Összeegyeztethető a tudomány a Bibliával?
A 8-as válaszadónak.
Igen írok példát is, mire gondoltam:
A Biblia tudományos szempontból pontos. Olyan gondolatok is vannak benne, amelyek jócskán megelőzték a korukat. Mózes harmadik könyvében például a betegek elkülönítéséről és a higiéniáról találhatunk törvényeket, melyeket az ókori Izrael kapott, amikor a körülöttük élő népek mit sem tudtak ezekről a kérdésekről.
Abban az időben, amikor még téves elképzelések éltek az emberekben a föld alakjáról, a Biblia a föld kerekségéről, vagyis gömb alakjáról beszélt (Ézsaiás 40:22).
Azt is pontosan jelentette ki, hogy a föld „a semmire [van] függesztve” (Jób 26:7).
A Biblia természetesen nem tudományos kézikönyv, de amikor tudományos kérdéseket érint, mindig pontos.
Hát a kérdést éppen ezért írtam ki, mert Istenben hívő emberek, egyszerűen nem fogják fel, hogy mielőtt a tudomány létezett, bármi volt is az, Isten azt jóval korábban, hamarabb tudta, hiszen Ő teremtett mindent, az ember csak kullog Isten után és fedezgeti fel a dolgokat, amit Ő már réges régen létrehozott. Legyen szó fénysebességről, mágneses erőről, a galaxisokat mozgató és fenntartó erőről - Isten teremtette, alkotta, hozta létre, akkor mennyivel jobban ismeri a teremtésművét, mint az általa teremtett emberek! :)
No, T. Kérdező álljunk meg és kapjunk az agyunkhoz:
SEMMI OLYAN NINCS BENNE AMI PONTOS, FŐLEG NEM AMI MEGELŐZTE A KORÁT.
Mózes és az elkülönítés:
Egyben azt is mondja hogy áldozz állatokat, és NEM HIGIÉNIAI OKOKBÓL TÖRTÉNIK AZ ELKÜLÖNÍTÉS. Tehát itt (is) meg vagy lőve.
A Föld "kereksége" 500 évvelezelőtti kifejezés. A KEREKSÉG lapos KORONGOT jelent mai szóhasználatban, semmi köze a "gömb"-höz, mely szót a Biblia ismeri, de egyedül Salamon Templomának egyik díszítőeleménél alkalmazza.
Btw, már az ókori görögök bizonyították hogy a Föld gömb alakú. A keresztények ellenben megöltek mindenkit aki ilyesmit merészelt állítani (egészen Colombusig).
A Föld NEM a "semmire" van "felfüggesztve", köszönjük, leléphet. Btw, máshol az áll hogy oszlopokon áll (pl. Jób 9.6). Ja, és minden referencia szerint a Bibliában "mozdíthatatlan".
----------
Folytassuk a ténybeli tévedéseket olyanokkal, mint
- szilárd égbolt
- tartályokban tárolt csapadék
- a Föld mint a Világegyetem első égiteste
- önálló fénnyel rendelkező Hold
- 5000 éves Világegyetem
- beszélő kígyók
- globális Özönvíz
- Egyiptomi Fogság és Exodus
- Fáraó mint tulajdonnév
folytassuk?
A Föld alakjával kapcsolatban: Az ókori görögök a Bibliától és a Héber szent írásoktól teljesen függetlenül gyaníttották, hogy a Föld nem lapos. Később még a sugarát is nagyjából meghatározták.
Az egyéb kérdésekben pedig tudományosan nem pontos, pl ahogy az előző is említette, a Föld mozog, és nincs "felfüggesztve". Még ha relatíve közel is jár a valósághoz, számtalan példa van erre a történelemben, ez nem egyedülálló.
Ne haragudj kedves kérdező, számodra kissé "pofátlan" leszek, de ha ezeknek Isteni bizonyítékoknak kellene lenniük, és nagyobb dolgokat várnék, mint néhány kissé pontatlan, kétértelmű kijelentés.
Ennek ellenére nagyra tartom a Bibliát, főleg Jézust, de ami nincs azt nem kell beleerőltetni szerintem.
Nincs hozzáfűzni valóm.Zita,ismét bebizonyítottad hogy vakhívő személy vagy,másodszor pedig azt is hogy valami megrendítheti a hited ha folyamatosan itt kell erősítgetned magadat.
Valószínüleg azt várod az ilyen kérdéseid után hogy a szkeptikus oldalon majd senki nem tud logikus választ adni,és megerősítheted magadat a hitedben hogy nem vagy enyhén szólva felszínes,legalábbis a term.tudományokban.
A felhozott érveid nevetségesek és egyáltalán nem előzik meg a korukat.Nézd csak a meg Wikipédián hogy egy Arisztharkosz nevű úriember mikor élt.
Röviden összefoglalva:Ő nem csak hogy elfogadta a Föld gömbölyű alakját (ami még mindig nem lapos korong) hanem már a Napot helyezte a középpontba,nem a Földet.
Látod látod!Ezt mind az ó korban!
Tehát ezek egyáltalán nem előzték meg a korukat.Csupán nem terjedtek el a köztudatban (amiről a vallásod tett is)
Aztán a betegek elkülönítése:Tudod vannak olyan törzsek akik fehér embert nem láttak nem hogy Bibliát.Ennek ellenére ők is és minden létező vagy valaha létezett kultúra valamilyen formában de megkülönböztetettként bánt a betegekkel.Ez nem meglepő szerintem,max egy tényleg inkompetens egyén számára (ne vedd magadra,de őszinte vagyok)
13-as és Pendulum mindent leírt előttem,én már csak őket ismételgetem.
És kiegészíteném a már így is hosszú bibliai tévedések sorát azzal hogy a Biblia szerinrt a Föld nem mozog:"A földet biztos alapra helyezted, nem inog meg az idők folyamán"
Ez annyit tesz hogy a Fölod áll,nem mozog,sőt,forgást se végez.
Ez tudtommal nincs így.
Persze ilyenkor már megint jön a keresztény vakítógránát hogy "ezt már csak szimbolikusan kell értelmezni".Persze,bele lehet magyarázni aztz hogy itt a Föld állandóságáról beszél,de kérem,akkor ennyi erővel a teremtés végig szimbolikus,a bűn is szimbolikus,Sátán is szimbolikus és csak egy megszemélyesítés,a Jézushoz való névszerinti elkötelezettség is,sőt tulajdon képpen isten is csak megszemélyesített fiktív alak.
" Legyen szó fénysebességről, mágneses erőről, a galaxisokat mozgató és fenntartó erőről - Isten teremtette, alkotta, hozta létre, akkor mennyivel jobban ismeri a teremtésművét, mint az általa teremtett emberek! :)"
Ha az általad említett dolgokról egy szó is esne, még lehetne bizonyíték erejű is. Vagy mondjuk beszélne nekünk Isten a kvantumparadoxonról, vagy hogy egyetlen elektron hogy lehet egyszerre két helyen is.
De az általad említett dolgok bőőven az emberi találékonyság határán belül mozognak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!