Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Összeegyeztethető a tudomány...

KZitus kérdése:

Összeegyeztethető a tudomány a Bibliával?

Figyelt kérdés
A Biblia nem tudományos kézikönyv, de amikor tudományos kérdéseket érint, mindig pontos.

2014. jún. 29. 16:27
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
93%
Igen, de nem így. A vallás inkább erkölcsi alapot épít, a tudomány pedig azt vizsgálja, hogy hogyan működik a világ. Tehát akkor összeegyeztethető a kettő, ha nem szerezhetsz tapasztalatot Istenről és hasonló természetfeletti lényekről. A Bibliában szereplő teremtéstörténet meg hasonlók is kívül kell, hogy legyen a vizsgálhatón és akkor minden rendben. Így nem ütközik egyiksem, ha a semmi tapasztalat/adat szinonímája Isten.
2014. jún. 29. 19:54
 12/22 A kérdező kommentje:

A 8-as válaszadónak.

Igen írok példát is, mire gondoltam:

A Biblia tudományos szempontból pontos. Olyan gondolatok is vannak benne, amelyek jócskán megelőzték a korukat. Mózes harmadik könyvében például a betegek elkülönítéséről és a higiéniáról találhatunk törvényeket, melyeket az ókori Izrael kapott, amikor a körülöttük élő népek mit sem tudtak ezekről a kérdésekről.

Abban az időben, amikor még téves elképzelések éltek az emberekben a föld alakjáról, a Biblia a föld kerekségéről, vagyis gömb alakjáról beszélt (Ézsaiás 40:22).

Azt is pontosan jelentette ki, hogy a föld „a semmire [van] függesztve” (Jób 26:7).

A Biblia természetesen nem tudományos kézikönyv, de amikor tudományos kérdéseket érint, mindig pontos.

Hát a kérdést éppen ezért írtam ki, mert Istenben hívő emberek, egyszerűen nem fogják fel, hogy mielőtt a tudomány létezett, bármi volt is az, Isten azt jóval korábban, hamarabb tudta, hiszen Ő teremtett mindent, az ember csak kullog Isten után és fedezgeti fel a dolgokat, amit Ő már réges régen létrehozott. Legyen szó fénysebességről, mágneses erőről, a galaxisokat mozgató és fenntartó erőről - Isten teremtette, alkotta, hozta létre, akkor mennyivel jobban ismeri a teremtésművét, mint az általa teremtett emberek! :)

2014. jún. 29. 21:48
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

No, T. Kérdező álljunk meg és kapjunk az agyunkhoz:

SEMMI OLYAN NINCS BENNE AMI PONTOS, FŐLEG NEM AMI MEGELŐZTE A KORÁT.

Mózes és az elkülönítés:

Egyben azt is mondja hogy áldozz állatokat, és NEM HIGIÉNIAI OKOKBÓL TÖRTÉNIK AZ ELKÜLÖNÍTÉS. Tehát itt (is) meg vagy lőve.

A Föld "kereksége" 500 évvelezelőtti kifejezés. A KEREKSÉG lapos KORONGOT jelent mai szóhasználatban, semmi köze a "gömb"-höz, mely szót a Biblia ismeri, de egyedül Salamon Templomának egyik díszítőeleménél alkalmazza.

Btw, már az ókori görögök bizonyították hogy a Föld gömb alakú. A keresztények ellenben megöltek mindenkit aki ilyesmit merészelt állítani (egészen Colombusig).

A Föld NEM a "semmire" van "felfüggesztve", köszönjük, leléphet. Btw, máshol az áll hogy oszlopokon áll (pl. Jób 9.6). Ja, és minden referencia szerint a Bibliában "mozdíthatatlan".

----------

Folytassuk a ténybeli tévedéseket olyanokkal, mint

- szilárd égbolt

- tartályokban tárolt csapadék

- a Föld mint a Világegyetem első égiteste

- önálló fénnyel rendelkező Hold

- 5000 éves Világegyetem

- beszélő kígyók

- globális Özönvíz

- Egyiptomi Fogság és Exodus

- Fáraó mint tulajdonnév

folytassuk?

2014. jún. 30. 10:19
 14/22 Pendulum92 ***** válasza:

A Föld alakjával kapcsolatban: Az ókori görögök a Bibliától és a Héber szent írásoktól teljesen függetlenül gyaníttották, hogy a Föld nem lapos. Később még a sugarát is nagyjából meghatározták.

