Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a keresztény misztika...

Mi a keresztény misztika lényege? Hogyan helyezhető el a kereszténység rendszerében?

Figyelt kérdés

A második kérdésemben arra gondolok, hogy felekezeti hovatartozástól függetlenül lehet valaki misztikus gondolkodású (egyáltalán ez a jó megnevezés rá?) vagy ez a református, katolikus, karizmatikus stb. rendszereken KÍVÜL helyezkedik-e el. Azaz lehet valaki egyszerre pl. református és misztikus, vagy a kettő üti egymást?

(Bocsi, ha túlmagyaráztam, nem a ti értelmi képességetekben kételkedem, hanem a saját magyarázó képességemben...:))

#miszticizmus #keresztény misztika
2014. júl. 26. 22:13
1 2
 11/17 Pietrosol ***** válasza:

# 10!

Értem. Te "képmutató írástudó és farizeus" vagy és körülötted ér véget a lét határa és te a léten kívül vagy? Vagy te nem vagy "képmutató írástudó és farizeus" és Isten országa benned van?

Végső soron hol van Isten országa és hol van Isten és Krisztus? Az országán belül vagy kívül?

2014. júl. 28. 19:53
 12/17 anonim ***** válasza:

Pietrosol!

Isten egy Személy, aki tőlem függetlenül cselekszik, ítél, stb – a Biblia tanúsága szerint.

Az igaz, hogy aki hívővé válik, elküldetik neki a Szentlélek.

Bocs a sok idézetért, de érdemes elolvasnod

Eféz.

1,13 A kiben ti is, minekutána hallottátok az igazságnak beszédét, idvességetek evangyéliomát, a melyben hittetek is, megpecsételtettetek az ígéretnek ama Szent Lelkével

Róm.

8,9 De ti nem test, hanem Lélek szerint éltek, ha valóban Isten Lelke lakik bennetek. Akikben nem lakik Krisztus Lelke, azok nem az övéi.

Gal.

2,20 Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; a mely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, a ki szeretett engem és önmagát adta érettem.

13,5 Kísértsétek meg magatokat, ha a hitben vagytok-é? magatokat

próbáljátok meg. Avagy nem ismeritek-é magatokat, hogy a Jézus Krisztus bennetek van? Kivévén, ha méltatlanok vagytok.

Róm.

Mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nékünk adott Szentlélek által.

1 Kor

2,12 Mi pedig nem e világnak lelkét vettük, hanem az Istenből való Lelket; hogy megismerjük azokat, a miket Isten ajándékozott nékünk.

2,13 Ezeket prédikáljuk is, nem oly beszédekkel, melyekre emberi bölcseség tanít, hanem a melyekre a Szent Lélek tanít; lelkiekhez lelkieket szabván.

1 Ján.

4,3 És valamely lélek nem vallja Jézust testben megjelent Krisztusnak, nincsen az Istentől: és az az antikrisztus lelke, a melyről hallottátok, hogy eljő; és most e világban van már.

4,4 Ti az Istentől vagytok fiacskáim, és legyőztétek azokat; mert nagyobb az, a ki bennetek van, mint az, a ki e világban van.

4,5 Azok a világból valók; azért a világ szerint beszélnek, és a világ hallgat rájok.

4,6 Mi az Istentől vagyunk: a ki ismeri az Istent, hallgat reánk, a ki nincsen az Istentől, nem hallgat reánk. Erről ismerjük meg az igazságnak lelkét és a tévelygésnek lelkét.

2014. júl. 28. 20:27
 13/17 Pietrosol ***** válasza:

# 12!

"Isten egy Személy, aki tőlem függetlenül cselekszik, ítél,"

Ez a Lét lényegéből fakadóan lehetetlen, hiszen Abszolút, mindent, mindig áthat. Az ember hatalmas, legfeljebb eltávolodhat a világosságtól, de egy szikra akkor is benne marad.

2014. júl. 28. 21:10
 14/17 anonim ***** válasza:

Pietrosol, ez az idézet amit gyakran emlegetsz, arra vonatkozik, hogy a hívőknek Isten elküldi a Szentlelket.

Már írtam erre igehelyeket neked egy korábbi hsz-ban:

Eféz.

1,13 A kiben ti is, minekutána hallottátok az igazságnak beszédét, idvességetek evangyéliomát, a melyben hittetek is, megpecsételtettetek az ígéretnek ama Szent Lelkével

Róm.

8,9 De ti nem test, hanem Lélek szerint éltek, ha valóban Isten Lelke lakik bennetek. Akikben nem lakik Krisztus Lelke, azok nem az övéi.

Gal.

2,20 Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; a mely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, a ki szeretett engem és önmagát adta érettem.

13,5 Kísértsétek meg magatokat, ha a hitben vagytok-é? magatokat

próbáljátok meg. Avagy nem ismeritek-é magatokat, hogy a Jézus Krisztus bennetek van? Kivévén, ha méltatlanok vagytok.

