása, a bibliát “ihlető” Alkotó parancsára?
Lehetséges, hogy a Csillagok milliárdjainak Megteremtője, Tervezője a Föld nevű bolygón a szárazföldek, tengerek, óceánok határaitnak 'meghúzása' UTÁN, KIVÁLASZT Magának és kedvenc népcsoporjának egy földrészt, amit 'csak' háborúzás és népírtás címen tud átadni népének? A Békesség és Szeretet Istenne hadászatra, háborúzásra tanít, buzdít, mert bizonyos dolgokat 'csak' így tud 'megvalósítani'?
Idézet a Bibliából:
“... e népek városaiban, amelyeket örökségül ad néked az Úr, a te Istened, ne hagyj élni csak egy lelket is(!!);
Hanem mindenestől veszítsd el őket: a Khittheust, az Emoreust, a Kananeust, a Perizeust, a Khivveust és a Jebuzeust, amint megparancsolta néked az Úr, a te Istened;” - 5.móz 20.
Lehetséges, elképzelhető, hogy ez a mindeneknek életet adó Intelligencia azon városokat, amelyek kivül esnek az “igéret földjétől” megostromoltatja és védelmi pénzt kér lakóitól?
Idézet a Bibliából:
“Mikor valamely város alá mégy, hogy azt megostromold, békességgel kínáld meg azt.
És ha békességgel felel néked, és kaput nyit, akkor az egész nép, amely találtatik abban, adófizetőd legyen (védelmi pénzt adjon), és szolgáljon néked (tedd rabszolgáiddá). [...]
Így cselekedjél mindazokkal a városokkal, amelyek igen messze esnek tőled, amelyek nem e nemzetek városai közül valók (nem az igéret följén belülre esnek).”- Ilyet nem mondhatott az Örökkévaló! Ilyet sem.
Lehetséges, hogy a minden láthatónak és láthatatlannak Úra mondjon ilyet?:
“... Ezt mondja az Úr, Izráel Istene: Kössön mindenitek kardot az oldalára, menjetek által és vissza a táboron, egyik kaputól a másik kapuig, és kiki ölje meg az ő attyafiát, barátját és rokonságát.” - “féltékenységében”, hogy valami más istenséget is fog szolgálni “népe” ez a felfoghatatlan Intelligencia rokonságon belüli népírtásra, mészárlásra is “képes” parancsot kiadni? Biztos annyira “korlátolt” lenne? Ilyet gondolni, feltételezni istenkáromlás! Ilyen “eljárások”, parancsok csak emberi elméből és szívből pattanhattak ki!
A Biblia beszél egy Mindenhatóról, a Világ teremtőjéről! Csak a lehangoló az, hogy a biblia ráfogja a háborúkra való fejbújtásokat, népírtásokat, védelmi pénzek szedését, rokonok közti mészárlásokat, kivégzéseket-megkövezéseket e Mindenhatóra! Ez igazi istenkáromlás!
Istenkáromlást követ el az, aki elhiszi, hogy az Örökkévaló bele folyik egy honfoglalási akcióba egy nép oldalán más népek ellenében, és Ő sem lát más megoldást, mint a háborút, és népírtást (mint a politikusok)! Gondolkozzunk már egy kicsit!
Az ember míg ezt nem veszi észre, hogy a bibliai állítások a Mindehatóról, a felfoghatatlan Intelligenciáról, a Tervezőről, hogy Ő egy fejbújtó háborúkra, népírtásokra, megkövezésekre, és rabszolgaság rendszerének kiépítője és pártolója, addig (az ember) istenkáromlást követ el, gondolom!
Érdekes ez az “Istentől megkövetelt” véres áldozatok is. Még Mózes előtt, más népeknél és más kontinenseken is a népek túlnyomó többségben istenüknek véres áldozatokkal áldoztak, hogy jótetszését elnyerjék. Akkor most a Biblia Istene is nem talált más megoldást kapcsolattartás gyanánt népével, és az emberrel így általában, mint véres áldozatok álltal, mint ahogy már régóta pogány népeknél is szokás volt? Ide még annyit: nem tudom elfogadni, hogy Jézus Krisztus ennek az istenségnek kellett feláldoznia magát?
Ezek után, kérem, ha valaki úgy gondolja rosszul látom a dolgokat a Bibliával kapcsolatban, akkor segítsen vissza térni a Bibliához és a Biblia kínálta isten-képhez! Köszönöm szépen.
Alaposan fején találtad a szöget! Tökéletesen igazad van! Szívből gratulálok, ugyanis én is pontosan így látom a dolgokat. Kifelejtetted még a felsorolásból a kedvencemet, a véráldozatok mellett a rothadó bél, pata, szőr, bőr és minden gusztustalan részét az állatnak, amelyet be kellett gyújtani, "mert kellemes illat az az Úr előtt".
