Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Biblia tanítása alapján...

A Biblia tanítása alapján melyik egyház követi leginkább Jézus tanításait?

Figyelt kérdés

A római katolikus, református,örmény,kopt,hit gyülekezete,adventista?

A bibliában leírtak alapján melyik felekezet az amelyik a legközelebb áll Jézus tanításaihoz?

Arról nem is beszélve, hogy a felsoroltak bibliája itt ott eltér !!

Honnan tudni, hogy a nyugatiból nem maradt ki valami fontos ami a keletiekben megvan még? Vagy biztos, hogy a miénk jó és ők tettek hozzá?

Mert gondolom az kelet keresztény bibliákban is szerepel, hogy abból egy szó sem veszhet el és nem tehetnek hozzá !

Ám mégis eltér.

Nem tudom érthető-e amit kérdezek.

Hiszen a különböző felekezet eltérnek Jézus megítélésében, a szentháromság értelmezésében, stb - nem vagy jártas a témában.

Ha azt nézzük, hogy Jézus mit vár el az ő követőitől és nekik miben kell hinniük, akkor melyik egyház,felekezet áll ehhez a legközelebb?

2014. aug. 13. 15:52
1 2
 11/20 jonyka01 ***** válasza:

Kedves kérdező!

Mivel az első hozzászóló nagy bölcsességet mondott, mikor azt mondta, minden vallás képviselőjétől más választ kapsz majd. Tehát véleményem.

A vallást az Isten felé fordulás és Krisztusban való hit alapján érzi magáénak egyik-másik ember. Szerintem, mire kell vigyázni.

Keresztények vagyunk, tehát számunkra Krisztus hozott megváltást, tehát az Új testamentum. Az Ótestamentumi tanítás a zsidókról szól elsősorban, ha megnézed, elég véres is.

A református egyház a bibliát tekinti alapul, ezért vállt ki a katolikus egyházból annó, sok volt már a szent, a protokol. Az új protestáns egyházakkal szemben viszont jó az óvatosság. Ahol tánccal és modern gondolkodásmóddal próbálnak híveket szerezni, hogy ezzel majd külföldi támogatást kapjanak, ott valami már nem stimmel.

@ksz -re csak annyit, nem kell a politikai párttal a reformátusok ellen fordítani senkit. Az antiszemitizmusozást pedig hagyd a politikai topikba, oda való a liberálisimádatba.

A református egyház konzervatívabb a többinél. Majdnem 500 éve ez számít a konzervatív magyar ember szemében a magyar vallásnak. Itt lehetett magyarul imátkozni, magyarul hirdetni az igét. Jobban ragaszkodnak ehhez, ezért áll közelebb néhány református ehhez a párthoz, ez viszont nem meghatározó, bár Debrecen a kálvinizmus fővárosa, a jobbiké nem az.

2014. aug. 19. 12:38
 12/20 kzs ***** válasza:
33%

@ Előbbi

Bocsi, nem akartalak megbántani.

De meggyőződésem, hogy a református egyházban nincs jelen, nem működik a Szent Szellem követése. Van Igehirdetés, de nem fogadják el Isten Szellemének a megnyilvánulását, sem pedig annak gyümölcseit.

A Biblia egyik alapüzenete az, hogy a hívők életében mennyire kellenek ezek a megtapasztalások, mennyire kell, hogy a Szent Szellem irányítsa az életünket.

Nem akarok én senkit se bántani, de az erre való törekvés nem igazán van meg a református egyházban. Nem látom, hogy túlmennének az egyébként oly fontos Igehirdetésen, és rákoncentrálnának Isten Szellemére.

De nem akarok én senkit se a református egyház ellen hangolni. Ha az illető úgy érzi, hogy ott találja/találta meg az igazságot, ám legyen: tartozzon oda.

Annál is inkább, mert nyilván hogy mindegyik egyház, felekezet a saját maga tanítását tartja Jézushoz a legközelebb állónak.

De mivel a kérdező konkrétan rákérdezett, én a magam részéről a Hit Gyülekezete tanításait látom ténylegesen követendőnek.

2014. aug. 23. 10:44
 13/20 kzs ***** válasza:

# 10-es válaszoló

Figyelj, nemcsak a Jehova Tanúi szentelik meg Isten nevét.