Róm.

Mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nékünk adott Szentlélek által.

1 Kor

2,12 Mi pedig nem e világnak lelkét vettük, hanem az Istenből való Lelket; hogy megismerjük azokat, a miket Isten ajándékozott nékünk.

2,13 Ezeket prédikáljuk is, nem oly beszédekkel, melyekre emberi bölcseség tanít, hanem a melyekre a Szent Lélek tanít; lelkiekhez lelkieket szabván.

1 Ján.

4,3 És valamely lélek nem vallja Jézust testben megjelent Krisztusnak, nincsen az Istentől: és az az antikrisztus lelke, a melyről hallottátok, hogy eljő; és most e világban van már.

4,4 Ti az Istentől vagytok fiacskáim, és legyőztétek azokat; mert nagyobb az, a ki bennetek van, mint az, a ki e világban van.

4,5 Azok a világból valók; azért a világ szerint beszélnek, és a világ hallgat rájok.

4,6 Mi az Istentől vagyunk: a ki ismeri az Istent, hallgat reánk, a ki nincsen az Istentől, nem hallgat reánk. Erről ismerjük meg az igazságnak lelkét és a tévelygésnek lelkét.

2014. szept. 4. 19:12
 15/17 anonim ***** válasza:
Bocs, nem ide akartam írni ismét :)
2014. szept. 4. 19:13
 16/17 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Itt valaki azt írta, hogy a keresztény világon belül "kezd terjedni" a misztika, de ez téves információ, a keresztény misztika a korai szerzetesség ideje óta létezik. A kontemplatív ima nem mostani "elvadulás", csak hogy egy híres példát említsek, Loyolai Szent Ignác még gyakorlati kézikönyvet is írt (Lelkigyakorlatok a címe, azt hiszem).

Érdekes, hogy ez az egész a katolikus felekezethez tartozó irányzat, a protestánsoknál nincs ilyesmi, bár ők maguk ez ellen sokszor tiltakoznak, arra hivatkozva, hogy az Istennel való személyes kapcsolat, a Szentlélek jelenlétének megtapasztalás stb, már önmagában misztikus, de ez félreértés. A misztika tul.képpen bizonyos típusú élményeket, átéléseket jelent, amelyek olyan tudáshoz vezetnek, ami nem az intellektushoz kapcsolódik, hanem ún. "a priori" (tények előtti) tudáshoz.

Valahogy nyugaton ez nem annyira elterjedt, de a keleti filozófiák, hitvilág gyakorlatilag ezekre épül, vagy legalábbis teljesen természetes módon szövik át az egész kultúrát, vallást. A kereszténység gyakran démonizálja ezeket az élményeket - itt is írta valaki hasonlót - és ez gyakori nézet, hogy ilyenkor szellemekkel/Sátánnal kerül kapcsolatba az ember. Ez persze nem így van, ezek a megtapasztalások belülről jönnek, a misztika szerint a lélekből, ha modernebbek és tudományosabbak akarunk lenni, akkor a tudatból, tudattalanból, kollektív tudattalanból stb.

További érdekesség, hogy a zsidó vallásnak is van misztikája, ez a kabbala, az iszlámnak a szúfi, a katolicizmusnak a kolostori misztika. Valahol azt lehet mondani, hogy a vallásoknak van egy külső (exoterikus) rétege, ami a szabályokból, szokásokból áll (ezeknek persze megvan a teológiai, mélyebb háttere), a mindennapi "gyakorlatból", és van egy belső (ezoterikus, ami nem összekeverendő a new age hülyeségekkel) rétege, ami magához a lélekhez, a minden emberben ott lévő "isteni szikrához" tartozik.

Lehet vitatkozni, hogy mi igaz, mi nem igaz, démon vagy nem démon, de marha izgalmas téma, annyi biztos.

2018. aug. 3. 00:11
 17/17 anonim ***** válasza:

Ja és még annyit hozzáfűznék, hogy a protestánsok alapból nem szokták szeretni az ilyen rejtélyes, nem megfogható dolgokat, mivel hitük szerint Isten megismerhető a Bibliából, ő ott kinyilatkoztatott magáról mindent, amit a tudomásunkra akart hozni, nem rejtőzködik előttünk, hanem azt akarja, hogy ismerjük őt, így az ilyen bizonytalan kontárkodás, mint a misztika, nem fér bele.

Egyébként nehogy bárki megsértődjön, az összes vallást nagyon szépnek, komplexnek és a maga nemében tökéletesnek tartok, egyiket sem tartom jobbnak a másiknál. Különböző nézőpontok, ugyanazon dolog különféle megtapasztalásai. Ezzel persze nem azt mondom, hogy valójában ugyanolyanok - ez egy népszerű és hangzatos tévhit, csak sajnos nem igaz - csupán annyit, hogy egyik sem ördögtől való. :D

2018. aug. 3. 00:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!