A Napnál is világosabb, hogy a mindenség teremtője, a több százmilliárdnyi galaxis szorozva több százmilliárdnyi csillag szorozva egy rakás bolygó teremtője, e csodálatos természet (benne az emberrel, mint egyike a trilliárdnyi más világok teremtményeivel) teremtője nem ugyanaz, mint a Biblia Jahve-ja!
Manapság közkedvelt elmélet a tudományt és a spiritualizmust is kedvelők körében, hogy létezik egy "mindent látó, mindent halló, mindenütt jelenlévő" Isten, vagy szellem.
Emlékszem, kisgyermekként ezt nem hittem el, és valamilyen turpisságot feltételeztem a történet mögött. Hogy lehet az, hogy nekem is ismeri a gondolataimat, hogy engem is lát, hall, meg pl. egy amerikait is, meg egy kínait is, meg egy afrikait is?!
Hát azzal, hogy valóban létezik egy mindent átszövő morfogenetikai mező, Akasha, információs mező, amely mindennek és mindenkinek tartalmazza a teljes információs "adathalmazát". Szóval ha a kvantum-elméleteket összeházasítjuk a spiritualizmussal, akkor tulajdonképpen megtaláljuk pontosan azt az Istent, akiről mondjuk a szanszkrit szövegek vagy Jézus is tudósít!
Jahve egy vérszomjas ragadozó, akit a vér szaga elégít ki, aki a félelem, terror, pusztítás érzelmi kisugárzásával táplálkozik!
Ha állítólag a Sátán az e világ istene, és a Jóságos, Teremtő Isten a transzcendens, a fizikai világban érzékelhetetlen Isten, akkor kézen fekvő az, hogy az összes korábbi vallás, amely véráldozatot kívánt (pl. aztékok) sátánista vallás, és ő nem más, mint Jahve!
Jahve kísértette meg Ádámot és Évát is, valamint Jézust is kígyó formájában!
Ez az én véleményem!
Szia!
Magadtól alakult ki ez az Istenkép, vagy külső befolyásokra is összegyüjtöttél ennyi előitéletet? :-)
Azt látom, hogy igyekezted kriminalizálni az ószövetség Istenét, de teljesen figyelmen kívül hagyod az Istenképedből, hogy Isten nem csak a szeretet Istene akit lehet csak úgy cirógatni meg manipulálni, hanem Ő az ítélet Istene is. Amennyire gondolod, hogy Isten a szeretet Istene, Ő ugyanannyira az ítélet Istene is. Nem lehet túlhangsúlyozni egyik tulajdonságát sem a másik kárára, különben hamis Istenképet állitassz fel magadban róla. Ő minden teremtett lénynek a bírája is, és minden népnek az ítélője. Abba nem enged a Biblia betekintést, hogy Isten hogyan méri meg egyes embereknek, vagy akár egész népeknek vagy városoknak a cselekedeteit, és abba sem enged mindig belelátni, hogy mi alapján ítél pusztulásra népeket. Pl. a kanaán földjén lakók esetében sem teljesen világos minden, de számomra annyi igen, hogy egy olyan földön istentelenkedtek azok a népek (bálványimádás, gyermekáldozatok, stb), amelynek a mai fővárosát még jóval a zsidó honfoglalás előtt, Noé 3. leszármazottja után Jebuzeusiak lakták, amely név etimológiájának a prófétikus jelentése, hogy "cséplőhely". Vagyis lehet, hogy már ősidők óta ki volt választva az a fizikai hely (Jeruzsálem) a megváltás helyszínéül, és az armageddoni végítélet helyszínéül is Istentől, ahol a Jelenések könyve szerint mint egy borsajtóban a szőlő, úgy lesznek megtaposva a Jeruzsálem ellen hadba vonuló népek. Ezek a népek a zsidó honfoglaláskor is és a végső időkben is Isten tervével szembe kerültek/nek, Isten ellenségeiként viselkedtek, és fognak is majd még viselkedni. Senki ne mondja nekem, hogy egy mindentudó, mindenható Isten akaratával jó dolog szembehelyezkedni.
A véres áldozatokat is kriminalizáltad, pedig az ember élete a vérben van, és nem lehet megvásárolni a bűnös ember életét ezüstön vagy aranyon, hanem csak hibátlan bűntelen vérrel/élettel. Azért adta Jézus Krisztus a saját életét értünk, mert az állatok vére nem tudta tökéletessé tenni az emberek lelkiismeretét a bűntől. Jézus vére viszont eltörli a bűnt azok számára akik hisznek benne, és az ördög hatalmából átviszi az emberek életét Isten országába. Aki ezt nem fogadja el, az az ördög hatalma alatt marad, akire a mennyei bíróság kimondta már a kárhoztató itéletet.
Szia!
Valójában nem a te meglátásod fura, hanem az a homály, amely ennek felfedezését elkendőzi az értelmes ember elől.
Isten kiadja a "Ne Ölj" és a "Ne kívánd a te felebarátodnak házát" parancsot, majd amikor a harácsoló ember rablógyilkosságok útján anyagi javakat szerez, Istennel takarózik.