A Hit Gyülekezetében is ismerik, és megvallják mindazokat a neveket, amiket a Biblia ismer el névnek:

[link]

2014. aug. 23. 10:53
 14/20 jonyka01 ***** válasza:

(10 es vagyok)

A református egyházban természetesen jelen van a szentháromság, így a szentlélek is.. Persze Krisztus van a középpontban, s a bibliából is inkább az újszövetség. Fordításnak a Károlyit használják (meg újabban az újat), tehát nem Jehováznak.

Sokkal konzervatívabbak, s többre tartják Isten és Krisztus szeretetét, tiszteletét, mintsem a Hit Gyülekezetéhez hasonlóan ugrándozzanak.

"A biblia egyik alap üzenete": Számodra az, a zsidók számára pedig az, hogy ők a kiválasztott nép és a többieket irthatják. A reformátusoknak pedig lehet az, hogy úgy szeretsd felebarátodat, mint önmagadat.

Jómagam nem vagyok református, viszont ebben van egy olyan méltóság és Istennel szembeni tisztelettel való fordulás, ami hiányzik az új-ptorestáns (főleg a modern) egyházakból. Lehet persze ugrálni, meg táncikálni, hogy így meg úgy szeret engem az úr, farizeuskodni azzal, hogy én tudom csak az igazat, s mások elkárhozank, de Isten és Krisztus felé alázattal tekinteni a protestáns egyházak közül már nem sokan tudnak.

2014. aug. 23. 23:20
 15/20 jonyka01 ***** válasza:
előző vagyok, s azelőtt nem 10 es, hanem 11 es (elnéztem)
2014. aug. 23. 23:21
 16/20 kzs ***** válasza:

@ 14-es (15-ös) válaszoló

Köszi a válaszodat, figyelemre méltó volt.

Azonban vannak bizonyos dolgok, amiket azért tisztázzunk kell.

Mindenekelőtt, hogy Izrael kizárólag védekező állásponton van. És mint minden más államnak, Izraelnek is jogában áll megvédenie magát bármiféle támadástól (értem ezalatt a Hamaszt, az "Iszlám Államot").

------------------

"Isten és Krisztus felé alázattal tekinteni..."

Úgy gondolod, hogy a Hit Gyülekezetében kevésbé adják

meg a tiszteletet?

De igen, hidd el: azon vannak, hogy a lehető legteljesebben adják meg.

Ami pedig az ugrándozást illeti: nyilván elfelejtkezel a 2Sámuel 6/16-ról, amiben olvashatóan az van, hogy Dávid ugrált és táncolt az Úr előtt. A 21.Ige arról szól, hogy Dávid felvilágosította Mikált (Saul lányát), hogy az Úr előtt örvendezett.

Ami a "táncikálást" illeti: a 2Sámuel 6/14, a Zsolt149/3 és a Zsolt150/3 konkrétan úgy írja meg a táncot, mint Istennek tetsző kívánatos cselekedetet.

Egyébként a zsoltárok könyve több helyen írja, hogyan mehetünk be Isten jelenlétébe, mi számára a helyes odafordulás. Vagyis: 98-as, 100-as, 118-as, 149-es, 150-es zsoltár mind-mind örvendezésről, vigadozásról szólnak. Ebbe belefér az ugrálás is (és vegyük bele a 2Sámuel 6/16-ot is).

Nézd, én megértem, hogy sok ember elképzelésében az van, hogy Istent orgonazenével, összeszorított szájjal (komolysággal), és vigyázzállásban kell dicsérni.

De a Biblia egyáltalán nem erről beszél, szöges ellentétben áll azzal, hogy Isten Igéje alapján hogyan kell Istennek tetszően hálát adni.

És minthogy és a zsoltárok könyve IS az a könyv, amit Jézus konkrétan megemlített: lásd Lukács 24/44.

--------------

Ami pedig a SzentHáromságot és a SzentLelket illeti: nézd, nincs kétségem afelől, hogy beszélnek róla. Úgy, ahogy a katolicizmusban is teszik (ők is ismerik, fogalmi szinten jelen van).