Az egyéb kérdésekben pedig tudományosan nem pontos, pl ahogy az előző is említette, a Föld mozog, és nincs "felfüggesztve". Még ha relatíve közel is jár a valósághoz, számtalan példa van erre a történelemben, ez nem egyedülálló.

2014. jún. 30. 10:37
 15/22 Pendulum92 ***** válasza:

Ne haragudj kedves kérdező, számodra kissé "pofátlan" leszek, de ha ezeknek Isteni bizonyítékoknak kellene lenniük, és nagyobb dolgokat várnék, mint néhány kissé pontatlan, kétértelmű kijelentés.

Ennek ellenére nagyra tartom a Bibliát, főleg Jézust, de ami nincs azt nem kell beleerőltetni szerintem.

2014. jún. 30. 10:42
 16/22 Pendulum92 ***** válasza:
és = én
2014. jún. 30. 10:43
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

Nincs hozzáfűzni valóm.Zita,ismét bebizonyítottad hogy vakhívő személy vagy,másodszor pedig azt is hogy valami megrendítheti a hited ha folyamatosan itt kell erősítgetned magadat.

Valószínüleg azt várod az ilyen kérdéseid után hogy a szkeptikus oldalon majd senki nem tud logikus választ adni,és megerősítheted magadat a hitedben hogy nem vagy enyhén szólva felszínes,legalábbis a term.tudományokban.

A felhozott érveid nevetségesek és egyáltalán nem előzik meg a korukat.Nézd csak a meg Wikipédián hogy egy Arisztharkosz nevű úriember mikor élt.

Röviden összefoglalva:Ő nem csak hogy elfogadta a Föld gömbölyű alakját (ami még mindig nem lapos korong) hanem már a Napot helyezte a középpontba,nem a Földet.

Látod látod!Ezt mind az ó korban!

Tehát ezek egyáltalán nem előzték meg a korukat.Csupán nem terjedtek el a köztudatban (amiről a vallásod tett is)

Aztán a betegek elkülönítése:Tudod vannak olyan törzsek akik fehér embert nem láttak nem hogy Bibliát.Ennek ellenére ők is és minden létező vagy valaha létezett kultúra valamilyen formában de megkülönböztetettként bánt a betegekkel.Ez nem meglepő szerintem,max egy tényleg inkompetens egyén számára (ne vedd magadra,de őszinte vagyok)

13-as és Pendulum mindent leírt előttem,én már csak őket ismételgetem.

2014. jún. 30. 12:13
 18/22 anonim ***** válasza:

És kiegészíteném a már így is hosszú bibliai tévedések sorát azzal hogy a Biblia szerinrt a Föld nem mozog:"A földet biztos alapra helyezted, nem inog meg az idők folyamán"

Ez annyit tesz hogy a Fölod áll,nem mozog,sőt,forgást se végez.

Ez tudtommal nincs így.

Persze ilyenkor már megint jön a keresztény vakítógránát hogy "ezt már csak szimbolikusan kell értelmezni".Persze,bele lehet magyarázni aztz hogy itt a Föld állandóságáról beszél,de kérem,akkor ennyi erővel a teremtés végig szimbolikus,a bűn is szimbolikus,Sátán is szimbolikus és csak egy megszemélyesítés,a Jézushoz való névszerinti elkötelezettség is,sőt tulajdon képpen isten is csak megszemélyesített fiktív alak.

2014. jún. 30. 12:24
 19/22 Pendulum92 ***** válasza:
100%

" Legyen szó fénysebességről, mágneses erőről, a galaxisokat mozgató és fenntartó erőről - Isten teremtette, alkotta, hozta létre, akkor mennyivel jobban ismeri a teremtésművét, mint az általa teremtett emberek! :)"

Ha az általad említett dolgokról egy szó is esne, még lehetne bizonyíték erejű is. Vagy mondjuk beszélne nekünk Isten a kvantumparadoxonról, vagy hogy egyetlen elektron hogy lehet egyszerre két helyen is.

De az általad említett dolgok bőőven az emberi találékonyság határán belül mozognak.

2014. jún. 30. 16:26
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
Csak részigazságok vannak benne,amit már abban a korban más népek jobban/pontosabban tudtak és azok a tudományos ismeretek közelebb álltak a maihoz.
2014. jún. 30. 19:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!