Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ki hogyan értelmezi Káin és...

Ki hogyan értelmezi Káin és Ábel történetét?

Figyelt kérdés

Csak egy teszt, hogy ki mit lát bele, illetve mennyi mindent lehet belemagyarázni egy történetbe :)

Ma véletlenül pont kezembe akadt a történet, azért kérdezem.

2014. júl. 27. 23:01
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
42%

Sehogy.Úgy hüŁyeség,ahogy van.

Imádom ezt a könyvet.Olyan szinten sz.arrá lehet interpretálni,hogy az valami félelmetes.

2014. júl. 28. 09:14
 12/22 megfelelő ***** válasza:
89%
Káin irigy volt és féltékeny a testvérére, ezért ölte meg.
2014. júl. 28. 09:45
 13/22 A kérdező kommentje:

Megkaptam, amit akartam :)

Hihetetlen, mennyi olyan dolgot magyaráznak bele sokan egy ilyen rövid történetbe, amelyről szó nem volt.

Honnan tudjátok, hogy Ábel jó, Káin rossz ember volt? Egy szo nem esik a jellemzésükről, annyit ír róluk a Biblia, hogy Ádám és Eva gyermekei voltak, meg a foglalkozásukat.

Meg honnan veszitek, hogy Ábel szívvel, Káin pedig csak muszájból áldozott? Ez sincs leírva. Ahogy az sem, hogy Káin a selejtet, Ábel pedig a legszebb juhokat vitte.

Nekem is tanították ezeket régen hittanon, de fogalmam sincs, mi a forrás.

2014. júl. 28. 09:51
 14/22 KZitus ***** válasza:
0%
10-es 'Az viszont kérdéses, ő hol volt az özönvíz alatt.'- már nem élt.
2014. júl. 28. 10:15
 15/22 KZitus ***** válasza:
0%

A kommentedre szeretnék reagálni:

'Nekem is tanították ezeket régen hittanon, de fogalmam sincs, mi a forrás.'- nos sokszor úgy tudunk teljes képet kapni egy egy bibliai történetről, hogy a többi próféta írásait is figyelembe vesszük azzal a történettel kapcsolatosan.

Káinról és Ábelről például figyeld meg mit ír másik helyen a Biblia:

"Hit által ajánlott fel Ábel értékesebb áldozatot az Istennek, mint Káin, és e hit által tanúságot nyert arról, hogy igazságos, ugyanis az Isten tanúskodott az ajándékairól; és ezáltal, bár meghalt, mégis beszél."Zsidók 11:4

vagy:

"nem úgy, mint Káin, aki a gonosztól származott, és meggyilkolta a testvérét. És miért gyilkolta meg? Mert az ő cselekedetei gonoszak voltak, a testvérének a cselekedetei viszont igazságosak."1János 3:12

János is, Pál is aki a zsidókhoz írott levelet írta sok sok ezer évvel később élt, mint Ábel. De amit leírtak, isteni ihletés alatt írták, és Isten természetesen ott volt, amikor a gyilkosság történt.

2014. júl. 28. 10:29
 16/22 A kérdező kommentje:
Nos, akkor alapjaiban különbözik a felfogásunk. Én is olvastam az általad írt részeket Jánostól és Páltól, de én abban nem hiszek, hogy Isten ihlette őket arra, hogy ezt írják. Akkor Mózesnek miért nem "súgta" ezt?
2014. júl. 28. 10:46
 17/22 megfelelő ***** válasza:
70%

Honnan tudjuk, hogy milyenek voltak?

Onnan, hogy a Biblia világos választ ad róla.

A 6-os válaszolónak igaza van:

"nem úgy, mint Kain, aki a gonosztól volt, és meggyilkolta a testvérét. És miért gyilkolta meg? Mert az ő cselekedetei gonoszak voltak, a testvére cselekedetei pedig igazak."

Ez is a Bibliából van.

2014. júl. 28. 13:15
 18/22 A kérdező kommentje:
Ez már volt egyszer... És én azt kérdeztem, János honnan tudta? Isteni sugallat? Akkor Mózes miért nem kapta ugyanezt az isteni sugallatot, amikor leírta Káin és Ábel történetét? Ő miért nem fejtette ki a jellemzésüket?
2014. júl. 28. 14:45
 19/22 KZitus ***** válasza:

Kedves kérdező

Bocsáss meg, de te most nem minket kérdezel, Istent kéred számon, mit miért tett így, vagy úgy.

Nem gondoltál arra, hogy a tökéletes Isten jobban ért(tudja) ezeket a dolgokat, mint mi tökéletlen emberek?

Hogyan juthat eszedbe, hogy felosztod a Bibliát, és egyik részét Istentől ihletettnek, másikat részét nem tőle ihletettnek tekinted? Milyen okod van erre?

Ha valamit nem értesz, nem inkább imában, alázatosan, kérned kellene a segítségét a megértésében? Végtére is NEKED íratta le a Bibliát!

Mit gondolsz erről?

2014. júl. 29. 18:36
 20/22 A kérdező kommentje:

Én keptelen vagyok ilyen elvalultan hinni abban, hogy a Biblia Istentől való. Abban meg főleg, hogy a Bibliában ábrázolt istenkép tökéletes. Úgy látszik, a tökéletes istenről más elképzelésünk van :)

Én nem találok abban logikát, hogy a fő forrás semmit nem ír Káin tulajdonságairól, sok-sok évvel később meg két másik író gonosznak nevezi, holott erre nincs forrásuk. Te elhiszed azt, hogy Isten szólt hozzájuk, tehát csakis igazat írhattak. Én meg nem vagyok képes ilyen abszurd dolgokban hinni.

2014. júl. 30. 11:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!