Kedves (római) katolikusok! A gyónás szövege mennyire kötött?
Tudom, hogy általában ezt a "mintát" mutatják a katolizálóknak:
1. Köszönés
DICSÉRTESSÉK A JÉZUS KRISZTUS!
(Pap: Mindörökké Amen)
2. Keresztvetés
AZ ATYA A FIÚ ÉS A SZENTLÉLEK NEVÉBEN.
GYÓNOM A MINDENHATÓ ISTENNEK ÉS NEKED LELKIATYÁM, HOGY LEGUTÓBBI GYÓNÁSOM ÓTA EZEKET A BŰNÖKET KÖVETTEM EL:
3. Mikor gyóntam utoljára?
nap, hét, hónap, év
AZÓTA EZEKET A BŰNÖKET KÖVETTEM EL:
4. Elkövetett bűneim, mulasztásaim!
De ezt változatlanul kell mondani? Vagy csak arra kell figyelni, hogy ezek a pontok benne legyenek, de a megfogalmazása eltérhet?
(#6 vagyok)
"egy gyónás során nem is csak a bűnöket lehet elmondani"
Nem csak a bűnöket lehet elmondani egy gyónásban, hanem tanácsért is lehet fordulni, különösen, ha néhány alkalom után kialakul egy bizalmi, lelkivezetői viszony a gyóntatóval.
Azonban sokszor ami lelki feszültséget okoz az emberben, az alaposabban megvizsgálva valahol bűn is. Például egy másik emberrel való elmérgesedett viszonyban az is lehet bűn, ha nem teszek meg mindent a közeledés felé, még akkor is, ha az eredeti konfliktusban ártatlan vagyok. Persze ilyenkor a kibéküléssel több egyéb kötelesség ütközik, például a családom védelme a rossz szándékú embertől, és egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy mi a helyes döntés.
Ilyenkor az ember belül rosszul érzi magát, a lelkiismeret jelez, hogy valami baj van, de egy bonyolult helyzetben a helyes megoldás nem jön magától, sok őszinte befelé tekintés, lelkiismeretvizsgálat szükséges hozzá. Ebben tud segíteni a gyónás, ami egyrészt fegyelmezi, rendszerezi ezeket a lelkiismeretvizsgálatokat, másrészt szentségi erővel segíti az útkeresést.
Általában a gyónásban érdemes mindent elővenni, ami nyomja a lelkét. A gyónás nagyon fontos része a bűnbánati felkészülés, amikor ezeket a nyomasztó dolgokat átgondolja, felméri, mit tehetne másként vagy jobban, mi a felelőssége és a kötelessége az adott helyzetekben. Ennek a végiggondolása egy erős elhatározáshoz vezet a jövőre vonatkozóan. Ez az önvizsgálat a protestáns bűnbánatban is ugyanígy jelen van, a katolikus gyónás ehhez a pap előtt hangosan kimondott szó nyomatékát és a szentség kegyelmét adja hozzá.
Nagyon-nagyon szépen köszönöm a választ/válaszokat!
Ezek után egészen más fényben tűnik fel maga a Gyónás!
Időközben megtaláltam Katona István: Meghívás az életre c. könyvét is. Elkezdtem olvasni. Ezért a könyvért külön köszönet annak, aki ajánlotta! Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!