De vajon van-e a szellemi ének, nyelveken szólás, betöltekezés (hogy csak ezeket említsem)?

Hát nincs.

Ennyi.

2014. aug. 24. 10:52
 17/20 jonyka01 ***** válasza:
0%

11, 14, 15 voltam.

Kezdjük hát az elején.

Az Izrael által elkövetett népírtást nevezet Önvédelemnek? Ahol a térség legfejlettebb katonai ereje iskolákat, menedékeket bombáz, civileket és gyerekeket írt?

Hány izraeli áldozata volt ennek az önvédelemnek? És hány ezer palesztin esett áldozatul eme nemes önvédelemnek címzett népírtásnak?

Persze az atv ezt nem épp így közli.

A hitgyüli meg semmit sem tisztel a pénzen kívül. Persze nem feltétlenül a hívekről van szó, a vezetők a megátalkodottak.

Pár tegnapmegtért gátlástalan, akinek nemrég a kezébe akadt egy biblia és üzletet csinált belőle.

A bibliai örvendezések leírása persze létező, de számban mégis elenyésző az Istenfélelemhez képest.

A nyelveken szólásról meg: Szégyen, hogy ilyesmite Isten nevével lehet művelni. Az ilyen bohóckodást, ahol pár hülye ájuldozik és fetreng? Ennek semmi köze a hithez, de még a valláshoz sem (Bár manapság vallás címszó alatt sokmindent el lehet adni). Attól, hogy pár gyökér előad egy nemlétező nyelven épp-kitalált színdarabot, az még nem Isten közeli. Ha dokumentálnák őket, lenne mivel megtölteni az urbanlegends.hu-t.

És erre hiába válaszolsz a bibliából kiragadott nyelveken szólókról igeversekkel, a maiak színészkedők, azoknak is a leggátlástalanabb köre.

2014. aug. 24. 17:38
 18/20 kzs ***** válasza:

@ "17-es" válasz (előbbi)

Figyelj, nem az ATV közléséről van szó. Itt az interneten, a hírkeresőben olvastam több olyan cikket, amiben az volt, hogy Izraelt támadás érte. De furcsamód, egyikben se volt olyan, hogy Izrael indította volna el ezeket a támadásokat.

Nem furcsa? Ja, nem az ATV közölte le ezeket a cikkeket.

-------

Ami pedig a Hit Gyülit és a pénzt illeti: figyelj, ugyanúgy van adakozás, mint bármely más egyházban. És mivel az egyháznak az a dolga, hogy Isten Igéjét hirdesse, nyilván hogy a Hit Gyülinek is ezt kell tennie. És nem fogja úgy beállítani ezt a témát, mint szükséges rosszat, ha a Biblia úgy írja le az adakozást, mint Istennek kedves jó cselekedetet.

Különben szerintem előbb más egyház (legyen mondjuk a katolikus) pénzügyi manőverjeiről beszélj, és utána szóld meg a Hit Gyülit, OK?

Ami pedig a nyelveken szólást, és egyéb megnyilvánulásokat illeti: nos, ahogy megszólod, ebből is látszik, hogy nem sok bibliai ismereted van.

Javaslom, kezd el olvasni a Bibliát, beleértve az Evangéliumokat, az Apostolok Cselekedeteit, és az 1.Korinthus 14-et. És akkor talán magad is rájössz, hogy ezek a megnyilvánulások igenis léteznek, és Isten Szelleme által meg is valósulnak.

Ezt írod: "Attól, hogy pár gyökér előad egy nemlétező nyelven épp-kitalált színdarabot, az még nem Isten közeli."

> De igen: lásd 1. Kor 14, és az Apcsel 2.

És mi az, hogy színészkedők?

Miből állapítod ezt meg? Te belelátsz más emberekbe?

Mi lenne, ha történetesen elmennél a Hit Gyüliben, hallgatnád és olvasnád Isten Igéjét (mert ugyebár a hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által), és akkor talán Igéket is fel tudnál sorakoztatni az érveid mellett.

Erre még nem gondoltál?

2014. aug. 26. 11:23
 19/20 anonim válasza:

Kedves Utolsó Kommentelő!