Ezt sem veszi észre: "Én alkottam a világosságot, én teremtettem a sötétséget, én, az ÚR,..."
/Ésaiás/
"Isten világosság és nincs Őbenne SEMMI sötétség." /János/
Nyilvánvalóan nem ugyanarról beszélnek.
Számomra Jézus Krisztus személye hitelesíti a Bibliát. Tanításai igen magas erkölcsi színvonalat képviselnek, ezért hihető, hogy Istentől származnak. Megerősítésül pedig tett egy rakás nem hétköznapi csodát (emberek feltámasztása, születésétől vak meggyógyítása, évtizedek óta béna lábra állítása, Feltámadás, stb.) Illetve ószövetségi próféciákat teljesített be.
A róla szóló Újszövetség hitelességéről:
Hogyan lett könyvvé az Újszövetség?
Manipulálta-e az Egyház Jézus üzenetét?
Jézus nem tagadta meg, nem vetette el az ószövetségi Írásokat, idézett is belőlük.
A Biblia értelmezéséről az alábbi írással értek egyet:
Fabiny Tibor: Ami változik és ami/Aki örök a Szentírásban
Nem szabad elvetnünk az Ószövetséget (mint pl. a 2. századi eretnek Markion javasolta), mert a Jézus esemény megértése szempontjából alapvető dolgokat tartalmaz. Tudniillik, hogy az ember bűnbe esett s most Sátán uralma alatt leledzik (nézzünk végig történelmünkön).
Jézus eljövetelének jelentősége nem érhető meg az Ószövetség előzménye nélkül (ő Isten Fia, a Megváltó a Sátán uralmától).
Az Ószövetségben is van sok olyan igehely melynek szellemisége teljesen megegyező Jézuséval. Pl:
Ésaiás 58,6-11
58,6 Hát nem ez-é a bőjt, a mit én kedvelek: hogy megnyisd a gonoszságnak bilincseit, az igának köteleit megoldjad, és szabadon bocsásd az elnyomottakat, és hogy minden igát széttépjetek?
58,7 Nem az-é, hogy az éhezőnek megszegd kenyeredet, és a szegény bujdosókat házadba bevigyed, ha meztelent látsz, felruházzad, és tested előtt el ne rejtsd magadat?
58,8 Akkor felhasad, mint hajnal a te világosságod, és meggyógyulásod gyorsan kivirágzik, és igazságod előtted jár; az Úr dicsősége követ.
58,9 Akkor kiáltasz, és az Úr meghallgat, jajgatsz, és ő azt mondja: Ímé, itt vagyok. Ha elvetended közüled az igát, és megszünsz ujjal mutogatni és hamisságot beszélni;
58,10 Ha odaadod utolsó falatodat az éhezőnek, és az elepedt lelkűt megelégíted: feltámad a setétségben világosságod, és homályosságod olyan lesz, mint a dél.
58,11 És vezérel téged az Úr szüntelen, megelégíti lelkedet nagy szárazságban is, és csontjaidat megerősíti, és olyan leszel, mint a megöntözött kert, és mint vízforrás, a melynek vize el nem fogy.
Nekem is fura olvasmány volt az Ószövetség egyébként. Szerintem háttér irodalom olvasása nélkül csak félreérteni lehet. Találtam egy jó könyvet a témáról: Ursula Struppe: Bevezetés az Ószövetségbe (JEL Kiadó, 2003). Nekem tetszett, rávezetett arra, hogy az Isten SZABADÍTÓ Isten, aki a szegények és elnyomottak pártján áll. Ez mutatkozik meg Izrael esetében is (Egyiptomból való megszabadítás), s az egyén életében is, ha Jézus Krisztust Megváltójaként fogadja el. Ez egy szép párhuzam egyébként Ó és Újszövetség között. Nem a saját erőlködésünk szabadít meg, hanem maga Isten a szabadító!! S mit olvasunk az Újszövetség első oldalán: „1,21 Szűl pedig fiat, és nevezd annak nevét Jézusnak, mert ő szabadítja meg az ő népét annak bűneiből.”
Korábban nem értettem én sem, miért olyan eklektikus az ószövetségi szöveg, egyazon szövegen belül néhány mondat gyönyörű és tökéletesen megegyezik Jézus szellemiségével, aztán a következő mondatokban már harc, bosszú, átok. Nos, erre megkaptam a választ a könyvből. Ugyanis az Ószövetségi szövegeket sokszor átdolgozták az évszázadok folyamán, idézek a fent említett könyvből:
„…nem egyszerűen egy adott kor szerzőjének szövegével szembesül. Gyakran egymásba fésült szövegekkel találkozik, amelyekben a legkülönbözőbb szálakat szőtték egybe. Néhány soron belül az olvasó egy 9., 5. illetve 3. századi szerzővel találkozhat.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!