Családfakutatást csinálok és az őseim között voltak evangélikus-református vallásúak. Én azt hittem ez két külön vallás. Valaki elmagyarázná ezt?
Nem két külön vallás, csak két külön felekezet.
Google jó barátod.
Ha azt látod valahol az anyakönyvezésben, hogy evangélikus-református, akkor az a református hosszabb megnevezése. Csak az anyakönyvezésben használták.
Az evangélikus lehet: evang. vagy evangélikus, esetleg ágostai.
A református anyakönyvi jelölése: ref. evangélikus-református vagy református.
Ezek a magyarországi anyakönyvezés egy megadott időszakában használt jelölések.
A különbséget nem igen tudom, apukám valamikor református vallású volt, egyik nagyapám evangélikus...
Katy
...a Google... bár jó barát lehet, de nem mindig pontos, attól függ, milyen forrásból van az információ.... nekem már rosz menetrendet is adott
Akár azt is oda írhatja valaki, hogy a tej fekete.....
Katy
Kedves Kérdező!
Ha őseid evangélikus-reformátusok voltak, az annyit jelent, hogy evangélium szerinti református volt a vallásuk. Vagyis reformátusok voltak. Az evangélikus felekezetűekre külön megjelöléseket használtak.
Őseid reformátusok voltak. Régen így nevezték (így írták) az anyakönyvben: evangéliumi reformált. Rövidítve: ev.ref.
Az evangélikusok Ágostai reformáltak, vagy Ágostai evangéliumi reformáltak.
Az ágostai elnevezés egy lutheránus hitvallást takar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!