Én Veled/Önnel értek egyet teljes mértékben.Amit megadtál/megadott honlapot,ott szoktam a Bibliátokat/Bibliájukat olvasni és nagyon szeretem,mert sokkal jobban érthető.Ha úgy gondolod,szívesen beszélgetek Veled/Önnel bármikor.Priviben adok elérhetőséget!

2014. aug. 29. 19:18
 20/20 Középút ***** válasza:

Az eredendő kérdésre azt szeretném válaszolni, hogy erre nincs viszonyítási alapunk, hogy ezt mérlegeljük. Egyik hozzászóló azt írta, hogy a karitatív tevékenység a fő szempont. Nem vagyok biztos benne. Jézus maga mondta el a legfontosabb parancsolatokat, amik a Szeretetre és nem a karitatív tevékenységre utalnak. Fontos tudni, hogy több görög szót fordítottak szeretetnek a bibliában, jellemzően a "phileó"-t és az "agape"-t. Úgy gondolom, hogy alaposan körbejártam ezeket a fogalmakat és ki merem jelenteni, hogy a "phileó" egy érzelmi viszonyulás, az "agape" pedig egy tudatos magatartás aminek jellemzőit az 1Kor:13-ban találjuk.

Valószínűsítem, hogy az "agape" parancsolatától nem fordul el egyik felekezet se, de merész ember az, aki egyikre vagy másikra követ vet, netán, Szentszellem hiánnyal vagy antiszemitizmussal dobálják egymást. Urunk a Szent Szellemet úgy jellemezte, hogy "a szél fúj ahova akar és Te annak zúgását hallod, de nem tudod, hogy honnan jön és hova tart" Ki merészel Urunknál pontosabb Szentszellem-manifesztációs elvárást támasztani? A Szentszellem munkájának gyümölcsei is pontosan definiálva vannak a Gal 5:22 -ben. Mer valaki hozzáadni vagy elvenni?

A másik kínos kérdés a hívőknél a zsidósághoz való viszonyulás. Nekünk minden embert szeretnünk kell, tehát semmiképp nem gyűlölködhetünk. Annyira nem, hogy még Bin Ladent féle terroristákat is áldanunk kell (pl_ Isten adjon neki megtérést - kell ennél nagyobb áldás?) Ráadásul tudjuk, hogy a zsidók Izrael 12 törzsének egyike (Juda) amibe valószínűleg beolvadt Benjámin és részben Lévi nemzetsége is (később meg további prozelitákkal bővült, pl kazárok). Nem tudni, hogy az elveszett 8-9 törzs merre szóródott szét, de jó esélye van annak, hogy többségünk ereiben ugyanúgy Ábrahámi vér csörgedezik mint a zsidókéban. De a zsidó törzs (Juda) abban is kiemelkedik, hogy testben az Ő águkon sarjadt Krisztus. A kérdés csak az, hogy ennek okán szükséges-e mindent helyeselni amit tesznek? Nem! Tapsoltunk volna-e nekik amikor megfeszítették Urunkat? Nyilván nem, de azt is tudjuk, hogy ekkor már süketek, megkeményedettek voltak és azok is maradnak (nem csak a zsidók, hanem egész Izrael) egy időpontig (Róma 11:25) Lényeg ami lényeg, hogy nem szükséges nekünk mindent helyeselnünk de aki nem helyesli amit vezetőik diktálására tesznek, az nagyon vigyázzon nehogy gyűlölet legyen úrrá rajta. Az nem mentség, hogy esetleg megint tévelyegnek, mint amikor az aranyborjút imádták.

Egyházakra visszatérve, az a meggyőződésem, hogy az újabb és újabb egyházak többnyire helyes felismerések alapján születtek, de később túlzásba vitték azt ami miatt kiváltak és a régi egyházak meg túlzásba viszik az elhatárolódást a kiváltaktól. Óriási szükség volt a reformációra, ahogy később a felnőtt keresztelés visszaállítására (baptizmus) de arra is, hogy a Szentszellem mellőzöttség, és más hiányosságok, felismerések napvilágra kerüljenek. Ha Urunk nem engedte volna, nem így lenne :-) Személy szerint nincs békességem egyik vallással sem, de kritizálásuktól igyekszem tartózkodni.

Béke Veletek

2014. szept. 20. 02:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!